axis bank horny bhabhi scandal.visit the website xxx videos
yeahporn.top horny man makes al kinds of tricks with shaved wet fur pie.
www.pornforbuddy.com

7 Tips Membeli Barang Kemas Bernilai Tinggi Bila Jual Balik

Ada juga di kalangan wanita yang berhasrat untuk melabur dalam emas, tetapi lebih gemar untuk beli barang kemas. Itu perkara biasa kerana setiap wanita pastinya ingin menggayakan barang kemas tersebut. Bila beli ketulan emas, hanya boleh jadikan sebagai pelaburan sahaja tidak boleh pakai.

7 Tips Membeli Barang Kemas Bernilai Tinggi Bila Jual Balik

Jadi jika anda nak beli emas tetapi berniat untuk mendapat keuntungan tinggi bila jual nanti, anda boleh beli barang kemas dan jadikan ia sebagai aset(harta). Ini bermaksud, bila anda perlukan duit barang kemas itu boleh ditukar kepada duit dengan nilai yang tinggi.

Namun tidak semua jenis barang kemas mempunyai nilai yang tinggi bila jual balik. Jadi ikuti perkongsian ini untuk ketahui tips memilih barang kemas yang mempunyai nilai tinggi.

TIPS MEMILIH EMAS BERNILAI TINGGI

1 Beli Barang Kemas 999 (24k) Atau 916 (22)

Kedua-dua jenis ketulenan emas itu mempunyai nilai tertinggi untuk jangka panjang. Emas 999 (kandungan emas 99.9%) jarang dibuat barang kemas sebab ia terlalu lembut dan mudah lekuk. Untuk kenal emas 999 dan 916 ialah cek pada bahagian belakang barang kemas tu sebab biasanya ia akan dilabel dengan cop “999” dan “916”.

2 Beli Barang Kemas Yang Padat

Kalau boleh elakkan membeli barang kemas yang kosong di dalam. Walaupun yang padat agak mahal, tetapi berbaloi bila jual balik nanti. Ini penting untung memudahkan proses penilaian ketulenan menggunakan densimeter bila nak jual balik ataupun dipajak di Ar-Rahnu nanti. Densimeter tak dapat buat bacaan yang tepat bagi barang kemas yang berlubang ataupun mempunyai batu pertama.

Barang kemas yang padat juga lebih mudah dijaga berbanding emas kosong yang mudah kemek atau patah. Bila beli emas yang kosong dan mudah rosak, nak jual nanti harganya akan susut tau!

3 Elakkan Beli Barang Kemas Yang Ada Batu Permata

Barang kemas yang ada batu permata contohnya cincin batu mempunyai nilai yang rendah bila nak jual balik dan tidak diterima untuk gadaian. Emas 916 biasanya jarang ada batu permata sebab ia tak cukup kuat untuk pegang permata. Kalau emas 916 tapi ada permata, awas! Mungkin barang kemas itu bukan 100% emas 916. Mungkin pada bahagian permata itu ialah emas 750, tetapi dijual semuanya pada harga 916.

Tambahan lagi biasanya bila kita beli cincin ada batu, mereka akan timbang sekali dengan batu untuk harga jualan. Tetapi bila nak jual balik, nilainya jadi susut sebab batu akan ditanggalkan terlebih dahulu sebelum ditimbang.

7 Tips Membeli Barang Kemas Bernilai Tinggi Bila Jual Balik

4 Simpan Resit Belian

Resit belian original akan memberi kesan kepada nilai emas itu bila nak jual balik pada pengeluar. Dan sesetengah Ar-Rahnu akan minta resit belian bila nak buat pajakan nanti. Ada sesetengah kedai emas contohnya Poh Kong akan membeli barang kemas dari kita dengan lebih mahal jika kita ada resit belian asal. Contohnya kalau ada resit dia akan beli balik dengan harga diskaun 20% (spread), kalau tak ada resit asal, dia akan beli dengan diskaun 25% dari harga semasa. Banyak juga perbezaan tu.

5 Jangan Beli Emas Putih

Emas putih bila nak beli memang mahal, Nilainya lagi mahal daripada emas 999 kerana emas putih merupakan logam paling mahal. Tetapi emas putih tiada second hand value. Emas putih mengandungi samaada 75% atau 37.5% emas, selebihnya dicampur dengan logam lain. Rupa emas putih sama dengan silver. Bezanya cuma terdapat cop “750” atau “375” sahaja. Emas putih ini sesuai dijadikan barang perhiasan milik kekal, tidak sesuai untuk tujuan pelaburan.

6 Survey Kos Upah Paling Rendah

Jangan tertipu kalau nampak harga emas rendah sebab biasanya harga yang dipublish pekedai emas ialah harga tanpa kos upah. Kos upah berbeza-beza antara satu kedai dengan kedai yang lain walaupun designnya sama. Kos upah itu anda boleh negotiate supaya murah. Kalau tak ada kos upah lagi bagus. Jadi dalam hal ini anda kena bijak bermain harga dengan penjual.

7 Cari kedai Yang Terima Belian Balik (Trade In) Dengan Harga Yang Tinggi

Selalunya pihak kedai emas akan beli balik dengan harga diskaun sebanyak 20% hingga 25% dari harga asal barang kemas, tetapi ada juga kedai yang sanggup beli balik dengan harga diskaun 15% untuk barang kemas, tetapi dengan syarat mesti simpan resit asal. Jadi rajin-rajinlah survey kedai emas yang ambil nilai yang tinggi untuk anda jual balik barang kemas.

Akhir sekali, dalam menjual emas pastikan anda tidak mudah ditipu! Ada satu strategi famous yang digunakan oleh penjual emas.

Baca di sini: Awas Strategi Kedai Emas Ini, Emas Saduran Chrome Dikatakan Tidak Bernilai

Semoga tips membeli barang kemas yang sesuai dijadikan harta bernilai tinggi pada masa hadapan ini dapat menjadi panduan buat anda semua yang ingin membeli barang kemas bukan hanya untuk dijadikan sebagai perhiasan sahaja, malah menjadi pelaburan bernilai tinggi. Tidak rugi pun jika anda menyimpan barang kemas ini. Cantik pun dapat, untung pun dapat nanti bila harga emas melonjak tinggi!

https://baseofporn.com
https://www.opoptube.com

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma