Contoh Soalan Reading Test MUET Lepas Untuk Rujukan Calon

Seperti yang kita tahu ujian bahasa inggeris atau MUET adalah satu ujian yang penting dijalankan di peringkat pra-universiti, matrikulasi, asasi, diploma dan STPM. MUET diperkenalkan untuk mengukur tahap penguasaan bahasa inggeris pelajar-pelajar IPT dan mereka yang bercadang untuk melanjutkan pengajian ke IPT.

Peperiksaan MUET berlangsung sebanyak tiga kali (3 sesi) dalam setahun. Sesi peperiksaan yang dapat diduduki oleh para pelajar adalah pada bulan Mac (sesi 1), Julai (sesi 2) dan November (sesi 3).

KOMPONEN UJIAN MUET

Terdapat empat jenis ujian dalam MUET iaitu:

 • Listening Test (Ujian Pendengaran) – 45 markah
 • Reading Test (Ujian Pemahaman) – 120 markah
 • Speaking Test ( ujian Lisan) – 45 markah
 • Writing Test (Ujian Penulisan) -90 markah

Keempat-empat ujian ini memberi jumlah keseluruhan sebanyak 300 markah dengan Reading test menyumbang markah tertinggi iaitu sebanyak 120 markah. Oleh itu sangat penting untuk calon score ujian Reading ini.

Walaupun MUET Reading Test menyumbang markah yang tertinggi, para calon dinasihatkan supaya tidak mengabaikan seksyen lain. Ini kerana setiap seksyen bakal memberi sumbangan markah kepada penggiraan keputusan anda.

Jadi, pastikan anda baca Contoh Soalan Speaking Test MUET Tahun Lalu (Soalan Exam Sebenar) dan juga Contoh Soalan MUET Writing Essay Test Tahun Lepas (Soalan Peperiksaan Sebenar)

FORMAT READING TEST MUET

Untuk makluman anda, calon akan diperuntukkan selama 90 minit untuk sesi reading test. Calon perlu menjawab soalan dalam bentuk objektif sebanyak 45 soalan. Anda akan diberikan soalan berbentuk objektif berdasarkan graf, bar chart, passage dan banyak lagi bentuk soalan dengan 4 pilihan jawapan.

Berikut adalah panduan berguna untuk anda supaya anda ketahui di mana tahap anda berada dengan jumlah jawapan yang betul.

 • 21/45 – Band 3
 • 27/45 – Band 4
 • 33/45 – Band 5
 • 39/45 – band 6

CONTOH SOALAN READING TEST MUET

Sebagai persediaan sebelum menghadapi ujian sebenar untuk Reading Test, anda boleh lihat contoh soalan Reading Test MUET tahun lalu yang dikongsikan ini. Download contoh soalan Reading Test  MUET  tahun lalu di bawah.

download SOALAN READING TEST MUET

TEKNIK LULUS CEMERLANG PEPERIKSAAN MUET

Untuk menjawab soalan-soalan komponen Listening, Speaking, Reading dan Writing dengan cemerlang, ada tekniknya.

Untuk ketahui teknik lulus cemerlang dalam peperiksaan MUET, anda boleh dapatkan ebook PANDUAN MUET. Dengan adanya ebook panduan MUET ini, anda tidak perlu lagi memikirkan jenis soalan macam mana yang akan anda hadapi dan bagaimana situasi di dalam bilik peperiksaan nanti.

Semuanya akan diceritakan dalam ebook panduan ini. Ada banyak lagi kandungan dan hasil yang bakal anda dapat dari ebook ini. Baca selanjutnya!

EBOOK PANDUAN MUET BAND 6

5 Tips Lulus MUET Dengan Band 6

Panduan MUET ini ditulis atas kesedaran membantu golongan yang ingin maju ke hadapan untuk bersaing di era globalisasi ini. Ebook ini memberi garis panduan tentang bagaimana peperiksaan MUET dijalankan dan juga teknik-teknik menjawab soalan-soalan komponen Listening, Speaking, Reading dan Writing.

Di dalam ebook ini, ada banyak panduan dan info yang dapat membantu anda.

Antaranya:

 • Gambaran bagaimana peperiksaan MUET dijalankan
 • Kelemahan calon semasa peperiksaan MUET
 • Contoh soalan serta teknik dan panduan menjawab komponen Listening, Speaking, Reading dan Writing
 • Panduan mahir dalam kemahiran mendengar
 • Format terkini peperiksaan MUET dan pelbagai lagi info yang anda perlukan berkaitan MUET

Baca juga: 5 Tips Lulus MUET Dengan Band 6 

Semoga dengan perkongsian contoh soalan Reading Test MUET yang dikongsikan di atas dapat membantu calon membuat persediaan menghadapi MUET yang akan datang. Dapatkan juga teknik-teknik MUET untuk memperoleh Band 6 dalam ujian anda nanti!

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma