Laluan Kerjaya Lepasan SPM Yang Anda Perlu Tahu Selain Sambung Belajar

Siapa cakap individu dengan kelayakan SPM tidak boleh berjaya? Sebenarnya banyak laluan kerjaya buat lepasan SPM yang boleh diceburi bagi yang tidak meneruskan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi. Tidak semua orang berpeluang untuk sambung belajar atas pelbagai faktor seperti kewangan dan lain-lain.

Namun tidak sambung belajar tidak bermakna anda tiada harapan untuk mendapatkan pekerjaan yang bagus atau memperoleh pendapatan yang baik. Dengan usaha, lepasan SPM pun boleh berjaya melalui kerjaya pilihan yang baik.

Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui laluan kerjaya lepasan SPM yang anda perlu tahu.

PILIHAN SELEPAS SPM

Apa pilihan pelajar lepasan SPM ada setelah tamat sahaja belajar?

i) Sambung Belajar

Sambung belajar ke peringkat yang lebih tinggi, iaitu peringkat Sijil, Diploma, Matrikulasi atau Pra-Universiti (STPM). Bukan itu sahaja, pelajar juga boleh sambung pengajian di intsitut kemahiran yang ada. Bagi yang nak sambung pelajar anda boleh rujuk:

ii) Berhenti Belajar

Pilihan kedua yang anda ada jika tidak berminat untuk sambung belajar adalah berhenti belajar. Bila dah berhenti belajar, ada 3 pilihan iaitu:

  • Membina kerjaya/ bekerja
  • Menganggur
  • Berkahwin

Pastinya ramai yang ingin ada pendapatan sendiri kan daripada menganggur dan tidak melakukan apa-apa. Oleh itu, perkongsian ini disediakan khas untuk anda tahu laluan kerjaya yang sesuai untuk lepasan SPM.

LALUAN KERJAYA SELEPAS SPM

Berikut adalah beberapa laluan kerjaya selepas SPM yang boleh diceburi dan peroleh pendapatan bulanan yang bagus.

Bekerja Dalam Perkhidmatan Awam

Jika diikutkan pilihan ibu bapa, pasti ramai ibu bapa yang inginkan anak-anak mereka memasuki perkhidmatan awam kerana pelbagai faedah yang ditawarkan. Lepasan SPM boleh cuba mohon pekerjaan dalam perkhidmatan awam dengan mudah melalui satu sistem yang disediakan iaitu SPA9. Jangan risau, banyak jenis jawatan di bawah pelbagai jabatan disediakan khas untuk pemohon dengan kelayakan SPM.

Rujuk: Senarai Jawatan Kerajaan (SPA) Yang Boleh Dimohon Dengan Kelayakan SPM

Lepasan SPM boleh mohon jawatan dengan Gred 11 (kelayakan PMR/PT3) dan 19 (kelayakan SPM).Antara kelebihan bekerja dalam sektor perkhidmatan awam setelah tamat belajar adalah:

Bagi lepasan SPM yang masih belum daftar sistem permohonan kerja dalam perkhidmatan awam, anda boleh daftar bila-bila masa sahaja mulai sekarang dan mohon jawatan yang diinginkan.

Rujuk: Cara Daftar Akaun Baru SPA9

Bekerja Dalam Sektor Swasta

Laluan Kerjaya Lepasan SPM Yang Anda Perlu Tahu Selain Sambung Belajar

Sekiranya anda mempunyai kemahiran dalam berkomunikasi atau sebagainya, anda juga boleh cuba bekerja dalam sektor swasta. Sebenarnya banyak jawatan sektor swasta di luar sana yang boleh dimohon dengan kelayakan SPM. Gaji yang ditawarkan juga agak lumayan iaitu sekurang-kurangnya gaji ditawarkan adalah RM1,500 sehingga RM2,500.

Antara jenis pekerjaan dalam sektor swasta yang boleh anda cuba adalah:

  • Pembantu Khidmat Pelanggan (Customer Service)
  • Kerja di pusat panggilan atau call center
  • Pembantu penghantaran atau dispatch
  • Bidang perhotelelan
  • Sales Assistant (Pembantu jualan)

Bekerja Dalam Sektor Perkilangan

Laluan Kerjaya Lepasan SPM Yang Anda Perlu Tahu Selain Sambung Belajar

Ramai juga lepasan SPM yang memilih untuk bekerja dalam sektor perkilangan setelah tamat belajar kerana gaji yang ditawarkan agak lumayan. Namun pekerjaan ini memerlukan anda bekerja lebih keras sedikit dan masa bekerja adalah tidak menentu. Dalam sektor perkilangan, masa bekerja adalah mengikut shif dan bayaran akan dibuat mengikut masa kerja.

Jika anda seorang yang rajin buat kerja lebih masa (overtime), bolehlah anda capai pendapatan yang lumayan!

Berniaga / Menjadi Usahawan

Laluan Kerjaya Lepasan SPM Yang Anda Perlu Tahu Selain Sambung Belajar

Tidak berminat untuk bekerja di bawah majikan atau susah nak dapat kerja? Anda boleh cuba juga berniaga. Berniaga ni sebenarnya menguntungkan jika anda bersungguh-sungguh. Tidak kira berniaga secara kecil-kecilan atau memulakan perniagaan online secara dropship. Bila bisnes dah mula berkembang dan dikenali ramai, bolehlah perlahan-lahan besarkan perniagaan.

Keuntungan yang diperoleh adalah bergantung kepada usaha masing-masing. Kelebihan bekerja sendiri ini adalah masa bekerja lebih fleksibel dan mendapat pendapatan yang lebih jika bekerja dengan keras.

Buat Perkhidmatan Penghantaran

Kerja ini memerlukan seseorang yang benar-benar mahir selok belok jalan di sesuatu kawasan. Namun, peluang bekerja sebagai rider sekarang ini sangat banyak dengan tawaran daripada pelbagai syarikat seperti Grabfood, Foodpanda, Lalamove dan banyak lagi.

Pendapatan bagi pekerjaan ini juga agak lumayan bergantung kepada kerajinan dan usaha masing-masing. Jika rajin buat penghantaran, semakin banyaklah duit masuk setiap hari!

Laluan Kerjaya Lepasan SPM Yang Anda Perlu Tahu Selain Sambung Belajar

Pilihan laluan kerjaya untuk diceburi selepas tamat pengajian ada di tangan masing-masing. Tidak belajar tinggi bukan bermakna seseorang itu tidak boleh berjaya. Zaman sekarang ini kita dah banyak tengok usahawan berjaya tanpa kelulusan pengajian tinggi. Namun meneruskan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi tidak pernah merugikan kerana ilmu yang diperoleh adalah tidak ternilai.

Semoga bermanfaat!

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma