Bila Dah Terima Panggilan Temuduga Kerja, Ini Perkara Yang Perlu Anda Lakukan

Bila dah tamat belajar pasti semua orang berebut-rebut untuk bekerja kan? Jika anda nak tahu macam mana nak dapat tawaran kerja dan panggilan interview sebaik sahaja tamat belajar, anda boleh baca DI SINI. Bila dah dapat panggilan temuduga, apa pula yang perlu anda lakukan?

Nak hadiri temuduga selalu menjadi masalah kepada calon yang pertama kali mendapat panggilan. Jangan risau, jika cukup persediaan, segala urusan pasti menjadi mudah.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda tahu sekiranya mendapat panggilan temuduga.

APA YANG PERLU DILAKUKAN JIKA DAPAT PANGGILAN TEMUDUGA?

1) Alert Dengan Maklumat Temuduga

Bila syarikat impian telah panggil anda temuduga tidak kira melalui email atau panggilan telefon, sila alert dengan maklumat yang diberikan. Kebanyakan syarikat hanya hantar makluman temuduga melalui email sahaja. Jadi anda perlu baca betul-betul maklumat temuduga yang dihantar. Sebaiknya anda catat hari, masa dan tempat interview di mana-mana tempat.

Jangan terlepas pula hari atau masa temuduga. Kan rugi nanti.

Bila Dah Terima Panggilan Temuduga Kerja, Ini Perkara Yang Perlu Anda Lakukan

2) Survey Tempat Interview

Jika anda ada kelapangan, lebih baik anda survey dulu tempat temuduga sehari awal untuk mengelakkan anda sesat di kemudian hari. Jika anda tiada masa, lebih baik anda hadir lebih awal ke temuduga untuk cari tempat. Tambahan lagi jika anda dapat temuduga di bandar-bandar besar dan tempat yang anda tidak biasa. Sila sampai ke tempat temuduga 30 minit awal supaya anda berpeluang untuk tenangkan diri sebelum masuk ke bilik temuduga.

Bila Dah Terima Panggilan Temuduga Kerja, Ini Perkara Yang Perlu Anda Lakukan

3) Bersedia Untuk Temuduga

Sebagai persediaan, perkara pertama yang calon WAJIB tahu adalah sedikit sebanyak mengenai syarikat seperti visi, misi, corporate value dan tugasan untuk jawatan yang ditawarkan. Ambil tahu tentang syarikat tersebut jangan nanti bila dah ditanya baru terpinga-pinga.

Calon juga boleh bersedia dengan beberapa Soalan Yang Pasti Akan Ditanya Semasa Temuduga. Bersedia di sini bukan bermaksud hafal jawapan, tetapi tahu apa yang bakal dijawab nanti.

Baca juga: Contoh Jawapan & Point Penting Untuk Soalan Temuduga “Sila Perkenalkan Diri Anda”

Bila Dah Terima Panggilan Temuduga Kerja, Ini Perkara Yang Perlu Anda Lakukan

4) Sediakan Dokumen Dengan Betul

Pastikan anda ambil perhatian dengan dokumen yang perlu dibawa ke temuduga atau sebarang sijil yang syarikat minta anda untuk bawa. Cek betul-betul email yang dihantar. Cetak borang yang perlu diisi. Jangan lupa pula untuk bawa salinan dokumen dan dokumen asal. Untuk susunan sijil dan dokumen yang betul untuk ke temuduga, baca DI SINI.

Baca juga: Senarai Dokumen Yang Perlu Dan Tidak Perlu Bawa Ketika Temu Duga

5) Persediaan Pemakaian

Bahagian ini adalah paling penting kerana akan menjadi first impression majikan terhadap anda. Sila pakai pakaian yang sesuai dan kemas pastikan formal. Kalau lelaki rambut tu pastikan nampak kemas dengan pakai pomade atau sebagainya. Jika perempuan, pastikan wajah tidak kelihatan pusat. Calon wanita yang ingin mengenakan baju kurung boleh rujuk DI SINI untuk ciri-ciri baju kurung yang sesuai untuk temuduga.

Baca juga: Tips Pemakaian Lengkap Buat Calon Lelaki Untuk Hadir Temuduga Yang Pasti Menarik Minat Penemuduga

Bila Dah Terima Panggilan Temuduga Kerja, Ini Perkara Yang Perlu Anda Lakukan

Bila dah tahu beberapa perkara yang dikongsikan ini, semoga anda dapat buat persiapan untuk ke temuduga dengan lebih lancar. Walaupun nampak mudah tetapi hakikatnya ramai calon yang tidak pedulikan hal-hal ini.

Selamat maju jaya!

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma