Format Terkini Ujian Penilaian Kemasukan Ke Sekolah Khusus (PKSK) Sesi 2022

Ibu bapa yang telah membuat permohonan kemasukan anak ke Tingkatan 1 dan Tingkatan 4 Sekolah Khusus tahun 2022 dah boleh buat semakan pusat Pentaksiran Kemasukan Sekolah Khusus (PKSK) untuk ketahui lokasi ujian yang akan dijalankan. Semakan telah dibuka mulai 7 Januari 2022. Semakan ini adalah untuk calon mengambil ujian PKSK bagi sekolah-sekolah khusus bagi kemasukan Tingkatan 1 dan Tingkatan 4 pada tarikh yang ditetapkan.

PKSK adalah satu kaedah pentaksiran standard secara berpusat bagi kemasukan murid ke Tingkatan 1 dan Tingkatan 4 ke SBP dan SMKA serta sekolah-sekolah khusus yang lain untuk tahun 2022 akan disaring dan duduki ujian terlebih dahulu.

Ibu bapa dan calon dah boleh lihat format terkini ujian PKSP tahun 2022 di perkongsian bawah.

TARIKH PELAKSANAAN PKSK TAHUN 2022

Semakan pusat ujian PKSK adalah mulai 7 Januari 2022. Calon akan menduduki ujian dalam tempoh berikut:

 • Pelaksanaan PKSK: 17 Januari 2022 – 27 Januari 2022

Semakan pusat ujian kemasukan sekolah khusus PKSK boleh dibuat melalui pautan berikut:

SEMAKAN PUSAT PKSK

FORMAT PKSK SESI 2022

Berikut adalah format terkini bagi Ujian Penilaian Kemasukan Ke Sekolah Khusus (PKSK):

Bahagian A: Kecerdasan Insaniah

 • Untuk kenalpasti karakter murid
 • Skop merangkumi EQ, SQ, SSQ
 • 30 soalan objektif
 • Tiada jawapan betul/ salah
 • Skor markah 70%

Bahagian B: Kecerdasan Intelek

 • Ukur tahap kognitif pelajar
 • Merangkumi IQ, Pengetahuan Am & Penyelesaian Masalah
 • Soalan Matematik & Sains bersifat kualitatir & kuantitatif
 • 10 soalan Bahasa Inggeris uji tahap penguasaan & kefahaman
 • Tempoh ujian 90 minit
 • 70 soalan objektif
 • Betul 1 markah, salah 0 markah
 • Skor markah 70%

Bahagian C: Artikulasi Penulisan

 • Melihat idea, pendapat pelajar dengan hujah-hujah karangan;
 • 3 tajuk karangan dan pilih satu. Karangan dalam Bahasa Melayu;
 • 100 patah perkataan (minima) untuk Tingkatan 1 dan 250 patah perkataan untuk Tingkatan 4
 • Skor markah 10%

Format Terkini Ujian Penilaian Kemasukan Ke Sekolah Khas (PKSK) Sesi 2022 & Contoh Soalan Ibu bapa yang telah membuat permohonan kemasukan anak ke Tingkatan 1 dan Tingkatan 4 Sekolah Khusus tahun 2022 dah bole buat semakan pusat Pentaksiran Kemasukan Sekolah Khusus (PKSK) untuk ketahui lokasi ujian yang akan dijalankan. Semakan telah dibuka mulai 7 Januari 2022. Semakan ini adalah untuk calon mengambil ujian PKSK bagi sekolah-sekolah khusus bagi kemasukan Tingkatan 1 dan Tingkatan 4 pada tarikh yang ditetapkan. PKSK adalah satu kaedah pentaksiran standard secara berpusat bagi kemasukan murid ke Tingkatan 1 dan Tingkatan 4 ke SBP dan SMKA serta sekolah-sekolah khusus yang lain untuk tahun 2022 akan disaring dan duduki ujian terlebih dahulu. Ibu bapa dan calon dah boleh lihat format terkini ujian PKSP tahun 2022 di perkongsian bawah. TARIKH PELAKSANAAN PKSK TAHUN 2022 Semakan pusat ujian PKSK adala mulai 7 Januari 2022. Calon akan menduduki ujian dalam tempoh berikut: Pelaksanaan PKSK: 17 Januari 2022 - 27 Januari 2022  Semakan pusat ujian kemasukan sekolah khusus PKSK boleh dibuat melalui pautan berikut: SEMAKAN PUSAT PKSK FORMAT PKSK SESI 2022 Berikut adalah format terkini bagi Ujian Penilaian Kemasukan Ke Sekolah Khusus (PKSK): Bahagian A: Kecerdasan Insaniah Untuk kenalpasti karakter murid Skop merangkumi EQ, SQ, SSQ 30 soalan onjektif Tiada jawapan betul/ salah Skor markah 70% Bahagian B: Kecerdasan Intelek Ukur tahap kognitif pelajar Merangkumi IQ, Pengetahuan Am & Penyelesaian Masalah Soalan Matematik & Sains bersifat kualitatir & kuantitatif 10 soalan Bahasa Inggeris uji tahap penguasaan & kefahaman Tempoh ujian 90 minit 70 soalan objektif Betul 1 markah, salah 0 markah Skor markah 70% Bahagian C: Artikulasi Penulisan Melihat idea, pendapat pelajar dengan hujah-hujah karangan; 3 tajuk karangan dan pilih satu. Karangan dalam Bahasa Melayu; 100 patah perkataan (minima) untuk Tingkatan 1 dn 250 patah pertakaan untuk Tingkatan 4 Skor markah 10% Untuk tujuan rujukan, ibu bapa dan calon boleh semak contoh-contoh soalan penilaian kemasukan ke sekolah khusus yang terkini di bawah: Rujuk: Contoh Soalan Ujian PKSK Beserta Jawapan Untuk Kemasukan Tingkatan 1 Dan 4

Untuk tujuan rujukan, ibu bapa dan calon boleh semak contoh-contoh soalan penilaian kemasukan ke sekolah khusus yang terkini di bawah:

Rujuk: Contoh Soalan Ujian PKSK Beserta Jawapan Untuk Kemasukan Tingkatan 1 Dan 4

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma