Syarat Kelayakan Terkini Mohon Kerja Kerajaan Di SPA9 Dengan Kelayakan STPM

Sememangnya menjadi impian kebanyakan orang untuk bekerja dalam Perkhidmatan Awam. Namun, sebelum membuat permohonan sangat penting untuk setiap orang semak kelayakan terlebih dahulu bagi sesuatu jawatan yang dipohon.

Pasti semua dah tahu Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) menguruskan pengambilan jawatan kosong kerajaan dengan menggunakan sistem online yang dikenali sebagai SPA9. Sistem ini menyediakan semakan syarat kelayakan jawatan yang perlu anda penuhi. Hanya calon yang memenuhi syarat kelayakan sahaja akan melepasi tapisan dan dipanggil untuk ujian atau temuduga.

Bagi calon yang nak mohon jawatan di SPA yang memerlukan kelayakan akademik Sijil Pelajaran Tinggi Malaysia (STPM), anda boleh semak syarat kelayakan yang dinyatakan oleh SPM di perkongsian bawah.

SYARAT KELAYAKAN MINIMUM LEPASAN STPM

Bagi tujuan pelantikan ke perkhidmatan awam, calon yang memohon jawatan yang mensyaratkan kelayakan masuk STPM perlu memiliki sekurang-kurangnya keputusan berikut:

Semoga perkongsian ini dapat membantu calon dalam membuat penilaian untuk mohon jawatan dalam sistem SPA. Bagi calon lepasan SPM/SVM anda boleh semak Senarai Jawatan SPA Bagi Lepasan SPM yang boleh anda mohon menggunakan sijil SPM/SVM.

Baca juga: Cara Mohon Separa Perubatan Lepasan SPM

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma