axis bank horny bhabhi scandal.visit the website xxx videos
yeahporn.top horny man makes al kinds of tricks with shaved wet fur pie.
www.pornforbuddy.com

Tak Malu Kerja Di Kedai Makan Walaupun Dapat Ijazah Kelas Pertama

Dah tentu selepas tamat pengajian Akauntan, dah tentu bidang kerjanya adalah seorang Akauntan. Itu idealnya. Namun dalam ruang kerja yang semakin mencabar kini tidak semestinya seseorang tamat pengajian dalam bidang tertentu, dia pasti akan bekerja dalam bidang yang sama.

Namun, itu bukan alasan untuk berputus asa. Yang penting, kita harus bersikap terbuka untuk menimba pengalaman dalam bidang berbeza. Siapa tahu, mungkin rezeki lebih luas dalam bidang yang tidak di sangka-sangka.

Bagi graduan yang tidak memilih kerja, sebenarnya bagi mereka tidak ada pekerjaan yang rendah selama itu adalah pekerjaan yang halal dan membayar keperluan bulanan mereka.

Graduan Kelas Pertama Tak Malu Kerja di Kedai Makan

Seperti Zuraini Zulkornain, 25 tahun. Beliau merupakan graduan Universiti Teknologi Mara (UiTM) Perlis, berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Pengajian Kewangan kelas pertama. Malah beliau turut meraih anugerah Naib Canselor. Sekarang, beliau bekerja sebagai pembantu di sebuah kedai makan milik abangnya dan tugas beliau termasuk mencuci pinggan mangkuk.

Bagi Zuraini, beliau tidak sekali-kali berasa malu dengan pekerjaannya itu. Zuraini mengambil upah bekerja di restoran milik abangnya sejak hampir setahun lalu selepas gagal mendapatkan pekerjaan setaraf kelayakannya. Zuraini yang berasal dari Kampung Jarau, di Kuala Kangsar, mendapat perhatian di TikTok selepas beliau berkongsi video mengenai kisahnya itu dan mendapat sokongan netizen yang mendoakannya selain turut memberi semangat kepadanya .

Menurut Zuraini, beliau menamatkan pengajian pada Jun tahun lalu dan sudah berusaha mencari pekerjaan yang setaraf dengan kelayakan dan taraf pendidikannya namun belum rezekinya untuk menjawat jawatan dalam bidang berkaitan kewangan. Zuraini berkata beliau sering mendapat pertanyaan daripada orang sekeliling terutama mereka yang tahu beliau pernah melanjutkan pengajian di universiti, malah mengakui turut menerima sindiran mengenai kerjanya ketika ini.

Namun, Zuraini tetap berusaha dan tidak pernah putus asa. Sementara menunggu peluang lain, beliau bekerja di restoran abangnya dan tidaklah duduk saja walaupun upah diterima tidak besar atau setaraf dengan kelulusan. Malah mak, ayah, abang dan saudara-mara selain rakan juga selalu beri sokongan.

Jangan Memilih Kerjaya

Dalam dunia yang serba mencabar ini, kisah Zuraini adalah satu pengajaran yang baik. Ia menunjukkan bahawa tidak ada kerja yang rendah atau hina selagi ia adalah kerja yang halal. Jadi, buat apa nak malu?.

Terdapat banyak lagi contoh lain di mana graduan bekerja di luar bidang pengajian mereka. Ini adalah fenomena yang semakin menjadi norma, terutama selepas pandemik Covid-19. Berikut adalah beberapa contoh:

  • Ada graduan pendidikan yang bekerja sebagai penulis .
  • Ada graduan sains pemakanan yang bekerja sebagai pengendali kandungan .
  • Ada graduan geofizik yang akhirnya menjadi pentadbir di universiti .
Fenomena ini berlaku apabila ribuan graduan yang dilahirkan setiap tahun tidak menemui kerjaya yang sepadan dengan bidang atau tahap pengajian mereka . Dalam beberapa keadaan, graduan yang perlu tinggal di kawasan luar bandar tidak menemui peluang pekerjaan yang sepadan kerana pekerjaan yang banyak tertumpu di bandar-bandar tertentu sahaja .

Dalam dunia yang semakin mencabar ini, penting untuk graduan memiliki sikap terbuka dan bersedia untuk belajar dan menyesuaikan diri dengan peluang yang ada .

Apa kata anda? Dah temui kerjaya yang sesuai dengan bidang pengajian anda?

Sumber

https://baseofporn.com
https://www.opoptube.com

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma