Syarat Kelayakan Terkini Mohon Kerja Kerajaan Di SPA9 Dengan Minima PT3/PMR/SRP

Sememangnya menjadi impian kebanyakan orang untuk bekerja dalam Perkhidmatan Awam. Namun, sebelum membuat permohonan sangat penting untuk setiap orang semak kelayakan terlebih dahulu bagi sesuatu jawatan yang dipohon. Pastikan anda memenuhi syarat ditetapkan bagi melepasi tapisan kelayakan jawatan nanti!

Pasti semua dah tahu Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) menguruskan pengambilan jawatan kosong kerajaan dengan menggunakan sistem online yang dikenali sebagai SPA9. Sistem ini menyediakan semakan syarat kelayakan jawatan yang perlu anda penuhi.

Bagi lepasan lepasan sekolah yang nak mohon jawatan kerajaan melalui  SPA9 menggunakan sijil PMR/ PT3/ SRP atau bagi jawatan gred 11, anda boleh semak syarat kelayakan yang ditetapkan di perkongsian bawah.

SYARAT KELAYAKAN JAWATAN MINIMA PT3/PMR/SRP

Untuk makluman anda, syarat utama yang harus ada pada setiap calon yang ingin memohon jawatan dalam perkhidmatan awam menggunakan Sijil PT3/PMR/SRP dilihat pada 2 subjek utama iaitu:

  • Bahasa Melayu
  • Matematik
  • 3 subjek lain

Baca juga: Syarat Kelayakan Terkini Mohon Kerja Kerajaan Di SPA9 Bagi Lepasan SPM / SVM

Rujuk syarat kelayakan yang lebih terperinci di bawah:

Semoga perkongsian ini dapat membantu calon dalam membuat penilaian untuk mohon jawatan dalam sistem SPA. Bagi calon lepasan SPM/SVM anda boleh semak Senarai Jawatan SPA Bagi Lepasan SPM yang boleh anda mohon menggunakan sijil SPM/SVM.

Baca juga: Cara Mohon Separa Perubatan Lepasan SPM

Banyak sebenarnya jawatan kerajaan di SPA9 yang anda boleh mohon dengan kelayakan minima PT3/PMR/SRP. Apa yang paling penting anda pastikan anda rajin kemaskini maklumat jawatan yang dimohon dalam sistem dan mohon jawatan yang sesuai dengan kelayakan masing-masing.

Baca juga: Sebelum Mohon Kerja Kerajaan, Rujuk Trend Pelantikan Ini Untuk Elak Tersalah Pilih Jawatan

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma