Mohon BPN Hasil Tapi Tiada Akaun Bank, Apa Nak Buat? Baca Ni

Kebanyakan pemohon BPN Hasil keliru dengan status kelayakan mereka menerima Bantuan Prihatin Nasional(BPN). Antara yang menjadi persoalan ialah bolehkah anda mohon BPN Hasil tapi tiada akaun bank?

Tiada akaun bagaimana pembayaran BPN Hasil nanti?

Seperti yang kita tahu, apabila ingin mengemaskini maklumat untuk penerimaan bantuan, pasti akan disertakan nombor akaun bank untuk memudahkan urusan pengeluaran nanti. Dengan adanya nombor akaun bank, wang akan terus masuk ke bank kita terus. Bagaimana pula jika tiada akaun bank?

Bagi persoalan ini, jawapan ini telah terjawab di perkongsian bawah.

TIADA AKAUN BANK? APA NAK BUAT?

Seperti biasa, persoalan ini dijawab oleh Siti, Pegawai Khidmat Pelanggan MyGCC yang setia membantu anda.

Mohon BPN Hasil Tapi Tiada Akaun Bank, Apa Nak Buat? Baca Ni

Menurut Johari, beliau tiada akaun bank untuk disertakan semasa membuat permohonan Bantuan Prihatin Nasional. Tetapi beliau difahamkan dalam FAQ LHDN pada para nombor 5 Kaedah Pembayaran. Antara lain menyatakan jika tiada akaun, bayaran akan dibuat melalui kaunter di Bank Simpanan Nasional. Jadi beliau keliru sama ada memang benar begitu atau pun perlu disertakan juga akaun bank semasa permohonan.

Menurut Siti, memang tidak dinafikan FAQ LHDN ada menyatakan jika tiada akaun bank, pembayaran akan dibayar secara tunai terus kepada penerima di kaunter SBN. Walaubagaimanapun Siti mencadangkan anda yang mempunyai masalah ini untuk terus menghubungi LHDN di talian 1-800 882 747 /03-8911 1000 atau mesej di FB page LHDN.

PEMBAYARAN BPN HASIL MELALUI BAUCAR BANK

Antara kaedah pembayaran yang berkemungkinan besar dilaksanakan adalah pembayaran melalui pengeluaran baucer bank.

Penunaian boleh dibuat selepas tamat tempoh PKP atau secara minima di bank-bank terlibat.

Namun apa jua kaedah bayaran yang ditetapkan penerima perlulah sentiasa kekal berhubung dengan maklumat sah dari pihak LHDN atau BSN sendiri.

Anda boleh buat rujukan terus ke pihak LHDN untuk mendapatkan maklumat yang lebih jelas dan tepat bagi masalah ini. Selamat memohon!

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma