Nak Kerja Bagus, Tapi Pengalaman Kurang! Cuba Praktikkan Tips Ini

Dilema setiap lepasan graduan untuk dapatkan kerja adalah tidak mempunyai pengalaman yang cukup. Maklumlah, rata-rata majikan mahu pekerja yang mempunyai pengalaman. Macam mana nak dapat pengalaman kerja kalau baru lepas tamat pengajian?

Masuk ke dalam dunia pekerjaan tanpa pengalaman yang cukup boleh diibaratkan seperti berlepas dengan roket. Ini kerana anda berasa sangat teruja untuk berlepas tetapi, pada masa yang sama anda rasa takut dan risau apa yang akan jadi akhirnya.

Sama ada anda baru habis belajar dan graduate ataupun anda memang ingin menukar angin ke industri pekerjaan yang berbeza tidak mustahil untuk anda memperoleh kerja dengan pengalaman yang kurang.

Berikut adalah tips untuk anda boleh lakukan selain daripada pengalaman semata-mata untuk mendapatkan kerja yang bagus.

TIPS DAPAT KERJA DENGAN PENGALAMAN KURANG

1 Jangan Terlalu Membangga Diri

Jadilah seorang yang merendah diri. Tidak salah untuk cakap benda baik baik tentang diri sendiri, tetapi janganlah pula anda terlalu membanggakan diri sendiri. Majikan anda boleh nampak semua itu dan menilai diri anda.

Jangan risau jika majikan nampak kelemahan anda. Tetapi dalam menunjukkan kelemahan, anda perlu tunjukkan bahawa anda akan berusaha untuk bekerja lebih kuat dan tunjukkan kepada mereka bahawa tiada apa yang boleh menghalang anda untuk mencapai sesuatu.

Dengan mindset begini, percayalah bahawa anda akan jumpa peluang pekerjaan yang sesuai dengan anda.

2 Lebihkan Diri Sendiri, Bukan Media Sosial

Kebanyakan di kalangan kita menyatakan diri sibuk. Betul ke sibuk? Secara puratanya, pengguna media sosial akan luangkan masa lebih kurang 50 minit untuk Facebook, Instagram dan Whatsapp. Media sosial merupakan medium terbaik jika anda gunakan ia sebaik mungkin dan dengan cara yang betul. Lebih baik lagi jika ada yang gunakan medium ini untuk memajukan lagi kareer anda.

Sebenarnya perkara yang penting disini ialah kesederhanaan. Luangkan lebih banyak masa dengan diri sendiri. Sebenarnya internet merupakan perpustakaan terbaik di seluruh dunia. Sekiranya anda ada benda untuk belajar, terdapat banyak sumber yang anda boleh cari. Apa yang anda perlukan hanyalah masa untuk cari semua itu.

3 Berhenti Bergantung Kepada Seminar Bertemakan ‘Perubahan Dalam Hidup’

Walaupun terdapat banyak info di luar sana, anda perlulah ingat bahawa sebenarnya semua itu tak cukup untuk anda teruskan. Apa yang anda perlu buat ialah anda perlu ingat semua itu. Praktikkan perkara tersebut dan hidupkan ia. Tak akan ada ‘self-book’ yang akan membantu anda untuk merubah hidup anda serta bukan juga apa apa ceramah atau persidangan.

Tak dinafikan bahawa kebanyakkan pihak yang menabur janji untuk ubah hidup anda, meningkatkan potensi anda secara berlipat ganda. Namun sebenarnya perubahan adalah bergantung pada diri anda sendiri.

4 Gagal Terlebih Dahulu Baru Berjaya

Untuk berjaya, kita perlulah gagal terlebih dahulu bukan? Contohnya seorang pelawak dari luar negara Chris Rock. Dia bukannya terus mendapat kuasa sakti dengan bakatnya itu. Sebenarnya dia telah pun mencuba banyak kali untuk membuat lawak.

Kebanyakan lawaknya gagal dan tak diterima oleh penonton dan dia telah menyuruh untuk penonton tidak merekodnya pada waktu itu. Tetapi ada beberapa lawak yang diterima baik. Penonton bersorak dengan kuat sekali, jadi dia ambil perhatian di situ dan catatkan dalam sebuah buku.

Setiap kejayaan disebalik orang yang berjaya, percayalah mereka pernah gagal dahulu. Samalah dengan mencari kerja. Percayalah yang setiap pakar sebenarnya pernah menjadi hingusan terlebih dahulu. Anda cuma perlu tahu untuk mula dari mana dan kumpul pengalaman sebanyak mungkin.

5 Ikhlaskan Hati Walaupun Di Tempat Networking Event

Mark Cuban ada membuat satu ilustrasi kartun dimana ketika beliau hadir pada satu networking event, ia menunjukkan kepada orang ramai bagaimana event tersebut terjadi sebenarnya. Ianya hanyalah palsu dan hanya sekadar terpaksa.

Dia menekankan supaya orang ramai tidak mengikut trend tersebut (fake&forced). Carilah jalan lain untuk tolong orang.

Jangan pentingkan diri sendiri, tambahkan nilai kepada diri sendiri. Apabila peluang pekerjaan tersebut muncul, akan ada pihak lain yang ingin membantu anda. Berapa banyak sahaja perbezaan untuk networking yang boleh mereka capai? Ada survey yang merekodkan lebih kurang 70% ke 85% dari semua pekerjaan terisi disebabkan networking.

Contoh yang tepat yang boleh diambil ialah Benjamin Harris iaitu bagi Nickle & Dime Supplement Club, beliau telah berkenalan dengan pengasas syarikat ini melalui networking.

Sebenarnya anda tak akan tahu dengan setiap jalinan persahabatan akan membawa anda peluang yang lebih baik yang anda tak pernah bayangkan

6 Bersedia Untuk Direject Berkali-kali

Jika anda mencuba mohon pekerjaan namun gagal diterima, jangan putus atas. Sebaliknya buka mata seluas-luasnya dan anggap jika anda tidak ditolak itu bermaksud anda tidak berusaha dengan lebih kuat. Itu sebenarnya salah satu daripada proses. Jadikan ia sebagai satu pembakar semangat untuk anda terus memohon kerja.

Jangan ambil hati. Walaupun anda boleh dilatih dan mencuba untuk perbaiki skills anda, sebenarnya tidak mustahil yang anda boleh mendapat kerja idaman yang anda impikan. Gunakan masa yang ada untuk anda perbaiki diri anda yang dapat dilihat dari kesilapan lepas.

7 Jangan Terlalu memilih

Jangan bersikap terlalu memilih dan cerewet. Kerja pertama dalam industri baru ini bukanlah kerja idaman anda. Anda kena sedar perkara ini, ukur baju di badan sendiri. Jika anda lihat orang yang berjawatan tinggi, sebenarnya tidak semua di kalangan mereka terus berada di atas. Kebanyakannya bermula dari menjadi pekerja biasa.

Semakin banyak kita belajar, semakin tinggi kedudukan yang boleh dicapai. Apa yang penting adalah sabar dan tidak terlalu memilih pada awal-awal pencarian kerja.

Semua ini memakan masa dan memerlukan usaha yang banyak untuk cari kerja tanpa memiliki pengalaman kerja yang diperlukan. Tetapi sekiranya anda cuba praktikkan taktik yang diberikan tadi supaya nampak lebih menonjol dan mencari peluang baru dan membantu anda untuk mulakan kareer baru.

Jika anda tahu bawa diri dimana pun tempat anda berada, sesiapa sahaja akan ambil anda dengan mudah walaupun anda tidak mempunyai pengalaman. Semoga tips untuk anda mendapatkan kerja yang bagus tanpa pengalaman yang banyak ini sedikit sebanyak membantu untuk terus mencari pekerjaan. Selamat maju jaya!

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma