Contoh Soalan Sebenar MUET Lengkap Semua Sesi (Reading, Writing & Speaking)

Seperti yang semua pelajar sudah sedia maklum, ujian bahasa inggeris atau MUET merupakan satu ujian penting yang dijalankan di peringkat pra-universiti, matrikulasi, asasi, diploma dan STPM. Ujian MUET diperkenalkan untuk mengukur tahap penguasaan bahasa inggeris pelajar IPT dan calon yang bercadang untuk melanjutkan pengajian ke IPT.

Selalunya pelajar paling takut dengan peperiksaan MUET. Tidak perlu risau sebenarnya jika anda melakukan persediaan yang mencukupi dan ketahui teknik-teknik lulus MUET.

Sebagai persediaan, anda boleh dapatkan contoh soalan sebenar MUET tahun lalu yang lengkap setiap sesi (Reading, Speaking dan Writing) di perkongsian bawah.

KOMPONEN & PEMARKAHAN UJIAN MUET

Untuk pemarkahan setiap jenis ujian MUET, anda boleh rujuk di sini: 

  • Reading Test (Ujian Pemahaman) – 120 markah
  • Writing Test (Ujian Penulisan) – 90 markah
  • Speaking Test (Ujian Lisan) – 45 markah
  • Listening Test (Ujian Pendengaran) – 45 markah

Keempat-empat ujian ini memberi jumlah keseluruhan sebanyak 300 markah. Setiap ujian sangat penting dalam menyumbang pemarkahan keseluruhan MUET.

CONTOH SOALAN SEBENAR READING TEST MUET

Untuk soalan Reading Test, calon diperuntukkan 90 minit untuk menjawab sebanyak 45 soalan berbentuk objektif. Calon akan diberikan soalan berbentuk objektif berdasarkan graf, bar chart, passage dan banyak lagi bentuk soalan dengan 4 pilihan jawapan.

Calon boleh dapatkan contoh soalan sebenar MUET Reading Test di pautan berikut:

SOALAN SEBENAR READING TEST MUET

CONTOH SOALAN SEBENAR WRITING TEST MUET

Calon diperuntukkan masa 90 minit untuk menjawab ujian bertulis dalam bentuk esei. Ujian ini dibahagikan kepada 2 bahagian iaitu Task 1 dan Task 2.

Dapatkan soalan sebenar Writing Test MUET di bawah.

SOALAN SEBENAR WRITING TEST MUET

CONTOH SOALAN SEBENAR SPEAKING TEST MUET

Calon diperuntukkan masa selama 30 minit untuk ujian lisan ini. Tidak sama seperti ujian lain, dalam ujian ini calon diminta untuk berinteraksi dengan 3 calon lain ketika ujian. Terdapat dua bahagian dalam Speaking Test iaitu Task 1 dan Task 2. Calon boleh lihat contoh soalan sebenar tahun lagi bagi Speaking Test di bawah.

SOALAN SEBENAR SPEAKING TEST MUET

TEKNIK LULUS CEMERLANG PEPERIKSAAN MUET

Untuk menjawab soalan-soalan komponen Listening, Speaking, Reading dan Writing dengan cemerlang, ada tekniknya.

Untuk ketahui teknik lulus cemerlang dalam peperiksaan MUET, anda boleh dapatkan ebook PANDUAN MUET. Dengan adanya ebook panduan MUET ini, anda tidak perlu lagi memikirkan jenis soalan macam mana yang akan anda hadapi dan bagaimana situasi di dalam bilik peperiksaan nanti.

Semuanya akan diceritakan dalam ebook panduan ini. Ada banyak lagi kandungan dan hasil yang bakal anda dapat dari ebook ini. Baca selanjutnya!

EBOOK PANDUAN MUET BAND 6

5 Tips Lulus MUET Dengan Band 6

Panduan MUET ini ditulis atas kesedaran membantu golongan yang ingin maju ke hadapan untuk bersaing di era globalisasi ini. Ebook ini memberi garis panduan tentang bagaimana peperiksaan MUET dijalankan dan juga teknik-teknik menjawab soalan-soalan komponen Listening, Speaking, Reading dan Writing.

Di dalam ebook ini, ada banyak panduan dan info yang dapat membantu anda.

Antaranya:

  • Gambaran bagaimana peperiksaan MUET dijalankan
  • Kelemahan calon semasa peperiksaan MUET
  • Contoh soalan serta teknik dan panduan menjawab komponen Listening, Speaking, Reading dan Writing
  • Panduan mahir dalam kemahiran mendengar
  • Format terkini peperiksaan MUET dan pelbagai lagi info yang anda perlukan berkaitan MUET

Semoga dengan perkongsian contoh soalan sebenar MUET bagi ujian Reading, Writing dan Speaking ini dapat membantu calon untuk membuat persediaan awal sebelum menghadapi peperiksaan sebenar. Ketahui juga teknik-teknik menjawab MUET lulus dengan Band 6 untuk lebih persediaan dan supaya calon tidak tersilap langkah dalam menghadapi MUET sebenar.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma