[Terkini] Tarikh Bayaran Pertama I-Sinar KWSP Bermula 9 Januari 2021

Ahli KWSP yang telah membuat permohonan i-Sinar KWSP yang dibuka baru-baru ini boleh semak tarikh bayaran pertama i-Sinar KWSP di bawah.

Sejak permohonan pengeluaran wang dari Akaun 1 melalui program i-Sinar dibuka pada 21 Disember lalu, semua permohonan pengeluaran i-Sinar KWSP sama ada secara digital atau fizikal telah berjalan lancar.

Menurut Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz, bagi mereka yang benar-benar layak, maklumat telah tersedia di dalam pangkalan data KWSP. Sistem ini akan memberi kelulusan secara automatik kepada mereka.

Pasti ramai pemohon yang sudah tidak sabar untuk ketahui tarikh bayaran pertama i-Sinar KWSP kan? Ketahui tarikh bayaran pertama i-Sinar KWSP di bawah.

TARIKH BAYARAN PERTAMA i-SINAR KWSP

Menurut Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz, tarikh bayaran pertama i-Sinar KWSP adalah seperti berikut:

  • Tarikh bayaran pertama i-Sinar KWSP: 9 Januari 2021

Walaubagaimanapun, pemohon mestilah membuat semakan kelulusan permohonan terlebih dahulu pada 4 Januari 2021 bagi yang telah memohon.

Baca: Cara Buat Semakan Status Permohonan i-Sinar KWSP

JADUAL BAYARAN i-SINAR KWSP

Untuk makluman anda, pembayaran pertama dan ansuran i-Sinar bagi permohonan yang diluluskan adalah berdasarkan jumlah pengeluaran yang dimohon. Anda boleh semak jadual pembayaran i-Sinar KWSP di pautan berikut:

Bagi pemohon yang masih belum membuat permohonan i-Sinar dan berhasrat untuk mohon, anda tidak perlu tergesa-gesa kerana permohonan i-Sinar adalah dibuka selama 6 bulan iaitu sehingga Jun 2021.

Jangan tergesa-gesa sehingga melakukan kesilapan permohonan i-Sinar KWSP yang telah ramai lakukan kerana tiada pindaan atau pembatalan boleh dilakukan bagi permohonan yang telah dihantar.

Baca juga: “Semakan Identiti Tidak Berjaya”. Ini Maksud & Tindakan Yang Anda Perlu Lakukan

Untuk panduan lengkap permohonan pengeluaran i-Sinar KWSP, anda boleh rujuk DI SINI.

Sekiranya anda ingin dapatkan maklumat lanjut atau sebarang pertanyaan berkaitan pengeluaran i-Sinar, anda boleh terus hubungi talian 03 8922 4848 pada jam 8 pagi hingga 8 malam sahaja.

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma