Cara Simpan Duit Raya Anak Dengan Bijak & Claim Pelepasan Cukai Sehingga RM8,000

Pada Hari Raya Aidilfitri, sudah menjadi tradisi orang ramai saling berkongsi rezeki bersama-sama dengan memberi duit raya kepada keluarga terdekat. Bagi yang sudah dewasa, memang sudah tidak perlu harapkan duit raya daripada ibu bapa saudara lagi! Namun bagi yang kanak-kanak, sudah menjadi kebiasaan untuk kutip duit raya daripada keluarga terdekat setiap kali beraya.

Setiap anak yang dah tahu nak guna duit pasti sudah ada hajat masing-masing nak beli apa dengan duit raya kan? Biarkan sahaja mereka guna duit raya mereka sendiri. Bagi lebihan duit raya yang ada, ibu bapa mestilah ajar anak untuk menabung atau menyimpan duit mereka.

Tahu tak, sebenarnya ada cara yang bijak ibu bapa boleh gunakan untuk simpan duit raya anak! Lebih untung, anak anak dan ibu bapa pun tak rugi. Seorang “bapa” dalam perkongsian di facebook kongsikan bagaimana ibu bapa boleh simpan duit raya anak dengan bijak.

Baca juga: Hukum Ambil Duit Raya Anak, Ibu Bapa Wajib Ganti Semula Tau

BAGAIMANA NAK SIMPAN DUIT RAYA ANAK & DAPAT UNTUNG LEBIH?

Menurut perkongsian seorang pengguna Facebook Mohd Arizan, salah satu cara untuk simpan duit raya anak dengan bijak dan lebih menguntungkan adalah dengan masukkan simpanan dalam Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN).

Audit duit raya anak2 Done..
How to be penunggang duit raya anak2 dengan cara berhemah? Cara yang sama setiap tahun adalah, masukkan dalam SSPN.

Gunakan Penyata Cukai SSPN Untuk Rebat Cukai

Sebab walaupun itu duit anak2. Setiap tahun penyata cukai SSPN kita boleh gunakan utk rebet cukai.
So selain duit anak-anak terpelihara dan mereka dapat dividen, kita jugak dpt ‘side income’ ratusan ringgit setahun akibat dari lebihan pulangan dari LHDN..
Kaedah ini akan memberi kelebihan seperti berikut:
  1. Simpanan Anak
  2. Pelaburan anak (melalui dividen diterima)
  3. Lebihan cukai ratusan ringgit untuk ibu bapa
Untuk tahun lepas 2021, anak2 dah ‘Bantu’ kami utk pelepasan cukai sebanyak Rm1800 (Maksimum Rm8000).
So moral of the story..jadilah penunggang duit raya anak secara berhemah, ibarat menarik rambut dlm tepung, rambut tak putus, tepung tak selerak

DAFTAR SSPN SECARA ONLINE

Menarik juga kan cara yang digunakan ini? Bagi ibu bapa yang masih belum daftarkan akaun SSPN untuk anak, anda boleh buat secara online dengan ikut panduan berikut:

Masukkan minima deposit ke dalam akaun tersebut untuk pengaktifan akaun. Untuk SSPN-i penambahan minimum RM20 tanpa komitmen manakala untuk SSPN-i Plus mengikut pakej serendah RM30 sebulan.

Setelah akaun anak anda dibuka, ibu bapa sudah boleh mula buat penambahan deposit, pengeluaran deposit, semakan penyata atau penyata pelepasan cukai secara online pada bila-bila masa sahaja.

Sumber

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma