Kaunter JPJ & PUSPAKOM Dibuka Sepenuhnya Tanpa Temu Janji Mulai 6 September 2021

Tiada lagi janji temu apabila kaunter Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan Puspakom akan dibuka dengan kapasiti 100% bagi walk in bermula 6 September ini. Ini bermakna, orang ramai dah tak perlu buat temu janji sebelum hadir ke kaunter, terus sahaja pergi ke JPJ atau Puspakom untuk berurusan.

Perkara ini telah dimaklumkan oleh Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee Ka Siong dalam satu sidang media pada Jumaat berkata individu yang berurusan di kaunter JPJ walau bagaimanapun mestilah memenuhi kriteria yang dinyatakan.

Ikuti perkongsian di bawah untuk maklumat lanjut pengoperasian kaunter JPJ dan Puspakom mulai 6 September 2021.

URUSAN JPJ & PUSPAKOM TANPA TEMU JANJI

Orang ramai boleh terus walk in ke JPJ atau Puspakom mulai:

  • 6 September 2021

SYARAT BERURUSAN DI JPJ

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee Ka Siong dalam satu sidang media pada Jumaat berkata individu yang berurusan di kaunter JPJ walau bagaimanapun perlu:

  • lengkap vaksinasi dan
  • menunjukkan status risiko rendah di aplikasi MySejahtera.

Dalam sidang media sama, beliau turut mengumumkan pelanjutan tempoh moratorium pembaharuan lesen kenderaan motor dan lesen memandu Malaysia hingga 31 Disember 2021.

Walaubagaimanapun, orang ramai dinasihatkan untuk sentiasa menjaga penjarakan sosial dan memakai pelitup hidup ketika berurusan di tempat orang ramai. Ingat, virus Covid-19 masih berada di sekitar kita.

URUSAN JPJ SECARA ONLINE

Untuk urusan JPJ yang boleh dibuat secara online, anda dinasihatkan untuk buat online sahaja bagi mengelakkan kesesakan berlaku di kaunter. Urusan anda juga lebih mudah. DAFTAR MYSIKAP sekarang bagi memudahkan urusan anda secara online.

Berikut adalah senarai urusan JPJ yang boleh dibuat secara online melalui MySikap:

Sumber

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma