Waktu Paling Sesuai Untuk Mohon Kerja Mengikut Kajian & Trend Majikan Di Malaysia. Sila Ikut Tips Ini

Pernah tak anda terfikir mengapa permohonan kerja yang pernah anda hantar tidak mendapat perhatian majikan? Paling mengecewakan anda tidak pernah dipanggil untuk menghadiri temuduga walaupun kelayakan anda lebih dari mencukupi untuk menjawat jawatan tersebut.

Dimanakah silap anda? Apakah puncanya? Adakah disebabkan anda memohon pekerjaan pada waktu yang kurang sesuai? Mungkin juga anda menghantar resume pada waktu yang kurang tepat.

Salah satu tips untuk dipanggil temuduga ialah dengan mengetahui bilakan waktu yang paling sesuai untuk anda memohon kerja.

Bagi mengetahui waktu yang paling tepat untuk memastikan permohonan anda diterima oleh syarikat idaman, sila ikuti perkongsian di bawah.

WAKTU YANG TEPAT UNTUK MEMOHON KERJA

Menurut kajian daripada portal carian pekerjaan paling popular jobstreet.com, permohonan kerja pada waktu yang tepat akan meningkatkan potensi untuk berjaya ditawarkan pekerjaan.

Berikut dikongsikan peak hiring season dalam kalangan majikan pada tahun 2019 dan dijangka pada tahun 2020 pun trend nya masih sama.

Ketahui Waktu Yang Sesuai Untuk Mohon Kerja

High Hiring Season

Menurut carta di atas, waktu yang menjadi high hiring season dan paling dicadangkan untuk memohon kerja adalah antara bulan Januari hingga Mac. Jadi pastikan anda memohon kerja dalam bulan yang dicadangkan ini bagi meningkatkan lagi potensi anda ditawarkan bekerja.

Antara bulan April hingga Jun juga diperkatakan antara bulan yang menjadi perhatian majikan dalam pengambilan pekerja baru. Jadi, jika anda ingin mula mencari pekerjaan pada bulan ini juga adalah digalakkan.

Low Hiring Season

Namun, jika anda terdesak menginginkan pekerjaan pada waktu selepas daripada bulan yang dicadangkan, anda boleh memohon antara bulan Julai hingga September. Tetapi, aktiviti pengambilan pekerja oleh majikan pada bulan tersebut adalah lebih rendah berbanding bulan yang dicadangkan.

Antara bulan Oktober hingga Disember merupakan antara bulan yang paling tidak dicadangkan kerana kebanyakan syarikat sudah mahu membuat penutupan akaun syarikat dan kiraan bajet untuk tahun hadapan termasuk keperluan untuk menggaji pekerja baru. Jadi pastikan anda elakkan memohon kerja pada waktu ini jika tidak mahu mengalami kekecewaan kerana tawaran ditolak.

Semoga perkongsian ini dapat menjadi panduan kepada anda untuk memilih waktu dalam membuat permohonan kerja. Pastikan anda sentiasa peka dengan waktu anda membuat permohonan pekerjaan bagi meningkatkan lagi potensi anda mendapatkan pekerjaan yang diidamkan.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma