Syarat Kelayakan Mohon SPA Bagi Lepasan SPM / SVM / Sijil

Sememangnya menjadi impian kebanyakan orang untuk bekerja dalam Perkhidmatan Awam. Namun, sebelum membuat permohonan sangat penting untuk setiap orang semak kelayakan terlebih dahulu bagi sesuatu jawatan yang dipohon.

Pasti semua dah tahu Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) menguruskan pengambilan jawatan kosong kerajaan dengan menggunakan sistem online yang dikenali sebagai SPA8i. Sistem ini menyediakan semakan syarat kelayakan jawatan yang perlu anda penuhi.

Bagi lepasan SPM, SVM dan Sijil, anda boleh buat semakan syarat kelayakan untuk memohon SPA di perkongsian ini.

SYARAT KELAYAKAN LEPASAN SPM

Bagi tujuan pelantikan ke perkhidmatan awam, calon yang memohon jawatan yang mensyaratkan kelayakan masuk Sijil Pelajaran Malaysia perlu memiliki sekurang-kurangnya keputusan berikut:

 • lulus enam mata pelajaran termasuk Bahasa Melayu, dengan dua daripada mata pelajaran adalah di peringkat Kepujian dan selebihnya peringkat Lulus dalam satu peperiksaan; atau
 • lulus enam mata pelajaran termasuk Bahasa Melayu, dengan dua mata pelajaran adalah di peringkat Kepujian dan selebihnya peringkat Lulus yang dikumpulkan dalam dua peperiksaan dalam tempoh tiga tahun berturut-turut; dan
 • memenuhi syarat kelayakan Bahasa Melayu iaitu Kepujian dan subjek-subjek tertentu seperti mana yang disyaratkan dalam skim perkhidmatan.

SYARAT KELAYAKAN LEPASAN SVM

Calon yang memiliki Sijil SVM adalah layak dipertimbangkan pelantikan ke jawatan dalam Kumpulan Pelaksana yang bersesuaian yang mensyaratkan SPM/SVM.

Bagi tujuan memenuhi syarat lulus atau kepujian Bahasa Melayu untuk pelantikan ke Perkhidmatan Awam, calon hendaklah memperoleh pencapaian dalam mata pelajaran Bahasa Melayu (Kod 1104) seperti berikut:

 • Kepujian – Sekurang-kurangnya Gred ‘C’
 • Lulus – Sekurang-kurangnya Gred ‘E’

SYARAT KELAYAKAN MATRIKULASI

Keputusan akhir penilaian semua mata pelajaran pengkhususan akan diberi dalam bentuk gred. Setiap gred akan diberi mata nilaian. Semua mata pelajaran pengkhususan (kecuali bahasa inggeris) akan diambil kira untuk pengiraan Purata Nilai Gred Semester (PNGS) dan Purata Nilai Gred Keseluruhan (PNGK).
 • Pengiraan:
  Mata = Jam Kredit M/P x Mata Nilaian
  PNGS = Jumlah Mata / Jam Kredit Semester Berkenaan
  PNGK = Jumlah Mata Keseluruhan / Jumlah Jam Kredit Keseluruhan

Semoga perkongsian ini dapat membantu calon dalam membuat penilaian untuk mohon jawatan dalam sistem SPA. Bagi calon lepasan SPM/SVM anda boleh semak Senarai Jawatan SPA Bagi Lepasan SPM yang boleh anda mohon menggunakan sijil SPM/SVM.

Baca juga: Cara Mohon Separa Perubatan Lepasan SPM

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma