Senarai 30 Lebuh Raya Menawarkan Tol Percuma & Diskaun Sempena Aidilfitri Serta Tarikh Tawaran

Berita baik buat rakyat Malaysia yang akan pulang beraya di kampung sempena Hari Raya Aidilfitri nanti! Perdana Menteri, Ismail Sabri Yaakob telah mengumumkan sebanyak 30 lebuh raya di seluruh negara akan menawarkan tol percuma dan diskaun tol sempena sambutan Aidilfitri pada 3 Mei 2022.

Tol percuma dan diskaun itu melibatkan jumlah sebanyak RM77.11 juta dan ia akan ditanggung bersama oleh kerajaan dan syarikat konsesi. Orang ramai boleh semak senarai lebuh raya yang menawarkan tol percuma dan diskaun tol sepanjang tempoh ditetapkan.

Ikuti perkongsian di bawah untuk maklumat lanjut dan senarai lebuh raya yang menawarkan tol percuma dan diskaun sempena Aidilfitri.

SENARAI LEBUH RAYA MENAWARKAN TOL PERCUMA & DISKAUN

Pemberian tol percuma melibatkan lebuh raya milik Kumpulan PLUS Malaysia Berhad (PLUS) yang menghubungkan jaringan lebuh raya utara – selatan dan Anih Berhad (ANIH) yang menghubungkan lebuh raya pantai timur (LPT).

Berikut adalah senarai lebih raya yang menawarkan tol percuma dan diskaun sempena Aidilfitri:

TEMPOH TAWARAN TOL PERCUMA & DISKAUN TOL

Pemberian tol percuma dan diskaun tol sempena Aidilfitri tersebut adalah sepanjang tempoh berikut:

  • Bermula pada jam 12 tengah malam pada 30 April 2022 (Sabtu) sehingga jam 11:59 malam pada 1 Mei 2022 (Ahad)
    DAN

Tol percuma juga diberikan kepada pengguna Plus dan LPT yang pulang semula ke kediaman masing-masing pada:

  • bermula 12 tengah malam 7 Mei (Sabtu) hingga 11.59 malam 8 Mei (Ahad)

Pemberian tol percuma dan diskaun tol ini adalah melibatkan semua kelas kenderaan. Tawaran diskaun tol antara 30% hingga 50% akan diberikan kepada lebuh raya lain pada tarikh dan masa sama bagi semua kelas kenderaan.

Diharapkan dengan pemberian tol percuma dan diskaun tol sempena perayaan Aidilfitri pada tahun ini akan memeriahkan lagi sambutan Aidilfitri bersama orang tersayang.

Keputusan kerajaan ini juga mengambil kira impak pandemik kepada sumber pendapatan sebahagian besar Keluarga Malaysia sebelum ini dan bagi mengurangkan bebanan pengguna lebuh raya, terutamanya golongan berpendapatan rendah.

Awal tahun ini, kerajaan memberi jaminan tiada sekatan untuk orang ramai pulang beraya di kampung halaman. Ia sejajar negara mula memasuki fasa peralihan ke endemik sejak 1 April lalu.

Sumber

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma