axis bank horny bhabhi scandal.visit the website xxx videos
yeahporn.top horny man makes al kinds of tricks with shaved wet fur pie.
www.pornforbuddy.com

8 Tips Penting Permohonan Kerja Melalui Emel Supaya Resume Tak Kena ‘Reject’

Pelbagai cara untuk mohon kerja pada masa sekarang. Selain dari mengisi borang permohonan pekerjaan, kebanyakan syarikat sekarang lebih suka membuka permohonan kerja hanya dengan memerlukan pemohon menghantar emel kepada mereka.

Perkongsian kali ini amat berguna buat mereka yang memburu pekerjaan di luar sana terutama untuk lepasan graduan atau pemohon tempat latihan industri yang belum pernah mempunyai pengalaman bekerja.

Sebagai pemohon kerja jika tidak mahu resume anda ditolak melalui emel kerana kesilapan yang anda lakukan, ketahui beberapa tips permohonan kerja melalui emel yang akan dikongsikan di bawah.

8 TIPS PERMOHONAN KERJA MELALUI EMEL

1 Gunakan Nama Akaun Emel Yang Sesuai

Perkara pertama yang akan menarik perhatian majikan dalam menerima emel daripada anda adalah nama akaun emel anda. Nama akaun emel sangat penting kerana ia mencerminkan keperibadian anda.

Elakkan daripada menggunakan nama akaun emel yang kebudak-budakan atau kononnya ala-ala hipster untuk melihatkan nama akaun ada menarik. Sebaiknya gunakan nama akaun dengan nama sebenar anda sendiri kerana ianya lebih sesuai untuk membuat permohonan rasmi.

Apabila anda menggunakan nama sebenar, majikan pastinya akan lebih tertarik dengan permohonan yang anda berikan kerana sebenarnya ia kelihatan lebih professional.

2 Hormati Privasi Syarikat

Jika anda berniat untuk menghantar emel permohonan kepada lebih dari satu syarikat, letakkan alamat emel anda sendiri pada ruangan penghantar dan alamat emel penerima-penerima yang ramai itu pada ruang Bcc bukannya ruangan cc.

Bayangkan jika majikan terima emel sebegini yang terpapar banyak syarikat lain di emel tersebut. Memang terus berubah presepsi majikan terhadap anda.

3 Jangan malas

Jika anda meletakkan semua emel banyak syarikat di bahagian cc, majikan yang menerima emel tersebut akan merasakan bahawa anda sebenarnya seorang yang pemalas untuk menghantar emel kepada setiap alamat syarikat yang ingin dipohon. Anda akan kelihatan seperti buat kerja jalan pintas.

9 Tips Permohonan Kerja Melalui Emel

Inilah yang akan berlaku jika anda kerap sangat hantar kepada banyak majikan serentak. Majikan akan berasa hilang sabar melihat perangai sebegini.

4 Ringkaskan Tujuan Emel Ditulis

Pastikan tujuan emel yang dihantar ditulis secara ringkas iaitu pada ruangan subjek. Contohnya, jika anda ingin memohon tempat latihan industri jadikan subjek anda sebagai ”Permohonan Latihan Industri”. Perkara ini sangat penting kerana syarikat akan menerima beratus emel dalam sehari.

Jika anda menulis subjek yang ringkas dan jelas, majikan akan mudah perasan kewujudan emel anda dan membantu majikan mengetahui tujuan emel tersebut dihantar kepada mereka.

9 Tips Permohonan Kerja Melalui Emel

5 Serlahkan Kesopanan

Permohonan kerja melalui emel merupakan permohonan rasmi. Jadi pastikan anda menonjolkan diri anda sebagai seorang yang sopan dengan menghantar emel yang mengandungi ucapan selamat dan penutup yang sopan dan ceria. Ucapan tambahan seperti terima kasih atau penghargaan akan menambah lagi nilai emel yang dihantar.

Tunjukkan bahawa anda benar-benar menghargai masa majikan untuk melihat emel yang anda hantar. Mana tahu majikan akan berasa dihargai dan lebih senang untuk menerima anda kerana adab anda yang bagus ketika menghantar emel.

6 Isi Kandungan Emel

Emel yang paling baik adalah emeil yang mengandungi isi kandungan yang sempurna iaitu lengkap dengan pengenalan diri secara ringkas, maklumat pendidikan, kelebihan diri anda yang membuatkan majikan perlu mengambil anda bekerja, jenis jawatan yang dipohon dan butiran untuk dihubungi.

Jangan terus hantar resume ke alamat emel majikan. Kadangkala ada pemohon yang tidak menulis apapun di ruangan emel yang menyebabkan majikan tidak berminat untuk membuka fail yang diberi. Pastikan emel anda mengandungi ayat berbentuk surat menyatakan hasrat membuat permohonan.

8 Tips Permohonan kerja Melalui Emel

7 Paparkan Inisiatif Anda

Jika anda mempunyai pelbagai borang yang perlu diisi oleh syarikat contohnya borang dari universiti untuk permohonan tempat latihan industri, gunakan inisiatif dengan mengisi sendiri borang tersebut.

Pastikan apa yang anda isi adalah yang sesuai diisi sahaja. Jangan pula anda isi di ruangan yang betul-betul perlu diisi oleh syarikat tersebut seperti tandatangan majikan. Apabila anda ambil inisiatif mengisi borang sendiri, secara tidak langsung akan menjimatkan masa dan memudahkan kerja majikan.

8 Pastikan Fail Boleh Dibaca

Jika anda menghantar lampiran fail, pastikan ia dari fail yang boleh dibaca dan bersaiz kecil untuk menjimatkan masa syarikat untuk memuat turun fail anda. Namakan fail sesuai dengan isi kandungan dan nyatakan juga kandungan fail tersebut.

Lebih baik jika anda hantar fail dalam fail pdf  kerana syarikat akan menerima fail yang formatnya tidak lari dari format sebenar. Jika anda hantar dalam fail word, kadangkala formatnya akan lari dengan apa yang dimuat turun oleh majikan menyebabkan fail anda menyusahkan syarikat.

Walaupun membuat permohonan melalui emel kelihatan mudah kerana anda hanya perlu hantar resume dan dokumen yang diperlukan ke alamat emel yang diberikan,namun hakikatnya bukan mudah untuk memohon kerja dengan hanya berbekalkan alamat emel.

Semoga anda sedar tentang perkara penting yang perlu ada ketika memohon pekerjaan melalui emel setelah ikuti perkongsian ini. Jadikan perkongsian ini sebagai panduan anda untuk pastikan majikan tidak tolak permohonan anda.

Sumber

 

https://baseofporn.com
https://www.opoptube.com

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma