axis bank horny bhabhi scandal.visit the website xxx videos
yeahporn.top horny man makes al kinds of tricks with shaved wet fur pie.
www.pornforbuddy.com

10 Soalan Temuduga Kerja Yang Pasti Ditanya. Calon Sila Ambil Perhatian

Bila dah buat persediaan lengkap dari segi pakaian, dokumen-dokumen yang perlu dibawa dan lain-lain pasti ramai calon yang masih tidak bersedia untuk menjawab soalan temuduga. Persoalannya, apakah soalan yang akan ditanya nanti?

Tahu tak ada beberapa soalan yang kerap ditanya dalam temuduga kerja dan rasanya setiap syarikat pasti akan gunakan soalan-soalan ini untuk calon. Jadi, calon diminta untuk ambil perhatian lebih kepada soalan-soalan yang dikongsikan ini supaya boleh buat persiapan awal.

Jenis persiapan yang boleh dilakukan pastinya sediakan jawapan yang paling bernas!

10 SOALAN TEMUDUGA KERJA YANG PASTI DITANYA

1 Ceritakan serba sedikit tentang diri anda

Soalan ini adalah soalan pertama yang panel akan tanya kepada calon. Kebanyakan panel akan minta calon ceritakan tentang diri mereka kerana panel tiada masa untuk semak satu demi satu tentang diri calon di resume.

Soalan ini amat penting kerana ia merupakan ‘first impression’ bakal majikan tentang diri calon. Calon dinasihatkan untuk cetikan tentang diri secara ringkas. Apa yang panel nak dengar adalah:

  • Pencapaian akademik
  • Bakat istimewa
  • Keunikan
  • Pengalaman
  • Projek-projek menarik yang pernah terlibat

Jangan pula cerita latar belakang keluarga dan perkara remeh yang tidak perlu!

2 Kenapa Nak Bekerja Di Sini?

Nampak macam mudah, tetapi ramai calon yang terpaku apabila dengar soalan ini kerana ianya sebenarnya soalan menguji calon. Jawapan calon mencerminkan pengetahuan calon tentang jawatan yang ditawarkan atau syarikat yang dimohon.

Jadi calon dinasihatkan untuk ambil tahu serba sedikit tentang skop kerja yang dimohon dan tentang syarikat.

3 Peranan Di Tempat Kerja Lama

Bagi yang pernah bekerja di tempat lain sebelum ini, cuba jelaskan tanggungjawab dan peranan anda dalam jawatan tersebut secara spesifik dan positif. Kaitkan juga dengan jawatan yang dimohon sekarang. Dengan pengalaman yang ada, majikan lebih yakin untuk ambil calon untuk bekerja.

Lebih bagus jika calon dapat ceritakan kemahiran tambahan calon yang boleh digunakan untuk kerja yang dimohon. Sekiranya anda tidak ada pengalaman atau kemahiran dalam jawatan yang diminta, cuba yakinkan majikan bahawa anda boleh mempelajari tugas baru dan senang menerima arahan.

4 Apa Yang Dilakukan Semasa Menganggur

Bagi calon yang menganggur berbulan-bulan sebelum memohon kerja, jangan biarkan majikan menganggap anda membuang masa sepanjang menganggur. Anda boleh gunakan alasan yang anda memanfaatkan masa tersebut dengan melakukan aktiviti yang sudah lama anda inginkan seperti travel, tolong urus ibu bapa, kerja part time atau melibatkan diri dengan kerja-kerja amal.

5 Apakah Kelebihan Anda Untuk Jawatan

Soalan ini adalah antara yang kerap ditanya penemu duga. Panel sebenarnya dah tahu latar belakang setiap calon berdasarkan resume. Cuma mereka nak uji sama ada anda benar-benar bersungguh-sungguh dan punya ‘sesuatu’ untuk dibuktikan berbanding calon-calon lain.

Maka sekiranya kurang pengalaman, tak perlu menipu macam-macam. Cukup dengan meyakinkan panel bahawa anda mahu belajar dan melakukan yang terbaik sekiranya diberi peluang memegang jawatan tersebut.

6 Expected Salary

Tidak kira calon dipilih atau tidak, soalan ini memang akan ditanya. Panel penemu duga biasanya mengharapkan calon temuduga untuk meletakkan nilai gaji walaupun inilah kali pertama anda bekerja. Boleh research dan tengok gaji semasa bagi jawatan yang dipohon. Gaji juga bergantung pada lokasi pejabat.

Tak salah nak minta gaji yang tinggi, tapi biarlah berpadanan dengan skil, kemahiran serta etika kerja yang dimiliki.

7 Cara Tangani Stress

Ada juga majikan yang uji calon dengan soalan kebolehan seseorang untuk bekerja dalam keadaan yang tertekan atau stress. Contoh jawapan yang baik adalah:

  • “Saya cuba fokus pada tindakan yang perlu diambil untuk mengawal situasi tersebut. Dengan cara ini, rasa bimbang dapat diatasi dan stres dapat dicegah.”
  • “Secara peribadi, saya melegakan tekanan dengan mengamalkan riadah beberapa hari seminggu.”

8 Contoh Situasi Kerja Mencabar Dan Cara Menanganinya

Tiada betul atau salah bagi soalan seperti ini. Soalan ini adalah untuk para penemu duga menguji cara anda berhadapan dengan situasi sukar. Ia juga dapat menjelaskan sedikit sebanyak tentang cara anda bertindak dalam keadaan kritikal jika diambil bekerja pada masa hadapan.

Berikan contoh kukuh tentang situasi yang anda pernah hadapi serta cara anda tangani masalah tersebut. Pastikan jawapan tersebut memberikan impak positif kepada diri.

9 Kenapa Bertukar Kerja

Soalan ini memang soalan famous yang akan ditanya oleh penemuduga. Apa yang calon perlu lakukan adalah jawab secara profesional. Jika anda berhenti kerja atau keinginan sendiri, dipecat atau diberhentikan, berikan jawapan yang jujur, namun tukarkan kenyataan supaya ia tidak menunjukkan sebarang dendam atau negatif.

Untuk jawapan yang lebih selamat, tidak perlu ulas panjang. Cukup nyatakan untuk perancangan masa depan anda bagi memulakan karier baru di tempat kerja tersebut.

10 Apakah Perancangan Masa Depan

Panel biasanya nak tengok juga sama ada anda punya perancangan masa depan lebih besar yang ingin dicapai dalam bidang kerja. Jadi cuba kaitkan matlamat masa depan yang dirancang dengan syarikat tersebut. Contohnya anda ingin menduduki peperiksaan profesional atau terlibat dengan projek mega.

Ini menunjukkan bahawa anda berminat untuk membina karier dan mahu berkhidmat lama di syarikat tersebut.

Apapun soalan yang akan ditanya nanti, pastikan anda jawab dengan penuh keyakinan bahawa jawapan tersebut memang datang dari hati anda, bukannya jawapan yang dihafal. Nilai positif adalah kunci utama dalam menjawab apa jenis soalan pun. Bila dah tahu soalan-soalan yang dibocorkan ini, pastikan anda sediakan jawapan yang terbaik nanti.

Selamat maju jaya!

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.
https://baseofporn.com
https://www.opoptube.com

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma