Tak Pernah Dapat Panggilan Temuduga SPP? Ini 6 Punca Permohonan Anda Gagal

Bekerja dalam sektor awam sememangnya impian setiap orang. Namun nak dapat tawaran daripada Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) mahupun Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan (SPP) untuk mengikuti ujian dan temuduga bukan satu perkara yang mudah dan bukan semua orang berpeluang untuk mendapat tawaran ini.

Selalunya dalam kekosongan jawatan yang ditawarkan hanya beberapa orang calon sahaja akan dipilih untuk menduduki ujian khas sebelum ke temuduga. Yang menjadi persoalan ramai orang sekarang adalah, sudah lama mohon jawatan dalam Sistem MySPP, tetapi masih tiada apa-apa panggilan lagi. Kenapa perkara ini terjadi?

Untuk ketahui sebab-sebab kenapa calon masih tidak dipanggil untuk apa-apa tawaran jawatan, ikuti perkongsian di bawah.

SEBAB CALON TIDAK MENDAPAT TAWARAN SPP

1 Tiada Kekosongan Jawatan Yang Dipohon

Apabila anda mengisi permohonan dalam sistem MySPP, adakah anda semak sama ada jawatan yang dipohon ada kekosongan atau tidak? Kebanyakan calon hanya main isi sahaja jawatan yang ada dalam SPA. Memang lah banyak jawatan yang ditawarkan, tetapi kekosongan jawatan belum tentu ada ditawarkan.

Anda boleh semak jawatan terkini yang ada kekosongan di Portal Rasmi SPP. Jawatan akan dikemaskini dari masa ke semasa mengikut keperluan kekosongan jawatan dan mereka juga akan memaparkan tarikh tutup permohonan.

Namun sekiranya tiada jawatan dibuka untuk permohonan, anda boleh sahaja masukkan sebarang jawatan yang anda mahu dan pastikan memenuhi syarat.

2 Tidak Kemaskini Jawatan Dipohon

Bahagian ini banyak calon yang lalai dan terlupa. Atau mungkin juga tidak tahu? Sebenarnya anda kena rajin kemaskini maklumat jawatan yang domohon dalam sistem MySPP. Seperti yang dinyatakan di atas, kekosongan jawatan dalam Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan sentiasa berubah-ubah.

Jadi anda perlulah rajin buka sistem MySPP dan kemaskini permohonan jawatan anda. Pastikan anda masukkan jawatan yang ada kekosongan dalam senarai jawatan yang dipohon. Jika anda tidak kemaskini permohonan jawatan, ada kemungkinan jawatan yang anda mohon itu masih tiada kekosongan sebab itulah anda tidak dipanggil.

3 Tidak Melepasi Syarat Yang Ditetapkan

Antara sebab-sebab utama pemohon tidak berjaya dalam urusan panggilan temu duga yang dijalankan adalah disebabkan calon tidak melepasi asas tapisan semasa iaitu syarat kelayakan yang ditetapkan oleh SPP berdasarkan jawatan yang dipohon.

Contohnya bagi permohonan jawatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan DG41, calon mestilah mempunyai sekurang-kurangnya Ijazah Sarjana Muda dalam bidang berkaitan dan mengikut tawaran semasa. Jadi penting untuk anda semak syarat kelayakan terlebih dahulu.

4 Permohonan Tidak Lengkap

Untuk memastikan anda ditawarkan kekosongan jawatan oleh SPP, sangat penting untuk anda lengkapkan permohonan anda. Jika anda rasa anda sudah buat 3 perkara di atas, tetapi sudah bertahun masih tiada panggilan jawatan SPP, cuba anda semak balik maklumat permohonan anda di portal MySPP.

Pastikan maklumat peribadi, akademik, ko-kurikulum, tambahan dan permohonan anda lengkap. Ada satu lagi yang ramai lalai, iaitu PENGAKUAN PEMOHON. Pastikan anda sahkan permohonan anda supaya permohonan anda dihantar dengan sempurna. Permohonan yang tidak lengkap akan menyebabkan kegagalan pendaftaran dalam bank data SPP.

5 Permohonan Luput Tempoh Sah Laku

Bagi yang sudah lama biarkan akaun MySPP berhabuk kerana sudah lama tidak dibuka, sudahkan anda semak sama ada permohonan anda yang terdahulu masih dalam tempoh sah laku? Tempoh sah laku sesuatu permohonan adalah salam masa 1 tahun selepas mohon. Jika permohonan anda sudah lepas tempoh sah laku, tidak hairanlah jika anda masih tidak mendapat tawaran.

Cuba anda cek balik sekarang! Sekiranya tempoh sah laku telah tamat, anda perlu mengemas kini semula dan menghantar pengakuan pemohon sekali lagi.

6 Jawatan Dipohon Tidak Sesuai Dengan Kelulusan Akademik

Setiap calon mestilah pastikan Gred jawatan yang dipohon sesuai dengan kelulusan akademik. Contohnya bagi lepasan SPM boleh semak Senarai Jawatan Kerajaan SPP Yang Boleh Dipohon Dengan Kelulusan SPM.

BILAKAH CALON AKAN DIPANGGIL TEMUDUGA?

6 Sebab Calon Masih Tidak Mendapat Panggilan SPA

Semua pemohon yang telah berdaftar dengan Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan akan dipertimbangkan panggilan temu duga sekiranya:

  1. Terdapat kekosongan jawatan yang dipohon
  2. Memenuhi syarat skim perkhidmatan jawatan yang dipohon
  3. Melepasi asas tapisan dan merit yang ditetapkan

Jadi bagi calon yang masih tidak dapat panggilan oleh SPP setelah sekian lama memohon jawatan, cuba anda semak balik perkara-perkara yang dibincangkan di atas. Semoga perkongsian ini dapat menjadi panduan dan membantu calon yang menghadapi masalah tidak mendapat tawaran SPP.

Sebagai peringatan, pastikan anda tidak sambil lewa dalam memohon jawatan dalam MySPP kerana setiap inci maklumat permohonan akan diambil kira. Rajinkan diri untuk sentiasa semak laman SPP untuk tahu kekosongan jawatan semasa.

Selamat maju jaya!

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma