8 Kesilapan Mohon Kerja Melalui Email Yang Boleh Menyebabkan Permohonan Kerja Gagal

Pelbagai jabatan dan syarikat kini sedang menawarkan jawatan MySTEP kepada lepasan sekolah, graduan dan pencari kerja. MySTEP merupakan satu inisiatif kerajaan dalam mengurangkan pengangguran dalam kalangan rakyat Malaysia. Oleh itu, orang ramai mestilah manfaatkan sebaiknya.

Kebanyakan iklan tawaran MySTEP meminta pemohon yang berminat untuk mohon melalui email. Anda kena ingat, bukan anda seorang sahaja memohon jawatan yang ditawarkan. Permohonan yang diterima oleh jabatan/ syarikat yang membuka permohonan adalah banyak.

Jadi, untuk berjaya mendapat menempatan pastikan anda tidak melakukan kesilapan ketika menghantar permohonan MySTEP melalui email.

KESALAHAN MOHON KERJA MELALUI EMAIL

Berikut adalah beberapa kesalahan yang perlu calon elakkan untuk memohon pekerjaan menerusi email:

Email Tanpa Format

Jangan hantar email tanpa format dan tanpa tujuan. Pastikan kandungan email yang dihantar kemas dan mengandungi perenggan serta susunan yang jelas. Email dengan format yang betul akan membuatkan permohonan anda lebih mudah dibaca dan mudah diterima majikan.

Tiada Kata Pendahuluan

Tidak kira di jabatan atau syarikat mana pun anda buat permohonan, pastikan ada kata pendahuluan. Sama seperti anda hantar email kepada rakan-rakan mesti ada pendahuluan kan? Buka kata permohonan dengan ucapan salam diikuti dengan nama panggilan (Tuan/Puan).

Tiada Ayat Penyata Sebab

Email permohonan kerja tanpa ayat penyata sebab boleh akan menyebabkan penerima email tidak faham dengan tujuan permohonan anda. Untuk permohonan kerja MySTEP, pastikan sebab email dihantar dinyatakan dengan JELAS. Contohnya:

” Saya ingin memohon jawatan Personel MySTEP seperti yang syarikat tuan/puan iklankan”

Email lengkap bagi permohonan jawatan MySTEP boleh didapatkan DI SINI.

Terlalu Merayu Dalam Email

Dalam menulis email, pastikan anda tidak kelihatan seperti terlalu merayu. Jangan fikir dengan ayat rayuan akan membuatkan bakal majikan rasa kesian dan akan terima anda bekerja. TIDAK! Jangan sesekali merayu dalam email kerana usaha anda akan menjadi sia-sia. Sebab itulah penting untuk anda rujuk Email Lengkap Mohon Kerja supaya anda boleh hantar permohonan kerja dengan betul.

Contoh ayat rayuan dalam email yang perlu anda ELAKKAN adalah:

“Saya sudah setahun menganggur akibat Covid-19, saya berharap permohonan saya ini diterima kerana saya betul-betul memerlukan kerja pada masa ini”

Format Dokumen Tidak Betul

Setiap permohonan kerja melalui email memerlukan pemohon menghantar dokumen-dokumen diminta seperti resume, CV dan sijil akademik. Pastikan format dokumen yang anda hantar adalah betul iaitu:

  • Format fail PDF
  • Dokumen tidak terlalu besar

Rujuk: Cara Attach & Upload Resume Serta Sijil Untuk Mohon Kerja MySTEP

Dokumen Diupload Tiada Nama

Nampak mudah, sebenarnya ramai calon yang terlepas pandang perkara ini. Pastikan dokumen yang dimuat naik dalam email untuk hantar permohonan kerja ADA NAMA JENIS DOKUMEN yang dihantar. Dokumen yang tiada boleh menyebabkan bakal majikan tidak menghiraukan dokumen yang anda hantar.

Contoh yang betul:

Cara Attach & Upload Resume Serta Sijil Untuk Mohon Kerja MySTEP 2021

Dokumen Tidak Lengkap

Kesilapan tidak menghantar dokumen yang lengkap ini selalunya berlaku kerana pemohon CUAI. Kecuaian boleh menyebabkan pemohon mungkin tertinggal satu dokumen penting, terlupa dokumen yang perlu dihantar dan sebagainya. Sebab itulah penting untuk anda semak Checklist Sebelum Hantar Permohonan Kerja MySTEP.

Kesilapan Ejaan

Bila email ditulis dengan lengkap dan mengikut format, pastikan anda semak dua hingga 3 kali lagi sebelum klik butang SEND/ HANTAR. Kesilapan ejaan ini mungkin nampak kecil sahaja, tetapi kesannya kepada pandangan bakal majikan adalah besar! Pemohon yang membuat kesilapan ejaan akan dianggap seorang yang tidak teliti dan cuai dalam membuat kerja. Jadi, hati-hati!

Dah tahu kesilapan-kesilapan hantar email permohonan kerja ini, semoga anda dapat jadikan panduan dan rujukan agar anda tidak mengulanginya.

Semoga bermanfaat!

CHANEL TELEGRAM RASMI MYSTEP

Janga tak join chanel Telegram rasmi MySTEP di bawah untuk lebih banyak maklumat terkini kekosongan jawatan MySTEP.

CHANNEL TELEGRAM MYSTEP

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma