Money Game Scam: Mahasiswa Perlu Waspada, Ramai Dah Terkena

Pada zaman yang serba canggih ini pelbagai jenis penipuan telah berlaku tidak kira secara atas talian ataupun secara bersekemuka. Menurut laman Facbook Kesatuan Perwakilan Mahasiswa Malaysia, mereka telah sedia maklum berkenaan isu Money Game Scam yang semakin berleluasa dalam kalangan mahasiswa IPTA.

Banyak kes yang dilaporkan berkenaan Money Game Scam ini yang tersebar luas di media sosial dan rata-rata sasaran para penipu ini merupakan penuntut IPTA terutamanya pelajar tahun 1. Ramai mahasiswa yang tertipu dengan modus operandi yang ditawarkan.

Jadi, untuk tetap waspada, sila ambil perhatian dengan perkongsian ini.

TEKNIK PENIPUAN YANG DILAKSANAKAN

Mengikut laporan daripada mangsa Money Game Scam ini, modus operandi yang mereka laksanakan adalah dengan mengajak mangsa untuk hadir ke seminar berkenaan teknik menjana pendapatan.

Seterusnya mangsa akan ditawarkan pembelian lesen dengan harga yang tidak masuk akal dan dijanjikan suatu pulangan yang tinggi dalam masa yang singkat. Hal ini telah menyebabkan mangsa berhutang sejumlah wang yang besar.

Realiti melihatkan kepada kita, wujudnya kes di mana ada sesetengah penuntut IPT telah meminjam duit daripada ahli keluarga dan rakan-rakan demi melabur dalam Money Game Scam ini. Doktrinisasi para penipu kepada mangsa dengan menjanjikan pendapatan yang lumayan dilihat berhasil apabila ramai mahasiswa yang telah menyertai mereka dan melaburkan sejumlah wang yang besar.

MAHASISWA SILA WASPADA

Mahasiswa digesa untuk tidak mudah percaya sesiapa apabila ianya melibatkan wang apatah lagi apabila dijanjikan keuntungan yang berlipat ganda hanya dalam masa yang singkat.

Jika dahulu mahasiswa diserang wabak Multi-Level Marketing (MLM) dan skim cepat kaya, namun sekarang mungkin kulitnya saja yang berbeza namun isinya masih sama. Kami menyeru kepada seluruh mahasiswa untuk sentiasa berhati-hati dan berwaspada dengan Money Game Scam ini.

KENYATAAN BERSAMA

Kenyataan yang dikeluarkan ini adalah merangkumi:

  • Kesatuan Perwakilan Mahasiswa Malaysia
  • Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Teknikal Malaysia Melaka
  • Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Sains Islam Malaysia
  • Majlis Perwakilan Mahasiswa Universiti Islam Antarabangsa Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah
  • Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Putra Malaysia
  • Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Teknologi Malaysia
  • Majlis Perwakilan Pelajar Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor

Semoga perkongsian ini dapat memberi peringatan kepada para mahasiswa agar tidak terlambat dan terkena dengan penipuan ini. Ingat, jangan sesekali sesuka hati melaburkan wang ke sumber yang tidak pasti kesahihannya.

Sumber

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma