Jam 6 Pagi Merupakan Waktu Paling Sesuai Untuk Anda Email Mohon Kerja. Ini Sebabnya

Pernahkan anda terfikir sebab anda gagal ditawarkan sebarang pekerjaan walaupun kelayakan lebih daripada cukup? Paling perit sekali apabila anda tidak dipanggil langsung ke temuduga. Anda pula mula meragui kemampuan diri sendiri kerana sampai sekarang tiada syarikat yang mengambil anda bekerja.

Baca juga: 8 Tips Penting Permohonan Kerja Melalui Emel Supaya Resume Tak Kena ‘Reject’

Jangan bersedih dahulu, mungkin anda tidak menghantar resume pada waktu yang tepat. Antara salah satu trik untuk dipanggil temuduga ialah dengan mengetahui bilakah waktu yang sesuai untuk menghantar permohonan kerja anda.

Tahukah anda jam 6 pagi merupakan waktu paling efektif untuk anda hantar emel permohonan kerja. Baca perkongsian di bawah untuk mengetahui sebabnya.

WAKTU 6 PAGI

Menurut kajian daripada Boomerang for Gmail, lebih daripada 100 juta pengguna gemar melihat mesej emel pada waktu awal pagi iaitu bermula daripada jam 6 pagi.

Jam 6 Pagi Merupakan Waktu Paling Sesuai Untuk Anda Email Mohon Kerja. Ini Sebabnya

Menurut kajian, ramai yang menyangkakan bahawa waktu yang baik untuk menghantar emel adalah pada jam 9 pagi. Namun sebenarnya jangkaan tersebut adalah tidak tepat. Masa untuk menghantar emel yang disarankan adalah mulai pukul 12 tengah malam tetapi sebaik baiknya antara pukul 5 sehingga 6 pagi.

Ini adalah kerana menurut kajian, waktu yang paling aktif orang memeriksa dan membaca emel adalah pada pukul 6 pagi.

KENAPA PUKUL 6 PAGI?

Jika diikutkan logik akal dalam kerja, kita pasti akan luangkan hanya sedikit masa untuk menyemak emel. Kebanyakan majikan tiada masa untuk melihat emel satu persatu. Mereka akan hanya memeriksa sekilas pandang melalui telefon bimbit sambil scroll dan refresh peti emel.

Mungkin benar kebanyakan daripada pekerja dan majikan tidak gemar meluangkan masa dengan hal-hal urusan kerja pada sebelum dan selepas kerja. Tetapi pasti akan ada majikan atau salah seorang pekerja yang akan semak emel sewaktu sedang berehat dengan hanya sekadar semak.

Baca juga: Waktu Paling Sesuai Untuk Anda Mohon Kerja Mengikut Kajian

Waktu pagi pula kadangkala majikan atau pekerja sampai awal ke pejabat pasti akan menyemak emel sebelum melakukan sebarang kerja. Ini bermakna pada awal pagi ini adalah waktu paling ideal untuk anda menghantar emel permohonan kerja.

Jadi kepada anda yang sedang mencari kerja, jadikan panduan ini dalam menghantar emel permohonan kerja. Lebih bagus jika anda hantar emel sekaligus kepada majikan, Human Resource atau Hiring Manager supaya permohonan anda dapat notis daripada syarikat. Semoga berjaya!

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma