Hukum Ambil Duit Raya Anak, Ibu Bapa Wajib Ganti Semula Tau

Pada Hari Raya Aidilfitri, sudah menjadi tradisi orang ramai saling berkongsi rezeki bersama-sama dengan memberi duit raya kepada keluarga terdekat. Bagi yang sudah dewasa, memang sudah tidak perlu harapkan duit raya daripada ibu bapa saudara lagi! Namun bagi yang kanak-kanak, sudah menjadi kebiasaan untuk kutip duit raya daripada keluarga terdekat.

Pasti setiap anak yang terima duit raya ada hajat tersendiri apa yang nak dibeli dengan duit raya tersebut kan? Bagaimana pula dengan anak yang masih kecil yang tidak tahu apa-apa? Boleh ke ibu bapa guna duit raya anak walaupun dengan pengetahuan mereka?

Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui hukum menggunakan duit raya anak.

HUKUM GUNA DUIT RAYA ANAK

Perkara ini diulas dengan lebih lanjut oleh penceramah bebas, Ustaz Azhar Idrus. Beliau memaklumkan hukum menggunakan duit raya anak adalah:

  • sama seperti menggunakan duit orang lain dan konsepnya seperti berhutang.

“Patutnya anak-anak dapat duit raya, ibu bapa simpankan, bukan guna. Ini bapa cukai jalan motor mati, ambil guna duit anak dan minta halal, mana boleh, anak tak baligh lagi, tak ada hak nak izinkan,” jelasnya.

WAJIB DIGANTI JIKA GUNA DUIT RAYA ANAK

Tambahnya lagi, sekiranya ibu bapa telah menggunakan duit anak-anak mereka, adalah:

  • WAJIB untuk menggantikan semula kerana itu merupakan perkara wajib dan
  • HARAM jika tidak digantikan

“Dah guna wajib ganti, kalau tak ganti haram, dosa,” ujarnya.

@rahmanrazali Haram ambil duit raya anak2..kalau ada ambil..cepat2 lah ganti ye.. #duitraya #ustazazharidrus #rancakraya ♬ Emotional Islamic Music – Arslan Chaudhry

TEMPAT SIMPANAN WANG ANAK

Tiada alasan ya untuk ibu bapa  tidak buat simpanan duit raya anak -anak! Sebenarnya banyak tempat yang boleh ibu bapa gunakan untuk simpan duit raya anak-anak tanpa menggunakannya. Bila anak dah besar nanti, mereka boleh gunakan duit raya yang mereka simpan untuk kepentingan mereka sendiri.

Berikut adalah beberapa tempat yang boleh digunakan untuk buat simpanan wang anak-anak:

  • Akaun Tabung Haji
  • Akaun SSPN-I
  • Akaun Remaja ASB
  • Akaun Simpanan Maybank Yippie
  • Akaun Simpanan Junior RHB
  • Akaun Simpanan Wise Public Bank

Baca lanjut: 6 Jenis Akaun Simpanan Junior Terbaik Untuk Anak. Terapkan Amalan Menabung Sejak Kecil

Sangat penting untuk ibu bapa membina kewangan anak sejak mereka kecil untuk membantu mereka menabung dan menyimpan wang kerana kita tidak tahu keadaan ekonomi di masa hadapan. Jadi sebaiknya sama-sama kita beringat dan lakukan pelaburan ini sejak awal.

Ajar anak menyimpan wang sejak dari kecil supaya mereka tidak berasa takut untuk menyimpan wang yang mereka ada. Apabila wang mereka sudah banyak di dalam bank, pasti mereka pun berasa seronok. Gunalah ia secara bermanfaat apabila tiba masa yang sesuai.

Semoga bermanfaat!

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma