13 Hala Tuju Sambung Belajar Selepas SPM Yang Anda Perlu Ambil Tahu

Apakah Hala Tuju Pelajar Selepas Mendapat Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)? Kemana Pula Selepas SPM? Kat Mana Nak Sambung Belajar?

Seperti kebiasaan, di atas merupakan persoalan yang selalu bermain dalam fikiran pelajar lepasan SPM. Sebenarnya pelajar tidak perlu menjadikan persoalan-persoalan di atas sebagai halangan. Ini kerana terdapat banyak peluang sambung belajar untuk anda pelajar SPM.

Apa yang perlu anda lakukan ialah tentukan kecenderungan minat belajar anda, apa bidang pekerjaan yang ingin anda ceburi selepas belajar dan apa peluang kerja bagi setiap bidang yang anda pilih. Selepas itu barulah anda tetapkan pilihan untuk sambung belajar di mana.

Berikut dikongsikan sedikit informasi mengenai pilihan kerjaya atau halatuju pendidikan selepas SPM. Semoga perkongsian ini memberi sedikit info kepada calon lepasan SPM.

1. INSTITUSI PENDIDIKAN TINGGI AWAM/IPTS

Pelajar-pelajar yang mendapat keputusan yang cemerlang dalam SPM sudah pasti memilih universiti tempatan dan luar negara sebagai destinasi pengajian mereka selepas SPM nanti. Jika anda ingin ke universiti awam tempatan, anda haruslah memohon kemasukan melalui Permohonan UPU online untuk lepasan SPM/setaraf.

Terdapat pelbagai bidang pengajian di Universiti Awam yang anda boleh pilih. Pastikan bidang pengajian itu anda minati dan mudah mendapatkan peluang pekerjaan.

Pelajar lepasan SPM adalah layak untuk mengemukakan permohonan kemasukan ke UA, Politeknik, Kolej Komuniti dan ILKA berdasarkan kelayakan dan minat iaitu Program Asasi/ Diploma Di UA/ Politeknik Dan Sijil/ Diploma Di Kolej Komuniti dan ILKA. Pelajar seterusnya boleh menyambung pengajian tinggi mereka ke peringkat Ijazah.Universiti Awam, IPTA, Politeknik, Kolej Universiti selepas menamatkan program Asasi dan Diploma.

Untuk maklumat lanjut permohonan UPU pastikan anda baca info lengkap permohonan UPU Online ini.

2. PROGRAM MATRIKULASI KPM

Sekiranya anda tidak berjaya mendapat tempat dalam program Asasi melalui UPU, janganlah bersedih. Pelajar masih boleh menyambung pengajian asas di kolej-kolej matrikulasi dalam bidang Sains Hayat, Sains Fizikal atau Perakaunan. Sama saja dengan program asasi.

Selepas habis program matrikulasi, anda boleh membuat permohonan UPUonline lagi untuk lepasan STPM/ setaraf di mana anda akan boleh memilih kursus pengajian ke Program Ijazah Sarjana Muda Di UA Dan Politeknik Premier. Matrikulasi ada yang programnya setahun dan ada yang dua tahun bergantung kepada keputusan SPM anda. Ramai pelajar-pelajar dari program matrikulasi yang memperolehi keputusan cemerlang dalam pelajaran mereka.

3. SAMBUNG BELAJAR DI POLITEKNIK

Gagal ke Universiti Awam bukan penamat segalanya. Ini kerana anda masih boleh melanjutkan pelajaran ke Politeknik Konvensional/ Metro di seluruh Malaysia samada melalui permohonan UPU online atau Portal Pengambilan Pelajar Politeknik yang bergantung kepada sesi kemasukan.

Baca: Permohonan ke Politeknik

Di Politeknik nanti, anda boleh memohon Program di peringkat sijil atau diploma dan menyambung pelajaran ke peringkat Ijazah nanti.

4. PROGRAM TEKNIKAL & LATIHAN KEMAHIRAN

Menyambung pengajian di program Teknikal dan Latihan Kemahiran adalah pilihan terbaik buat pelajar yang berminat dengan bidang kemahiran. Banyak juga program Diploma dan Sijil yang ada ditawarkan di Institusi Latihan Kemahiran Awam (ILKA) yang terdapat di Malaysia. Diantara ILKA adalah seperti berikut :-

i) Institusi Latihan Kemahiran Belia dan Sukan (ILKBS)

Menawarkan latihan amali serta praktikal bagi menyediakan golongan belia dengan kemahiran-kemahiran yang diperlukan untuk terus menyertai kerjaya terpilih setelah tamat pengajian.

ILKBS dibahagikan kepada IKBN, IKTBN dan AKBG dan menawarkan :-

 • Kursus kemahiran sepenuh masa di Institut Kemahiran Belia Negara (IKTBN/IKBN)
 • Kursus Bina Insan (kepimpinan, keusahawanan, disiplin) kepada belia
 • Kemahiran Jangka Pendek khas yang disesuaikan kepada belia
 • Kursus Kemahiran di institusi swasta (program tajaan pelatih)

Senarai ILKBS dan kursus yang ditawarkan adalah seperti berikut :-

 • Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara (IKTBN)
 • Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN)
 • Akademi Kemahiran Belia Golf (AKBG)

ii) Institusi Latihan Jabatan Tenaga Manusia (ILJTM)

JTM diwujudkan untuk melahirkan tenaga mahir negara dari peringkat sijil latihan hinggalah Diploma Lanjutan dalam pelbagai bidang kursus kemahiran. Senarai ILJTM dan kursus yang ditawarkan boleh dirujuk di pautan berikut :-

 • Pusat Latihan Teknologi Tinggi (ADTEC)
 • Institut Teknikal Jepun Malaysia (JMTI)
 • Institut Latihan Perindustrian (ILP)

iii) iPMA Di Bawah Majlis Amanah Rakyat (MARA)

Objektif institusi kemahiran di bawah MARA adalah :-

 • Membangun dan melaksanakan Program Pendidikan Teknikal dan Vokasional yang berkualiti serta diiktiraf ke arah menyediakan kerjaya berpendapatan tinggi
 • Menambah bilangan penglibatan bumiputera dalam pelbagai bidang teknikal di industri
 • Menyediakan kemudahan latihan dan infrastruktur yang selari dengan perkembangan teknologi dan keperluan semasa
 • Meningkatkan kompetensi pengajar bagi memenuhi keperluan i-pengajar
 • Melahirkan potential technopreneur yang berdaya saing dan berdaya tahan
 • Menyediakan peluang pembelajaran sepanjang hayat

Senarai IPMa dan kursus pengajian yang ditawarkan adalah :-

 • Institut Kemahiran MARA (IKM)
 • Kolej Kemahiran Tinggi MARA (KKTM)
 • MARA Japan Industrial Institute (MJII)

5. SAMBUNG BELAJAR DI KOLEJ SWASTA

Ada banyak iklan-iklan kolej swasta di surat khabar utama di Malaysia. Tapi kena pandai pilihlah kolej mana yang bagus dan sesuai. Kalau anda mahu teruskan pengajian ke kolej, anda boleh masuk kolej-kolej yang telah terbukti keunggulannya dan paling penting diiktiraf MQA. Ada juga kolej yang menawarkan program diploma bersekutu dengan UA di Malaysia.

6. KOLEJ KOMUNITI

Terdapat 4 program pengajian yang ada ditawarkan di Kolej Komuniti iaitu:

 • Sijil Kolej Komuniti (T)
 • Diploma Kolej Komuniti (DKK)
 • Sijil Kolej Komuniti (M)
 • Sijil Kolej Komuniti (P)

Kursus pendek juga ada ditawarkan di bawah Pembelajaran Sepanjang Hayat. Tiga sesi kemasukan untuk permohonan menjadi pelajar sepenuh masa Kolej Komuniti adalah sesi kemasukan Mac, Julai dan November.

7. TINGKATAN 6

Ramai pelajar-pelajar lepasan SPM menjadikan tingkatan 6 sebagai destinasi terakhir mereka selepas SPM. Kenapa tingkatan 6 kurang popular? Tapi sedar tak sedar, Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) juga berharga sebenarnya. Kalau memohon UPU untuk kategori STPM/ setaraf, pelajar-pelajar lepasan STPM diberi keutamaan dulu berbanding pelajar-pelajar lepasan diploma dan matrikulasi.

8. INSTITUT PENDIDIKAN GURU (IPG)

Untuk mereka yang berminat menceburi bidang perguruan untuk menjadi guru atau cikgu, bolehlah memohon kerjaya ini. Kerjaya ini sememangnya menjanjikan kepuasan kerana kita dapat berbakti kepada anak bangsa sendiri kelak. Walaupun agak mencabar serta bebanan tugas yang bakal ditempuhi, perkara ini umpama seperti alah bisa tegal biasa. Jadi bekerjalah dalam mendidik anak bangsa sehingga berjaya dan berguna untuk masyarakat dan negara kelak.

Baca: Permohonan IPG

9. KURSUS KETENTERAAN (UPNM)

Pelajar yang berminat dengan aktiviti lasak serta tahan dengan cabaran dan dugaan fizikal yang tinggi, bolehlah membuat permohonan pengajian ke UPNM. Permohonan untuk ke Program Asasi Pertahanan di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia adalah terbuka kepada semua pemohon Lepasan SPM/setaraf. Pemohon akan mengikuti pengajian di peringkat Asasi Pertahanan selama setahun di UPNM dan seterusnya meneruskan pengajian di peringkat Sarjana Muda di UPNM.

Program Asasi dikategorikan setaraf dengan Program Matrikulasi. Untuk permohonan ke Program Asasi Pertahanan atau Program Pengajian peringkat Diploma (Lepasan SPM/ Setaraf) calon perlu membuat pilihan pertama dalam sistem UPU dengan menggunakan kod program seperti berikut:

 • i) Asasi Perubatan (Z0080)
 • ii) Asasi Pengurusan dan Strategi (Z0220)
 • iii) Asasi Kejuruteraan dan Teknologi (Z0470)
 • iv) Diploma Pentadbiran Perniagaan (Z2229)
 • v) Diploma Pengurusan Logistik (Z2280)
 • vi) Diploma Ketangkasan Pertahanan (Z2038)

Calon-calon perlu mengemukakan permohonan secara dalam talian (online) melalui Permohonan UPUonline pada awal Februari setiap tahun.

10. PERMOHONAN DIPLOMA PUSAT PERUBATAN UNIVERSITI MALAYA

Program pengajian yang ada ditawarkan untuk kemasukan ke PPUM adalah Program Diploma Kejururawatan, Diploma Radiografi dan Diploma Teknologi Makmal Perubatan. Permohonan kemasukan dibuka sekitar bulan Mac setiap tahun.

Baca lanjut: Program Diploma Kejururawatan UM

11. KURSUS PENERBANGAN

Mesti ramai yang berminat dengan kursus ini. Kursus ini merangkumi kerjaya seperti juruterbang, pramugara, pramugari dan ahli-ahli biasa di kawasan lapangan penerbangan. Kerjaya seperti juruterbang, pramugara dan pramugari ini lebih kepada di awangan biru manakala ahli biasa lebih kepada proses teknikal di kawasan lapangan penerbangan.

Untuk mereka yang berminat dengan permohonan Kadet Juruterbang AirAsia (Cadet Pilot), anda boleh merujuk kepada panduan permohonan Kadet Juruterbang AirAsia.

12. LATIHAN SEPARA PERUBATAN

Latihan Separa Perubatan merupakan satu program yang disediakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk pelajar lepasan SPM yang berusia daripada 17 tahun hingga 25 tahun. Terdapat sebanyak 13 latihan ditawarkan untuk program Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma dan Sijil.

Baca: Cara Buat Permohonan Latihan Separa Perubatan

Tempoh pengajian Kursus Separa Perubatan adalah selama 3 tahun bagi program Diploma manakala peringkat Sijil pula mengambil masa selama 2 tahun sahaja. Pelatih akan menerima elaun setiap bulan dan disediakan kemudahan-kemudahan yang kondusif di beberapa Pusat Kolej Kesihatan seluruh Malaysia. Selepas tamat pengajian, pelatih Separa Perubatan akan menjalani ujian untuk kemasukan di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia.

13. LATIHAN KEMAHIRAN GIATMARA

Terdapat dua pilihan program di GIATMARA iaitu Sepenuh Masa dan Separuh Masa. Pelajar bumiputera yang berumur 15 tahun ke atas samada lepasan SPM atau bukan dengan syarat mereka boleh membaca, menulis dan minat adalah layak untuk memohon.

Kepada yang memenuhi syarat kelayakan dan mempunyai tubuh badan yang sihat bolehlah membuat permohonan GIATMARA untuk menyertai program latihan sepenuh atau separuh masa di bawah tajaan Majlis Amanah Rakyat Malaysia (MARA) di GIATMARA Malaysia bagi kemasukan Januari dan Julai 2018.

Semoga perkongsian di atas membantu anda, calon pelajar lepasan SPM membuat keputusan bijak untuk sambung belajar selepas SPM nanti.

Namun sebelum membuat pilihan dimana untuk anda sambung balajar pastikan anda membuat perbandingan tentang kursus pengajian yang ingin dipilih. Selamat berjaya kepada anda semua.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma