“Nak Mohon Kerja Ke Berkenalan?” Ini 6 Kesilapan Mohon Kerja Melalui Email Menurut Pemerhatian CEO

Nak mohon kerja melalui email, tetapi tak tahu caranya? Jika tak tahu, pastikan anda buat penyelidikan sebanyak mungkin terlebih dahulu sebelum mohon. Jangan main mohon je! Kesilapan calon hantar email permohonan kerja boleh menyebabkan permohonan anda ditolak.

Selain 8 kesilapan mohon kerja melalui email ini, anda juga perlu juga lihat kesilapan calon memohon kerja melalui email daripada pandangan seorang Chief Executive Officer (CEO). Bila dah tahu kesilapan calon dari sudut pandangan CEO, barulah kita tahu apa sebenarnya yang tak betul. Kadang-kadang kita merasakan cara kita dah betul, rupanya salah!

Melalui perkongsian di Facebook, seorang pengguna bernama Ya Muhammad telah kongsikan beberapa kesilapan calon memohon kerja melalui email. Nak tahu apa yang dikongsikan? Ikuti perkongsian di bawah.

PERKONGSIAN PENGALAMAN PENGAMBILAN PEKERJA

Berikut adalah kisah pengambilan pekerja yang diceritakan oleh CEO melalui facebook:

6 hari lepas saya ada buka kerja kosong bahagian Kerani Akaun, dan sehingga status ini di update telah lebih 90 permohonan kerja diterima dan menghampiri 100 permohonan kurang dari seminggu selepas tawaran kerja dibuka.

Kebiasaannya dari tahun-tahun sebelum ini, setiap kali ada tawaran kerja dibuka, memang selalu saya akan terima email permohonan kerja yang bagi saya “salah tak ikut format” untuk memohon kerja yang betul.

Bila menerima email seperti ini, saya dan admin akan asingkan atau bahasa mudahnya akan abaikan permohonan seperti ini kerana bagi saya di peringkat awal lagi anda dah tunjukkan tidak kesungguhan anda untuk memohon kerja.

Untuk kali ini saya rasa kesian dan sedih, mana tidaknya dari 90 lebih permohonan yang saya terima, hampir 30 email yang *salah, tidak mengikut format memohon kerja yang betul.

Hari ni saya rajinkan diri, satu demi satu email saya print screen untuk dijadikan contoh kepada anda yang akan memohon kerja, mungkin tidak hari ini anda memohon kerja, di masa akan datang saya harap status ini berguna untuk anda.

Baca juga: Maksud “To, Cc & Bcc” Dalam Email. Nak Mohon Kerja Wajib Tahu! Jangan Main Hantar Jer

6 KESILAPAN MOHON KERJA MELALUI EMAIL

Berikut adalah beberapa kesalahan mohon kerja melalui email menurut pemerhatian seorang CEO:

Kesalahan 1:

Hantar resume sahaja tanpa ayat (cover letter).

"Nak Mohon Kerja Ke Berkenalan?" Ini 6 Kesilapan Mohon Kerja Melalui Email Menurut Pemerhatian CEO

Kesalahan 2:

Subject email terlalu panjang. Dalam subject email jangan tulis panjang-panjang. Pastikan anda fokus kepada “Nama Jawatan Yang Anda Ingin Mohon”

Kesalahan 3:

Sama macam masalah no 1, hanya send resume tanpa sebarang ayat. Kalau anda send kepada 10 syarikat sekali pun dengan cara macam ni, silap-silap 1 syarikat pun tak panggil anda untuk interview. Kenapa? kerana orang lain punya email lebih kemas dan lebih bersungguh nak mohon kerja.

"Nak Mohon Kerja Ke Berkenalan?" Ini 6 Kesilapan Mohon Kerja Melalui Email Menurut Pemerhatian CEO

Kesalahan 4:

Subject dah ada, mukadimah dah ada, cuma rajin-rajinkan la jari jemari tu untuk menaip panjang sikit, tulis nama penuh, sekarang study di mana, barulah kemas email.

"Nak Mohon Kerja Ke Berkenalan?" Ini 6 Kesilapan Mohon Kerja Melalui Email Menurut Pemerhatian CEO

Kesalahan 5:

Bagus ada usaha masa send email, tapi sayang tak jaga dari segi kekemasan, tolong tekan “enter” supaya email ini nampak lebih kemas.

Kesalahan 6:

“Hantar resume macam ni nak berkenalan dengan saya ke?”

"Nak Mohon Kerja Ke Berkenalan?" Ini 6 Kesilapan Mohon Kerja Melalui Email Menurut Pemerhatian CEO

Baca juga: Jam 6 Pagi Merupakan Waktu Paling Sesuai Untuk Anda Email Mohon Kerja. Ini Sebabnya

Nak tahu macam mana nak mohon kerja melalui email dengan betul? Anda boleh tiru 8 CONTOH EMAIL MEMOHON KERJA dalam versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu ini.

Semoga bermanfaat!

Sumber

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma