Berjaya Ditawarkan Cuti Belajar Bergaji Penuh Dengan Biasiswa HLP KPM, Cikgu Ini Kongsi Tips Sambung Belajar

Program Penajaan/Cuti Belajar KPM ini merupakan salah satu bentuk penganugerahan dan pengiktirafan kepada Pegawai Perkhdiamatan Pendidikan yang menunjukkan prestasi cemerlang dan berpotensi untuk menyumbang idea baharu dalam bidang yang diperlukan oleh KPM. Pegawai Perkhidmatan Pendidikan yang berminat nak sambung belajar dalam tempoh perkhidmatan boleh mohon apabila permohonan dibuka.

Kepada PPP yang berminat nak sambung pengajian yang lebih tinggi dengan biasiswa HLP, anda boleh dapatkan tips daripada perkongsian seorang guru yang berjaya mendapat tawaran cuti belajar bergaji penuh dengan biasiswa PhD HLP KPM Tahun 2022 melalui laman facebook.

Nak tahu tips yang dikongsikan oleh beliau? Ikuti perkongsian di bawah.

TIPS PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN SAMBUNG BELAJAR

Berikut adalah perkongsian guru tentang tips sambung belajar dalam tempoh perkhidmatan:

Tips 1

Selepas memohon di laman web epenawaran. Sila pastikan ketua jabatan (Pengetua atau Guru Besar) buat pengesahan di laman epenawaran jika tiada username & password boleh hubungi Bahagian Biasiswa dan Pembiayaan BBP KPM. Mereka perlu contact sendiri. * Ini sangat penting, kerana kelulusan mereka lah yang menentukan anda berjaya dipanggil temuduga, jika tidak sampai pencen pun tak panggil. Selain cukup syarat-syarat minimum untuk mohon.

Tips 2

Persediaan awal Penulisan Proposal dengan SMART, maksud saya smart disini belajar daripada orang yang TEPAT dalam bidang Penyelidikan berkaitan. Contohnya cara mengguna reference manager seperti Mendeley, Tamplate Zero Draft of Thesis (ZDOT) dari Dr.OT, cara menulis proposal Dr.Nurul Fadly yang mana anda boleh follow channel diorang di youtube banyak perkara yang anda akan tahu.

Tips 3

Persiapan rapi, dibawah post ini saya sertakan LINK untuk rakan2 DOWNLOAD Contoh Proposal yang dan juga Skema Permarkahan Temuduga HLP. Biar sama2 berjaya

Tips 4

Jika masih tak dapat idea, boleh join bengkel Malaysia Postgraduate Workshop Series (MPWS) kelas setiap hujung minggu yang dikendali oleh Dr.Shuhairy Norhisham. Ada mcm2 bengkel hands-on di ajar oleh pensyarah2 prolifik cara nak cari tajuk kajian, permasalahan kajian atau GAP, pendedahan kepada cara menulis artikel berimpak tinggi dengan bantuan teknik dan perisian2 terbaru seperti Atlas ti. Versi 9.0, ref and write, perolehan artikel menerusi laman web scihub, status level artikel scimago.

Selepas join bengkel ni, saya terus berubah dan dapat idea framework proposal yg sistematik. Dari bengkel ini saya kenal insan2 dalam dunia scholars yang mindset diorang memang lain sgt jujur dan membantu seperti Dr.Hayrol a.k.a pengawas postgraduate seorang yang santai berkata2 yang penuh jenaka tapi deep *pakar dalam SLR dan penulisan jurnal berimpak tinggi. Sila follow FB beliau Hayrol Azril Hayrol. (*Kereta Mahal boleh bayar,untuk dapat ILMU & KESIHATAN jangan KEDEKUT)

Tips 5

Berjumpa dengan bakal supervisor sama ada by appointment or call dulu, email dulu, jika DEKAN sediakan dulu proposal boleh serahkan pada PA, jangan malu2 atau takut2 kerana rata2 mereka professional dan akan balas email anda balik, sentiasa tanamkan dalam fikiran semua orang bermula dari kosong tapi cara berfikir yang berbeza (orang positif akan berjaya orang negatif mudah dapat penyakit, orang yang neutral akan bishe2 sahaja). Minta pendapat mereka apakah tajuk yang sesuai untuk dilakukan oleh kerana mereka mmg sudah lama dalam bidang kajian dan sentiasa up to date.

Tips 6

Tambahkan kompetensi diri melalui kajian tindakan untuk manfaat murid dan organisasi, berlatih menulis seperti buku, jurnal EPRD KPM setiap tahun akan dibuka. Jangan sesekali keluarkan perkataan negatif dari mulut kerana itulah yang anda akan jadi (The Power of Doa)

Tips 7

Jangan pernah berputus asa dan sentiasa mencuba walau pun banyak kali gagal saya ambil pepatah jepun petikan buku Dr.Shuhairy Norhisham”JINSEI IRO IRO HITO SORE ZORE” iaitu “Nana korobi ya oki” jatuh 7 kali bangkit 8 kali.

Tips 8

Sentiasa berdoa selepas solat kerana Allah suka mendengar doa hambanya. Kalau takde rezeki perbaiki kelemahan yg ada kadang2 orang lain Nampak kesalahan yang kita anggap benda tu tak salah tanya pandangan rakan2 yg dah memperoleh HLP yg lain. Pasti ada jalannya. Okeh

MUAT TURUN SKEMA & CONTOH

Untuk persiapan, anda boleh muat turun:

  • Skema Permakahan temuduga HLP
  • Contoh Proposal PhD
  • Contoh Slaid Pembentangan PhD
  • Nota Persediaan HLP

Klik pautan berikut untuk muat turun: www.cikgufaizal.com

Sumber

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma