SOP Pelancongan Ke Pulau Langkawi & Panduan Mohon Kebenaran PDRM Untuk Melancong

Kerajaan amat prihatin dengan hasrat oleh sebilangan besar rakyat Malaysia yang ingin bergerak bagi menikmati keindahan alam di bumi bertuah Malaysia ini. Sebagai tanpa keprihatinan pihak kerajaan buat seluruh Keluarga Malaysia yang selama ini memberikan sokongan untuk negara mencapai tahap liputan luas vaksinasi, bersempena dengan Hari Malaysia tahun ini, Pulau Langkawi dijadikan destinasi pertama projek rintis bagi pembukaan sektor pelancongan domestik.

Pelancong mempunyai pilihan untuk pergi ke Langkawi melalui jalan udara dan darat. Bagi pergerakan menggunakan jalan darat, pelancong perlu menggunakan perkhidmatan agensi pelancongan, sekurang-kurangnya untuk menggunakan perkhidmatan pengangkutan dari destinasi permulaan ke jeti feri ke Langkawi.

Ikuti perkongsian di bawah untuk SOP penuh pelancongan di Pulau Langkawi dan panduan buat permohonan Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk melancong.

PERGERAKAN PERGI KE LANGKAWI

Pelancong mempunyai pilihan untuk pergi ke Langkawi melalui jalan udara dan darat. Bagi pergerakan menggunakan jalan darat, pelancong perlu menggunakan perkhidmatan agensi pelancongan, sekurang-kurangnya untuk menggunakan perkhidmatan pengangkutan dari destinasi permulaan ke jeti feri ke Langkawi.

Manakala bagi pelancong yang memulakan perjalanan mereka ke Langkawi dari negeri Kedah dan Perlis, serta yang menggunakan jalan udara, mereka tidak diwajibkan untuk menggunakan perkhidmatan agensi pelancongan.

SOP PELANCONGAN DI LANGKAWI

Berikut adalah SOP yang perlu dipatuhi bagi pelancongan ke Pulau Langkawi:

  • Terhad kepada individu yang telah lengkap 2 dos vaksin
  • Jenis percutian yang dibenarkan ialah secara harian (pergi dan pulang pada hari yang sama), bermalam, percutian dengan tempahan penginapan/tiket masuk yang telah dibuat terlebih dahulu, percutian pakej pelancongan melalui syarikat pelancongan yang berlesen dan berdaftar dengan MOTAC
  • Bilangan penumpang setiap kenderaan semasa dalam perjalanan adalah tertakluk kepada kapasiti sebenar kenderaan tersebut
  • Pengunjung yang perlu menyesuaikan dengan waktu perkhidmatan feri ke Langkawi dibenarkan bermalam di premis penginapan berdaftar di Kedah/ Perlis
  • Pengunjung perlu menunjukkan bukti dokumen pembelian produk pelancongan seperti tiket penerbangan, tiket feri, resit hotel atau resit pakej pelancongan semasa memohon kebenaran dengan PDRM dan ketika diminta oleh penguatkuasa agensi pematuhan SOP.
  • Tiada had umur ditetapkan untuk kemasukan ke Pulau Langkawi dan individu berumur di bawah 18 tahun perlu bergerak bersama penjaga yang telah lengkap divaksinasi. Selain itu, perlindungan insuran serta saringan Covid-19 adalah tidak diwajibkan

Rujuk: 7 Aktiviti Yang Dibenarkan Di Pulau Langkawi mulai 16 September 2021

PANDUAN MOHON KEBENARAN PDRM

Untuk melancong ke Pulau Langkawi, pengunjung perlu memohon kebenaran PDRM terlebih dahulu. permohonan PDRM boleh dibuat dengan tunjuk bukti pembelian produk pelancongan semasa mohon kebenaran polis/ ketika diminta penguat kuasa iaitu:

  • Tiket penerbangan/ feri
  • Resit hotel/ pakej pelancongan

Bagi memastikan kelancaran program serta menjaga kepentingan Keluarga Malaysia secara keseluruhan, MOTAV akan membuat pemantauan berhubung pelaksanaan gelembung pelancongan di Langkawi ini dan akan mendapatkan maklum balas daripada masyarakat berkaitan program ini secara keseluruhan dalam tempoh masa dua minggu.

MOTAC menggesa kepada orang ramai yang ingin melakukan perjalanan ke Pulau Langkawi supaya mematuhi SOP yang telah ditetapkan bagi memastikan agar Gelembung Pelancongan Langkawi ini kekal hijau dan seterusnya dapat merealisasikan perancangan lebih banyak gelembung pelancongan domestik di masa akan datang.

Untuk maklumat terperinci mengenai SOP ini, sila layari laman sesawang www.motac.gov.my atau www.mkn.gov.my.

SOP Pelancongan Ke Pulau Langkawi & Panduan Mohon Kebenaran Polis Untuk Melancong

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma