Senarai Kiosk MySalam & Cara Buat Tuntutan Bantuan Kuarantin RM50/Hari Sehingga RM700 Di Kiosk

Skim MySalam merupakan skim perlindungan kesihatan sosial untuk membantu golongan berpendapatan rendah yang memerlukan bantuan mengatasi masalah kewangan apabila menghidapi penyakit-penyakit kritikal.

Perlindungan Takaful Skim MySalam yang mula diperkenalkan pada awal Januari 2019 adalah mensasarkan golongan isi rumah dalam kumpulan pendapatan bulanan 40% terendah (B40) yang juga penerima Bantuan Sara Hidup (BSH).

Namun kini skim mySalam telah diperluaskan kepada golongan M40 juga. Perlindungan ini meliputi 45 jenis penyakit kritikal dan kemasukan hospital hingga 14 hari setahun termasuk pesakit COVID-19 yang akan menerima manfaat hospital RM50 sehari bagi tempoh maksimum 14 hari.

KELAYAKAN & MANFAAT SKIM MYSALAM

Manfaat MySalam adalah diterima oleh penerima Bantuan Sara Hidup (BSH) dan bukan penerima BSH dengan syarat-syarat yang telah ditetapkan.

1) Penerima Bantuan Sara Hidup (BSH):

  • Individu berumur antara 18 hingga 65 tahun dan pasangan;
  • Individu bujang berumur antara 40 hingga 65 tahun dan berpendapatan kurang daripada RM24,000 setahun;
  • Individu OKU berumur antara 18 hingga 65 tahun dan berpendapatan kurang daripada RM24,000 setahun.

Manfaat penerima BSH:

  • Penyakit kritikal RM8,000 + hospitalisasi RM50 sehari untuk maksimum 14 hari.

2) Bukan penerima Bantuan Sara Hidup (BSH):

  • Individu berumur antara 18 hingga 65 tahun dan berpendapatan sehingga RM100,000 setahun.

Manfaat bukan penerima BSH:

  • Penyakit kritikal RM4,000 + hospitalisasi RM50 sehari untuk maksimum 14 hari.

CARA BUAT TUNTUTAN MYSALAM DI KIOSK

Individu yang perlu kuarantin akibat Covid-19 boleh buat tuntutan bayaran MySalam sebanyak RM50 sehari maksimum 14 hari (RM700) melalui kiosk-kiosk MySalam di seluruh negara yang disediakan.

Dokumen Diperlukan

Pesakit boleh membuat tuntutan secara manual ataupun pergi ke mana-mana kiosk MySalam berdekatan anda dengan membawa salinan Kad Pengenalan & Dokumen yang diperlukan seperti berikut:

Senarai Kiosk Di Seluruh Malaysia

Sediakan dokumen yang dinyatakan di atas dan hadir ke kiosk yang disediakan di bawah:

senarai kiosk mysalam di setiap negeri

Perunding mySalam bersedia untuk menjawap atau membantu anda untuk mengemukakan tuntutan. Perunding mySalam kini berada di kiosk di hospital-hospital Kementerian Kesihatan Malaysia di lokasi yang terpilih, dan jumlah kiosk akan ditambah dari semasa ke semasa.

PERMOHONAN MYSALAM & SEMAKAN STATUS

Selain daripada tuntutan untuk kuarantin akibat positif Covid-19, anda boleh juga buat tuntutan jika anda dimasukkan ke hospital akibat 45 penyakit kritikal lain.

Macam mana nak tahu anda layak untuk dapat manfaat daripada MySalam? Anda boleh buat semakan status di laman yang disediakan. Bagi yang tidak layak, anda boleh cuba buat permohonan. Semak status kelayakan MySalam dan permohonan di pautan berikut:

Untuk maklumat lanjut mengenai Skim MySalam, anda boleh dapatkan di portal rasmi MySalam. Anda juga boleh menghantar emel bagi sebarang pertanyaan di info@mysalam.com.my atau hubungi talian MySalam di  1 300 888 938 yang beroperasi 24 jam sehari, 7 hari seminggu.

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma