Tips Sebelum, Semasa & Selepas Temuduga SPP Yang Calon Perlu Tahu

Tahniah bagi calon yang berjaya mendapat tawaran menghadiri temuduga Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP). Sebelum menjadi seorang guru, setiap calon graduan pendidikan mestilah melalui fasa temuduga SPP terlebih dahulu.

Tahu tak, ramai calon yang gagal di fasa ini kerana TIDAK BERSEDIA! Sebab itulah persediaan adalah perkara yang paling penting perlu kita lakukan dalam apa jua keadaan. Bila dah ada persediaan, barulah boleh hadir ke temuduga dengan tenang dan bersemangat.

Seorang penulis yang pernah menghadiri temuduga SPP Pegawai Perkhidmatan Pendidikan DG41 kongsikan tip persediaan sebelum, semasa dan selepas temuduga SPP.

TIPS & PERSEDIAAN TEMUDUGA SPP

Sebelum Temuduga

Sebelum hadir ke temuduga bersama dokumen dan sijil yang perlu, pastikan anda cetak dahulu surat temuduga ini dan WAJIB dibawa pada hari temuduga nanti. DOWNLOAD SENARAI SEMAK TEMUDUGA SPP.

Tips Sebelum, Semasa dan Selepas Temuduga SPP Yang Calon Perlu Tahu

Lengkapkan dokumen yang SPP perlukan seperti dalam senarai dan jangan lupa:

 • Sahkan semua dokumen yang SPP perlukan
 • SPP tidak akan terima dokumen yang belum disahkan
 • Pastikan tick dahulu semua dokumen yang SPP perlukan, tick sebagai tanda sudah ada

Semak susunan dokumen yang betul dan senarai dokumen yang perlu disahkan DI SINI.

Semasa Temuduga

Sudah buat persiapan sebelum temuduga seawal mungkin, bila tiba masanya untuk hadir temuduga, ingat beberapa perkara ini:

 • Periksa semula segala dokumen yang diperlukan sebelum bertolak dari rumah
 • Datang awal 30 minit ke tempat temuduga

1. Sesi Pendaftaran

Masa pendaftaran nanti akan memakan masa sedikit untuk proses penyemakan dokumen. Pegawai SPP akan menyuruh menyediakan dokumen yang diperlukan dan mana-mana dokumen yang belum disahkan, pegawai SPP akan suruh anda cari mana-mana agensi yang boleh Sah kan dokumen tu pada masa tu juga.

Jadi pastikan anda sahkan semua dokumen yang diperlukan. Semasa temuduga, pastikan anda pakai pakaian yang sesuai, ikut tatacara pemakaian yang betul dan Name Tag adalah perlu.

2. Pembahagian Kumpulan

Setelah selesai pengesahan dokumen pegawai SPP akan membahagikan calon mengikut kumpulan,. Biasanya kumpulan akan diberi mengikut bidang masing-masing. Satu kumpulan mewakili 4-6 orang dan satu kumpulan memakan masa 1-2 jam.

3. Panggilan temuduga

Bila dah sedia semuanya, calon diminta baris satu barisan dahulu mengikut kerusi yang telah ditetapkan. Kemudian, bila pegawai SPP sudah bersedia, dia akan membenarkan calon masuk ke dalam. Sebelum masuk tu, orang pertama kena ketuk pintu dahulu sebagai tanda dah sedia nak masuk. Bila dah masuk, jangan duduk dulu. Biar penemuduga benarkan duduk barulah calon duduk.

Untuk temuduga SPP DG41, Penemuduga biasanya dikalangan pegawai tertinggi SPP dan seorang guru pakar dalam bidang tersebut. Biasanya soalan yang diberikan oleh pegawai SPP ni sama sahaja. Antara soalan yang diberikan ialah :

 • Perkenalkan diri
 • Isu Semasa Pendidikan
 • Beban Guru
 • Kaedah pengajaran
 • Perkara paling penting adalah fail RPH *wajib bawa
 • Soalan mengenai bidang yang bakal calon ajar

Memandangkan panel yang menemuduga ni dikalangan orang-orang yang hebat dan pakar, calon kena jawab dengan yakin dan berilmu. Semasa interview nanti, akan ada soalan open dan soalan bergilir-gilir. Bila pegawai tengah menemuduga, elakkan diri daripada menyampuk. Tunggu giliran anda ditanya baru jawab. Pegawai SPP akan memberi semua orang peluang bercakap.

Baca juga: Calon Ini Kongsi Pengalaman Hadir Sesi Temuduga Guru MRSM. Panduan Berguna Buat Anda

Selepas Interview

Dah selesai temuduga, adalah fasa yang paling melegakan. Bila dah buat yang terbaik, anda hanya perlu tunggu keputusan SPP sama ada anda layak atau tidak. Biasanya masa yang diambil untuk tahu kelulusan adalah 1 hingga 2 bulan.

Tips Sebelum, Semasa dan Selepas Temuduga SPP Yang Calon Perlu Tahu

Semoga bermanfaat!

Sumber

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma