Nak Beli Rumah? Ini 7 Dokumen Yang Anda Perlu Sediakan

Sudah bersedia untuk memiliki rumah sendiri dan rasakan pendapatan bulanan anda kini sudah mencukupi untuk tambahkan komitmen pinjaman perumahan? Jika sudah, sebelum anda buat pinjaman perumahan ada beberapa perkara dan persediaan yang perlu anda lakukan.

Persediaan beberapa dokumen ini adalah bagi mempercepatkan lagi proses permohonan pinjaman anda. Seorang Perunding Hartanah telah kongsikan beberapa dokumen yang anda perlu sediakan sebelum beli rumah.

Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui senarai dokumen yang diperlukan untuk mohon pinjaman beli rumah

Rujuk: Sebelum Beli Rumah, Semak Senarai Pemaju Perumahan Yang Kena Blacklisted Ini Dulu

7 DOKUMEN YANG PERLU DISEDIAKAN

Berikut adalah senarai dokumen yang perlu disediakan sebelum beli rumah seperti yang dikongsikan oleh seorang Perunding Hartanah melalui laman Twitter:

1 Slip Gaji

Bank akan minta slip gaji pemohon dalam tempoh 3 hingga 6 bulan yang terbaru. Sekiranya pendapatan bulanan anda setiap bulan adalah kukuh dan tetap, slip gaji 3 bulan sudah memadai. Sekiranya slip gaji anda mengandungi pelbagai elaun, claim, reimbursement dan sebagainya, anda perlu sediakan gaji 6 bulan untuk kira purata pendapatan.

2 Penyata Bank

Sama seperti slip gaji yang dinyatakan. Sekiranya anda kemukakan slip gaji 3 bulan, penyata bank juga selama 3 bulan. Jika slip gaji anda 6 bulan, anda perlu sediakan penyata bank 6 bulan. Pastikan anda sediakan penyata bank di mana gaji anda masuk. Sekiranya gaji masuk bank baik dan buat saving di bank lain, anda boleh sediakan kedua-dua jenis penyata bank.

3 Surat Pengesahan Majikan (Employee Confirmation Letter)

Surat ini anda boleh dapatkan daripada bahagian Sumber Manusia di tempat anda bekerja. Dalam surat tersebut akan mengandungi nama syarikat, maklumat majikan, jenis jawatan dan gaji. Tujuan surat ini adalah mengesahkan bahawa anda bekerja di syarikat tersebut. Anda juga boleh download surat pengesahan majikan di bawah:

surat pengesahan majikan

4 Penyata EPF

Penyata EPF KWSP perlu disertakan untuk bank lihat berapa baki simpanan yang ada dan lihat slip gaji serta transaksi yang dinyatakan benar atau tidak. Di slip gaji boleh semak jumlah penolakan epf dan sama atau tidak dengan yang dikreditkan ke dalam epf. Ini kerana ada sesetengah kes slip gaji dibuat sendiri. Amaun atas slip sahaja, tetapi tiada sebarang pengkreditan berlaku.

Baca juga: Cara Buat Pengeluaran KWSP Untuk Membeli Rumah

5 EA Form

EA Form ini adalah pilihan sahaja. Jika anda dah sediakan penyata EPF, EA form sudah tidak diperlukan. Jika nak sediakan pun tiada masalah.

6 Penyata Lain

Sekiranya anda ada simpanan dalam Tabung Haji, ASB, penyata bonus dan sebagainya, anda boleh gunakan untuk menyokong permohonan anda. Ia akan membantu anda mendapat loan margin yang lebih tinggi dan interest rate yang lebih rendah.

7 Salinan Kad Pengenalan, Booking Form dan Consent Form

Salinan kad pengenalan adalah dokumen utama yang anda perlu sediakan. Selain itu, booking form, application dan consent form juga perlu dilengkapkan. Biasanya dokumen ini memang sudah disediakan dan anda hanya perlu lengkapkan maklumat sahaja.

Bila dah ada kesemua dokumen yang diperlukan ini, mudahlah urusan anda untuk buat permohonan pinjaman pembelian rumah nanti! Semoga bermanfaat!

Baca juga: 5 Perkara Yang Wajib Anda Lakukan Sebelum Buat Pinjaman Perumahan Untuk Mudah Lulus

Sumber

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma