Tips Untuk Terus Dapat Interview & Tawaran Kerja Selepas Tamat Belajar

Sekarang ini semua dah tahu betapa susahnya nak dapatkan sesuatu pekerjaan tidak kira dalam sektor swasta atau kerajaan. Tambahan lagi lepasan graduan kini semakin meningkat. Jadi bagi lepasan graduan yang berhasrat untuk terus bekerja selepas tamat belajar, ada beberapa perkara yang perlu anda lakukan untuk memasuki pasaran kerja.

Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui tips mendapat tawaran kerja selepas tamat belajar.

TIPS DAPAT TAWARAN KERJA LEPAS TAMAT BELAJAR

1. Update Resume

Sebaik sahaja tamat belajar sebaiknya anda terus kemaskini resume anda. Kalau boleh sebaik sahaja masuk semester akhir, anda dah boleh kemaskini resume. Anda boleh rujuk resume/ cv kawan-kawan yang telah bekerja untuk lihat macam mana resume yang sesuai untuk permohonan kerja.

Baca juga: 6 Kesalahan Yang Patut Dielakkan Dalam Penulisan Resume

Tips Untuk Terus Dapat Interview & Tawaran Kerja Selepas Tamat Belajar

2. Job Hunting

Job hunting atau pencarian kerja ini boleh bermula selepas anda habis final exam semester akhir. Kalau boleh seawal mungkin. Contohnya anda habis exam bulan 6, bulan 3 dan boleh mohon kerja. Mohon sahaja sebanyak yang boleh tidak kira secara walk in atau menerusi email. Untuk contoh email memohon kerja yang mantap anda boleh lihat DI SINI.

Baca juga: Jam 6 Pagi Merupakan Waktu Paling Sesuai Untuk Anda Email Mohon Kerja. Ini Sebabnya

Tips Untuk Terus Dapat Interview & Tawaran Kerja Selepas Tamat Belajar

3. Sertai Career Fair

Sebenarnya ramai yang tak minat untuk ke career fair dan lebih memilih mohon kerja secara online. Tetapi ramai tak tahu sebenarnya career fair banyak sangat membantu. Jika anda ke career fair, anda berpeluang untuk direct communication dengan HR company. Drop resume sebanyak yang boleh.

Sebelum terjah booth mana-mana company pastikan anda ada sedikit pengetahuan mengenai syarikat tersebut. Bila bersembang dengan HR ada lah nampak anda one step ahead daripada orang lain.

Tips Untuk Terus Dapat Interview & Tawaran Kerja Selepas Tamat Belajar

4. Online Application

Jika anda tak minat nak pergi ke career fair, anda boleh mohon kerja melalui laman-laman pencarian kerja seperti Jobstreet, Myfuturejobs dan lain-lain. Rajin-rajin la tengok segala macam peluang kerja yang ada di laman tersebut. Jika anda rasa sesuai, terus mohon! Tidak kisah sebanyak mana pun anda mohon, pasti akan ada rezeki anda dipanggil temuduga.

Baca sini: Daftar MYFutureJobs PERKESO PenjanaKerjaya Untuk Penganggur

Tips Untuk Terus Dapat Interview & Tawaran Kerja Selepas Tamat Belajar

5. Pengalaman Kerja

Selalunya fresh graduate akan ada masalah ini. Iaitu tiada pengalaman kerja untuk dijadikan penarik minat dalam resume. Tapi jangan risau, anda boleh masukkan pengalaman latihan industri yang anda lakukan. Masukkan bidang tugas yang anda buat dan pengalaman yang anda belajar di situ.

Baca juga: Nak Kerja Bagus, Tapi Pengalaman Kurang! Cuba Praktikkan Tips Ini

6. Ambil Peluang

Bila dan mohon kerja dari pelbagai syarikat kadang-kadang ada syarikat yang panggil temuduga dan tawarkan jawatan yang kita tak minat sangat. Jangan tolak temuduga tersebut dan pergi sahaja temuduga tu. Ambil pengalaman dan tengok macam mana temuduga tersebut berjalan dan soalan-soalan yang ditanya. Jadikan ia sebagai latihan untuk anda hadiri temuduga lain nanti.

Sekurang-kurangnya nanti untuk temuduga seterusnya anda lebih bertenang dan tahu cara-cara tackle soalan. Percayalah, sebaik sahaja anda pernah ditemuduga, temuduga berikutkan tidak akan menjadi masalah kepada anda lagi.

7. Connection

Ini bukan bermaksud anda masuk kerja melalui cable tau! Cuba tanya kenalan-kenalan anda yang sudah bekerja sekiranya syarikat mereka mempunyai kekosongan. Cuba sahaja mohon di syarikat tersebut kerana ada kerja kosong yang syarikat tidak iklankan.

Nak dapatkan sesuatu mestilah ada effort sedikit. Jika anda hanya duduk sahaja di rumah memang sampai bila-bila pun tak dapat kerja! Para graduan kena ingat yang kita yang perlu cari kerja kerana kerja tidak pernah cari kita.

Semoga bermanfaat!

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma