Tips & Panduan Temuduga SPP (Bersemuka & Online) Yang Calon Perlu Tahu

Graduan yang berminat nak jadi guru atau pensyarah boleh buat permohonan jawatan Pegawai Pendidikan Pengajian Tinggi melalui MySPP yang dibuka sepanjang masa. Sebelum menjadi seorang guru, setiap calon graduan pendidikan mestilah melalui fasa temuduga SPP terlebih dahulu.

Tahu tak, ramai calon yang gagal di fasa ini kerana TIDAK BERSEDIA! Sebab itulah persediaan adalah perkara yang paling penting perlu kita lakukan dalam apa jua keadaan. Bila dah ada persediaan, barulah boleh hadir ke temuduga dengan tenang dan bersemangat.

Bagi yang masih buntu, anda boleh rujuk tips temuduga SPP secara bersemuka dan online yang dikongsikan di bawah.

TIPS & PERSEDIAAN TEMUDUGA SPP

Sebelum Temuduga

Sebelum hadir ke temuduga bersama dokumen dan sijil yang perlu, pastikan anda cetak dahulu surat temuduga ini dan WAJIB dibawa pada hari temuduga nanti. DOWNLOAD SENARAI SEMAK TEMUDUGA SPP.

Tips Sebelum, Semasa dan Selepas Temuduga SPP Yang Calon Perlu Tahu

Lengkapkan dokumen yang SPP perlukan seperti dalam senarai dan jangan lupa:

  • Sahkan semua dokumen yang SPP perlukan
  • SPP tidak akan terima dokumen yang belum disahkan
  • Pastikan tick dahulu semua dokumen yang SPP perlukan, tick sebagai tanda sudah ada

Semak susunan dokumen yang betul dan senarai dokumen yang perlu disahkan DI SINI.

Semasa Temuduga

Sudah buat persiapan sebelum temuduga seawal mungkin, bila tiba masanya untuk hadir temuduga, ingat beberapa perkara ini:

  • Periksa semula segala dokumen yang diperlukan sebelum bertolak dari rumah
  • Datang awal 30 minit ke tempat temuduga

1. Sesi Pendaftaran

Masa pendaftaran nanti akan memakan masa sedikit untuk proses penyemakan dokumen. Pegawai SPP akan menyuruh menyediakan dokumen yang diperlukan dan mana-mana dokumen yang belum disahkan, pegawai SPP akan suruh anda cari mana-mana agensi yang boleh Sah kan dokumen tu pada masa tu juga.

Jadi pastikan anda sahkan semua dokumen yang diperlukan. Semasa temuduga, pastikan anda pakai pakaian yang sesuai, ikut tatacara pemakaian yang betul dan Name Tag adalah perlu.

2. Pembahagian Kumpulan

Setelah selesai pengesahan dokumen pegawai SPP akan membahagikan calon mengikut kumpulan,. Biasanya kumpulan akan diberi mengikut bidang masing-masing. Satu kumpulan mewakili 4-6 orang dan satu kumpulan memakan masa 1-2 jam.

3. Panggilan temuduga

Bila dah sedia semuanya, calon diminta baris satu barisan dahulu mengikut kerusi yang telah ditetapkan. Kemudian, bila pegawai SPP sudah bersedia, dia akan membenarkan calon masuk ke dalam. Sebelum masuk tu, orang pertama kena ketuk pintu dahulu sebagai tanda dah sedia nak masuk. Bila dah masuk, jangan duduk dulu. Biar penemuduga benarkan duduk barulah calon duduk.

Untuk temuduga SPP DG41, Penemuduga biasanya dikalangan pegawai tertinggi SPP dan seorang guru pakar dalam bidang tersebut. Biasanya soalan yang diberikan oleh pegawai SPP ni sama sahaja. Antara soalan yang diberikan ialah :

  • Perkenalkan diri
  • Isu Semasa Pendidikan
  • Beban Guru
  • Kaedah pengajaran
  • Perkara paling penting adalah fail RPH *wajib bawa
  • Soalan mengenai bidang yang bakal calon ajar

Memandangkan panel yang menemuduga ni dikalangan orang-orang yang hebat dan pakar, calon kena jawab dengan yakin dan berilmu. Semasa interview nanti, akan ada soalan open dan soalan bergilir-gilir. Bila pegawai tengah menemuduga, elakkan diri daripada menyampuk. Tunggu giliran anda ditanya baru jawab. Pegawai SPP akan memberi semua orang peluang bercakap.

Baca juga: Calon Ini Kongsi Pengalaman Hadir Sesi Temuduga Guru MRSM. Panduan Berguna Buat Anda

Selepas Interview

Dah selesai temuduga, adalah fasa yang paling melegakan. Bila dah buat yang terbaik, anda hanya perlu tunggu keputusan SPP sama ada anda layak atau tidak. Biasanya masa yang diambil untuk tahu kelulusan adalah 1 hingga 2 bulan.

Tips Sebelum, Semasa dan Selepas Temuduga SPP Yang Calon Perlu Tahu

TEMUDUGA SPP SECARA ONLINE

Baru-baru ini pihak KPM telah mengumumkan akan membuat pengambilan khas guru secara besar-besaran iaitu melibatkan sebanyak 18,702 Pegawai Pendidikan Gred DG41 secara ‘one-off’ untuk mengatasi kekurangan guru di negara ini khususnya membabitkan negeri dan mata pelajaran tertentu.

Baca: Maksud Pengambilan Khas Guru Secara One-Off & Syarat Kelayakan Pemohon

Pengambilan pula dijangka akan dibuat bermula OKTOBER 2021. Memandangkan penularan wabak Covid-19 di negara kita masih berleluasa, KEMUNGKINAN BESAR pelaksanaan temu duga bagi pengambilan khas guru yang dibuka pada 7 Julai 2021 ini akan dibuat secara online. Pasti ramai calon yang tiada pengalaman temuduga online kan?

TIPS TEMUDUGA ONLINE SPP

Sebagai persediaan, calon boleh rujuk tips temuduga online SPP yang dikongsikan di bawah sebagai rujukan:

1 Menggunakan Telefon Yang Berkualiti

Telefon antara alat yang penting dalam sesi temuduga online. Jika kita menggunakan telefon baru risiko untuk telefon “Hang” adalah lebih rendah berbanding telefon lama. Jadi, pastikan phone anda berada dalam keadaan yang baik dan tiada sebarang masalah.

2 Menggunakan Kamera Telefon Yang High Definition (HD)

Pastikan kamera telefon anda berada dalam yang sangat baik supaya panel dapat melihat anda dengan jelas. Anda bayangkan jika anda menggunakan kamera yang berkualiti rendah, kemungkinan besar untuk panel temuduga tidak dapat melihat anda dengan jelas adalah tinggi.

3 Wifi/ Line Telefon Yang Laju

Wifi/Line Telefon sangat penting semasa sesi temuduga (online) supaya sesi temuduga dapat berjalan dengan lancar. Wifi/Line Phone yang bermasalah akan menganggu perjalanan sesi temuduga.

4 Lokasi Yang Sesuai

Lokasi sangat penting semasa sesi temuduga. Kita kena cari lokasi yang tidak bising, kawasan yang terang dan lapang. Cuba anda bayangkan semasa anda sedang di temuduga tiba-tiba ada bunyi hon kereta atau bunyi jiran bergaduh, confirm akan mengganggu konsentrasi anda dan penemuduga, betul tak?

5 Menggunakan Mini Microphone & Wireless Earphone

Anda boleh beli mini microphone untuk pastikan suara anda dapat didengari dengan jelas oleh panel temuduga. Mini microphone ini sangat penting kerana apabila suara kita tidak jelas ia akan menganggu tumpuan panel temuduga. Anda disarankan juga menggunakan wireless earphone supaya dapat mendengar soalan yang dikemukakan oleh penemuduga dengan jelas dan lebih fleksibel untuk memposisikan kedudukan lebih selesa dari jarak telefon pintar yang digunakan.

Berikut adalah contoh mini microphone yang boleh diguna:

Tips Persediaan Teknikal Untuk Temuduga Online Kerajaan - Perkongsian Calon Lulus

6 Posisi Badan Yang Sesuai Dan Menarik

Letakkan kamera telefon agak jauh sedikit agar panel temuduga dapat melihat anda dengan jelas sekurang -kurangnya dari paras perut hingga kepala. Walaubagaimanapun, anda dinasihatkan memilih posisi penuh badan (dari kepala hingga hujung kaki) untuk dilihat dan dinilai oleh penemuduga sekaligus menunjukkan keseriusan dan kesediaan and untuk ditemuduga. Mini Microphone yang dibeli sangat memudahkan walaupun kedudukan telefon pintar agak jauh.

7 Berpakaian Lengkap Seperti Temuduga Sebenar

Pastikan anda berpakaian lengkap dari atas hingga bawah dan pilih rona warna tidak lebih dari 3 warna termasuk warna baju kemeja,blazer, tali leher, seluar,stokin dan kasut. Bagi calon lelaki, elakkan memakai baju kemeja berwarna gelap dan bercorak. Dan bagi calon perempuan elakkan memakai baju bercorak bunga besar,dan perhiasan yang sarat. Simple but nice!

8 Hujahan Jawapan Yang Kemas, Padat & Berkeyakinan

Setiap hujahan jawapan perlulah padat dan kemas. Pastikan anda membuat preparation awal dan menyemak latar belakang majikan anda secara terperinci. Selain itu ,anda juga boleh menyediakan sekurang- kurangnya 50 soalan yang bakal ditanya oleh penemuduga beserta jawapan yang tepat dan padat. Lakukan latihan bersama orang yang terdekat atau dihadapan cermin berulang kali. Persediaan awal ini akan meningkatkan lagi keyakinan anda semasa ditemuduga. Practice make perfect!

9 Resume Yang Menarik

Resume yang hebat akan menarik perhatian panel temuduga. Maklumat dalam resume pastikan lengkap tapi ringkas. Design terpulang ikut citarasa masing-masing cuma pastikan ia simple dan tidak serabut bila dibaca oleh panel temuduga.

Semoga perkongsian temuduga SPP secara online dan juga bersemuka yang dikongsikan di atas sedikit-sebanyak dapat membantu calon membuat persediaan.

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma