18 November Ditetapkan Sebagai Cuti Umum Untuk Rakyat Selangor Pulang Mengundi

Menteri Besar, Datuk Seri Amirudin Shari, berkata berikutan pendaftaran secara automatik serta penurunan had umur pengundi, Selangor mempunyai bilangan pengundi paling ramai di seluruh Malaysia iaitu sebanyak 3,677,848 orang. Terdapat juga jumlah besar warga Malaysia yang bekerja dan bermastautin di Selangor tetapi mengundi di kampung halaman mereka di negeri lain.

Sempena Pilihan Raya Umum ke 15 (PRU-15) pada 19 November 2022 iaitu jatuh pada hari Sabtu, Kerajaan negeri Selangor telah memutuskan untuk memberi cuti umum sehari sebelum tarikh mengundi bagi memudahkan utusan orang ramai .

Ikuti perkongsian di bawah untuk maklumat lanjut pengumuman cuti umum sempena hari mengundi.

CUTI UMUM SEHARI SEBELUM MENGUNDI

Kerajaan Selangor telah menetapkan cuti umum bagi memudahkan pengundi yang bukan rakyat negeri ini untuk pulang mengundi di kampung halaman masing-masing pada:

  • Tarikh cuti umum: 18 November 2022 (Jumaat)

Baca juga: Tarikh Pelepasan Pelajar IPT Untuk Pulang Mengundi Bagi PRU-15

Menteri Besar, Datuk Seri Amirudin Shari, berkata berikutan pendaftaran secara automatik serta penurunan had umur pengundi, Selangor mempunyai bilangan pengundi paling ramai di seluruh Malaysia iaitu sebanyak 3,677,848 orang.

Terdapat juga jumlah besar warga Malaysia yang bekerja dan bermastautin di Selangor tetapi mengundi di kampung halaman mereka di negeri lain.

Oleh yang demikian, kerajaan negeri memutuskan secara amnya untuk memberikan cuti umum sehari sebelum Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) iaitu pada Jumaat, 18 November.

Pentadbiran ini juga berharap Perdana Menteri dapat memberikan pelepasan yang sama kepada seluruh rakyat Malaysia supaya seramai mungkin rakyat dapat menunaikan tanggungjawab dalam menentukan masa depan negara pada 19 November ini.

Baca juga: Panduan Pergi Mengundi Kali Pertama & Cara Pangkah Dengan Betul

SEMAKAN DAFTAR PEMILIH SPR 2022

Semakan status daftar pemilih SPR 2022 boleh dilakukan melalui 2 kaedah iaitu:

Rujuk: Panduan Buat Semakan Daftar Pemilih Dan Pusat Mengundi SPR 2022 Secara Online & SMS

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma