axis bank horny bhabhi scandal.visit the website xxx videos
yeahporn.top horny man makes al kinds of tricks with shaved wet fur pie.
www.pornforbuddy.com

Gaji Anda Penentu Rumah Anda, Jadi Kira Harga Rumah Berdasarkan Gaji Kita

Setiap orang pasti ada impian untuk memiliki sekurang-kurangnya sebuah rumah sendiri. Namun bila difikirkan gaji bulanan, rasa tidak yakin pula untuk membeli rumah. Terfikir mampukah nanti nak bayar duit rumah bulanan?

Sebenarnya setiap orang boleh memiliki rumah sendiri, tetapi gaji adalah penentu jenis rumah yang mampu kita miliki.

Jika anda ingin memiliki rumah tetapi tidak yakin dengan gaji bulanan, anda boleh lihat tips yang dikongsikan di bawah sebelum membuat keputusan untuk membeli rumah.

TIPS MEMBELI RUMAH

Bagi sesiapa yang ingin memiliki rumah, lihat tips di bawah.

1) Kenalpasti Harga Rumah

Gaji Anda Penentu Rumah Anda, Ini Kenyataan Yang Perlu Anda Tahu

Sebelum pergi lebih jauh untuk membeli rumah, kira dahulu berapa harga rumah yang kita mampu beli berdasarkan gaji kita. Untuk membuat pengiraan harga rumah yang mampu kita miliki, kira ikut formula ini:

  • Gaji Bulanan x 12 x 6.5 = Harga Rumah

Cuba kira dengan masukkan jumlah gaji anda! Selepas didarapkan dengan 12 dan 6.5, itulah harga rumah yang sesuai untuk anda miliki.

Baca juga: Cara Beli Rumah Lelong Di Malaysia

2) Beli Rumah Bawah Nilai Pasaran

Jika anda berhasrat untuk membeli rumah dalam masa setahun, sebaiknya cari rumah yang mempunyai 20% hingga 30% di bawah nilai pasaran (BMV) dari pasaran sekunder. Ini adalah bagi menampung jika pasaran hartanah turun lebih banyak tahun depan.

3) Cuba Elakkan Gabung Gaji Pasangan

Elakkan gabung dengan gaji pasangan untuk membuat pinjaman perumahan. Ini kerana jika seorang boleh dapat pinjaman 90% bagi rumah pertama dan kedua, jika dua orang yang memohon pinjaman boleh dapat 4 buah rumah dengan loan 90%. Rugilah kalau buat loan gabung nama.

Tetapi jika tidak mampu, boleh sahaja gabung dengan gaji pasangan untuk mendapatkan kelulusan pinjaman.

4) Jangan Terus Beli Rumah Idaman

Bila dah buat kiraan harga rumah yang kita mampu beli, jangan terus beli rumah idaman anda. Kerana sudah pastinya rumah idaman harga lebih mahal. Belajar beli rumah biasa dahulu seperti rumah yang ada 3 bilik 2 bilik air. Elakkan beli rumah luar dari kemampuan kita.

Yang penting, ada rumah. Jangan kita merana hanya disebabkan nak bayar hutang rumah “idaman”.

5) Berpotensi Pelaburan

Gaji Anda Penentu Rumah Anda, Ini Kenyataan Yang Perlu Anda Tahu

Sebaiknya dapatkan rumah pertama yang berpotensi untuk dijadikan pelaburan. Maksudnya yang akan membawa keuntungan kepada anda pada masa akan datang. Contohnya anda boleh melabur menggunakan rumah tersebut seperti sewakan kepada pelajar atau keluarga yang baru berkahwin.

Boleh anda gunakan wang tersebut untuk tampung pembayaran duit rumah dan untung sedikit dari bayaran sewa tersebut.

6) Jangan Guna Semua Gaji

Gaji Anda Penentu Rumah Anda, Ini Kenyataan Yang Perlu Anda Tahu

Peringatan penting! Jangan gadaikan semua gaji bulanan anda untuk memiliki rumah. Ramai yang sanggup gunakan hampir keseluruhan gaji untuk bayar duit ansuran bulanan rumah demi untuk hidup dalam rumah idaman. Selepas bayar rumah, setiap bulan merana!

Hutang rumah sebaiknya 35% sahaja dari gaji bulanan. Kita juga perlu buat simpanan untuk jangka masa panjang. Jangan habiskan semua gaji kita pada rumah sahaja.

7) Beli Di Kawasan Separa Matang

Kalau boleh, cari kawasan rumah yangย separa matang ataupun baru nak membangun. Jangan pula beli di kawasan hutan. Macam-macam masalah nanti susah pula. Kalau kawasan yang sesuai nanti nak jadikan rumah itu untuk sewa pun senang dapat penghuni.

8) Lulus Bukan Makna Layak

Gaji Anda Penentu Rumah Anda, Ini Kenyataan Yang Perlu Anda Tahu

Pembiayaan lulusย bukan bermakna kita layak beli. Semak semula kos sampingan yang kita kena bayar setiap bulan. Kerana terdapat beberapa bil selenggara yang terlalu tinggi. Takut tak mampu bayar pula nanti. Sebab itulah pentingnya mengira harga rumah yang mampu kita beli dan buat pembahagian keperluan yang perlu dibayar setiap bulan.

Baca juga: Panduan Asas Membeli Rumah Pertama Sesuai Untuk Golongan Bujang & Berkeluarga

Jika anda merasakan kewangan anda sudah kukuh untuk membeli rumah, anda boleh beli rumah di bawah Kempen Pemilikan Rumah (HOC) yang diperkenalkan semula oleh kerajaan bagi memberi pelbagai manfaat kepada rakyat.

Baca sini: Insentif Kempen Pemilikan Rumah (HOC) 2020. Manfaat Untuk Anda Beli Rumah

Semoga perkongsian tips ringkas untuk anda yang berhasrat untuk memiliki rumah pertama ini dapat membuka mata dan memberi manfaat buat anda memikirkannya. Jangan terlalu gelojoh hingga makan diri, pastikan anda buat kajian terlebih dahulu dari semua aspek sebelum membeli rumah.

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.
https://baseofporn.com
https://www.opoptube.com

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma