13 Jenis Bantuan Ibu Tunggal & Suri Rumah Yang Boleh Dipohon Sepanjang Tahun 

Dalam meningkatkan taraf hidup golongan wanita tidak kira dari golongan ibu tunggal atau suri rumah, pelbagai bantuan disediakan untuk golongan ini. Bantuan yang dihulurkan bukan sahaja daripada pihak kerajaan, malah dari pelbagai institusi kewangan yang lain juga.

Bantuan untuk golongan ini juga tidak terhad kepada bantuan taraf hidup sahaja, bantuan dari segi pembiayaan untuk perniagaan juga banyak disediakan.

Berikut adalah senarai bantuan khas untuk ibu tunggal dan suri rumah yang boleh dimohon sepanjang masa.

 13 JENIS BANTUAN IBU TUNGGAL & SURI RUMAH

1 Bantuan Khas Ibu Tunggal (JPW)

Bantuan Khas Ibu Tunggal yang bernilai RM300 diberi secara one-off kepada semua ibu tunggal yang layak di Malaysia. Jabatan Pembangunan Wanita bertanggungjawab untuk menguruskan bantuan yang diberikan oleh kerajaan di bawah pakej PENJANA ini.

Walaubagaimanapun, bantuan ini telah pun ditutup pada Oktober lalu dan ibu tunggal yang layak telah menerima bayaran masing-masing.

2 Bantuan Ibu Bersalin

Bantuan Ibu Bersalin (BIB) berjumlah RM450.00 bagi setiap ibu yang melahirkan anak bermula 1 Januari 2020 telah diumumkan oleh YAB Ketua Menteri Sarawak dalam pembentangan Belanjawan Negeri 2020. Bantuan ini dibuka sepanjang tahun.

Untuk mohon, klik pautan:

3 iSuri KWSP

Insentif i-Suri KWSP yang diperkenalkan pada 2018 telah memberi manfaat kepada golongan surirumah di mana ia memberi jaminan masa depan kerana suri rumah diberikan bantuan dalam bentuk skim KSWP sama seperti ahli lain yang bekerja.

Kini suri rumah juga boleh menikmati dividen tahunan, layak untuk bantuan hilang upaya, bantuan kematian, pengeluaran simpanan dan pelepasan cukai tertakluk kepada syarat-syarat yang telah ditetapkan.

Untuk maklumat lanjut dan cara mohon, klik:

4 Skim Pembiayaan Program TemanNita (TEKUN)

Ibu tunggal dan suri rumah yang menjalankan perniagaan atau ingin memulakan perniagaan boleh mohon Skim Pembiayaan Program TemanNita yang disediakan oleh TEKUN. Pembiayaan ini akan diberikan bagi membantu golongan wanita meningkatkan pendapatan melalui perniagaan.

Untuk memohon, anda boleh semak syarat kelayakan dan cara membuat permohonan TemanNita.

5 Skim Dananita (MARA)

Melalui MARA, usahawan wanita termasuk ibu tunggal dan suri rumah boleh mohon bantuan dalam bentuk pembiayaan perniagaan sehingga RM50,000 melalui Skim DanaNita. Keistimewaan skim ini ialah tempoh bayaran semula selama 10 tahun dan tertakluk kepada jumlah pembiayaan yang dipohon.

Semak syarat kelayakan dan maklumat lanjut permohonan Skim DanaNITA DI SINI.

6 Bantuan Am Negeri (JKM)

Setiap kerajaan negeri ada menyediakan peruntukan untuk Skim Bantuan Am Negeri. Melalui skim ini, ibu tunggal yang tidak mempunyai anak boleh memohon bantuan kewangan. Syarat dan kadar bantuan yang diberikan adalah berbeza bagi setiap negeri.

7 Geran Pelancaran Perniagaan (JKM)

Geran Pelancaran Perniagaan disediakan oleh JKM untuk membantu golongan wanita dalam perniagaan serta menggalakkan mereka menceburi bidang perniagaan serta menjadikan perniagaan sebagai satu aktiviti untuk meningkatkan taraf hidup keluarga.

Dapatkan Geran Pelancaran Perniagaan JKM DI SINI.

8 Bantuan Orang Tua (BOT) JKM

Warga emas ditakrifkan mereka yang berumur 60 tahun ke atas. Takrifan ini berpandukan kepada takrifan yang dibuat di “World Assembly On Ageing 1982” di Vienna. Bantuan untuk golongan warga emas ini diberikan bagi memberi bantuan kewangan untuk warga emas yang memerlukan untuk kelangsungan hidup.

Bantuan Orang Tua (BOT) yang diberikan RM500 sebulan seorang sebagai saraan hidup kepada warga emas yang memerlukan bantuan supaya terus tinggal dalam komuniti.

Untuk mohon: Mohon Bantuan Warga Emas JKM, Terima RM500 Setiap Bulan

9 Bantuan Kasih Ibu Smart Selangor (KISS)

Bantuan Kasih Ibu Smart Selangor yang diberi dalam bentuk kad debit bernilai RM200 setiap bulan adalah khas untuk golongan wanita di negeri Selangor. Bantuan ini bertujuan untuk mengurangkan beban kos sara hidup menerusi bantuan kewangan untuk pembelian barangan keperluan asas.

Untuk memohon, klik pautan:

10 Bantuan Zakat Negeri

Setiap negeri menyediakan peruntukan untuk lembaga zakat negeri masing-masing. Ibu tunggal yang memerlukan bantuan kewangan dan memenuhi kriteria boleh mohon bantuan zakat negeri masing-masing. Untuk maklumat lanjut, anda boleh rujuk di laman web zakat negeri atau terus kunjungi kaunter zakat negeri.

11 Bantuan Kanak-kanak (BKK) JKM

Ibu tunggal atau suri rumah dari keluarga tidak berkemampuan yang mempunyai tanggungan anak boleh mohon Bantuan Kanak-kanak (BKK) oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat. Bantuan sehingga 200 sebulan setiap orang anak dan maksimum RM1000 sebulan setiap keluarga akan diberikan kepada keluarga yang layak.

Untuk mohon, klik: Mohon Bantuan Kanak-Kanak JKM: Terima RM200 Sebulan Setiap Anak (Maksimum RM1000)

12 Pembiayaan Bank Rakyat Biz Lady

Melalui Bank Rakyat Cares, Program Biz Lady diperkenalkan khas untuk membantu usahawan mikro dan PKS dari golongan wanita dari segi pakej pembiayaan yang ditawarkan. Usahawan wanita boleh mohon pembiayaan sehingga RM300,000.

Untuk maklumat lanjut permohonan, klik MOHON DI SINI.

13 Manfaat Buat Wanita Dalam Belanjawan 2021

Peruntukan khusus kepada golongan wanita dan kanak-kanak menerusi Belanjawan 2021 yang diumumkan bakal memberi kemudahan dan manfaat kepada golongan ini dalam terus bekerjaya dan melaksanakan tanggungjawab.

Baca: Manfaat Buat Golongan Wanita & Kanak-kanak Melalui Belanjawan 2021

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma