Koleksi Istilah Dan Definisi Dalam Subjek Sains KSSR Tahun 4, 5 Dan 6

Sains adalah merupakan salah satu subjek yang amat berkait rapat dengan kajian mengenai alam. Jika dahulunya, subjek ini dikenali dengan nama Alam Dan Manusia, kini nama subjek ini bertukar kepada Sains. 

Selaras dengan perubahan ini, Sains tidak lagi hanya tertumpu kepada kajian mengenai alam sahaja tetapi lebih menyeluruh kepada Elemen Merentas Kurikulum (EMK) seperti yang disarankan oleh kerajaan.

Subjek ini dikenali sebagai Sains untuk pendidikan rendah tahap 2 iaitu murid-murid tahun 4, 5 dan 6 manakalah bagi murid-murid Tahap 1 iaitu tahun 1, 2 dan 3 pula, subjek ini dikenali dengan nama Dunia Sains dan Teknologi (DST). 

DST tidak menekankan terlalu banyak tentang konsep saintifik dan juga eksperimen. DST lebih kepada mendedahkan murid-murid kepada maksud sebenar Sains dan bagaimana kaitannya dengan alam ini. Jadi, kebanyakan murid tidak bermasalah dengan subjek DST.

Namun, apabila murid-murid berada di tahap 2 dan mengambil subjek Sains, ramai yang memberi respon mengatakan subjek ini agak susah kerana terdapat banyak istilah ataupun lebih dikenali sebagai “bahasa” Sains yang sememangnya agak sukar untuk difahami jika tidak diteliti dengan betul.

Pelajar-pelajar tidak perlu risau kerana kami di edubestari.com telah mengumpulkan semua istilah Sains serta definisinya yang terdapat dalam silibus Tahun 4, Tahun 5 dan juga Tahun 6. Kami akan kongsikan Koleksi Istilah Dan Definisi Dalam Subjek Sains KSSR Tahun 4,5 dan 6 dalam artikel ini.

Anda boleh download kesemua istilah dan definisi ini kerana kami kongsikannya dalam bentuk file pdf. Nota istilah dan definisi Sains ini bolehlah anda gunakan sebagai rujukan sebelum menghadapi peperiksaan.

CONTOH ISTILAH SAINS

Istilah Sains sebenarnya sangat banyak. Boleh dikatakan setiap tajuk dalam silibus Sains itu terdapat istilah-istilahnya yang tersendiri. Berikut kami berikan satu contoh penyataan yang terdapat istilah Sains.

“Setiap organisma di dunia ini memainkan peranan penting dalam menghasilkan satu ekosistem yang stabil.”

Melalui penyataan di atas, terdapat dua istilah Sains yang telah digunakan. Kedua-dua istilah tersebut adalah “organisma” dan juga “ekosistem”. Jadi, untuk memahami maksud penyataan ini, pelajar haruslah tahu terlebih dahulu maksud istilah “organisma” dan juga “ekosistem”.

Begitulah pentingnya mengetahui definisi istilah Sains terutama sekali dalam soalan peperiksaan. Cuba bayangkan, terdapat satu soalan yang berbunyi seperti ini:

“Berikan 3 contoh haiwan herbivor.”

Pelajar pastinya tidak dapat menjawab soalan ini sekiranya pelajar tidak mengetahui apakah definisi herbivor? Jangan risau! Kami telah sediakan istilah-istilah Sains serta definisinya sekali. Anda hanya perlu download dan jadikannya sebagai rujukan.

KOLEKSI ISTILAH SERTA DEFINISI SAINS

Di bawah, telah disediakan link untuk anda download kesemua istilah Sains beserta definisinya bagi tahun 4, 5 dah juga 6. Sila klik pada link tersebut untuk download.

Kami berharap agar perkongsian ini memberi manfaat buat pelajar semua. Baca dan fahamilah istilah-istilah Sains ini kerana dalam subjek Sains, pelajar tidak digalakkan menghafal tetapi lebih digalakkan untuk memahaminya. Selamat berjaya kami ucapkan.


Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma