Penjawat Awam Boleh Beli 4 Biji Rumah Jika Ikut Tips Ini, Itu Kelebihan Kerja Kerajaan

Seperti yang kita semua sudah tahu, penjawat awam ini banyak manfaat yang diterima mereka. Bukan sahaja dari segi elaun, malah dari segi pinjaman perumahan. Namun manfaat ini sebenarnya dilakukan bagi meningkatkan kadar pemilikan rumah dalam kalangan rakyat.

Salah satu badan yang diberi kepercayaan untuk mentadbir pinjaman perumahan adalah Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA). Ramai juga penjawat awam yang gunakan pembiayaan LPPSA ini untuk memiliki rumah.

Selain pembiayaan LPPSA, ada juga inisiatif lain yang boleh digunakan oleh penjawat awam untuk memiliki rumah. Jika diikutkan dengan kemudahan yang ada, setiap penjawat awam boleh memiliki 4 buah rumah setiap orang.

Mungkin ramai yang tidak sedar kemudahan yang ada ini. Untuk ketahui bagaimana penjawat awam boleh memiliki 4 buah rumah setiap orang, ikuti perkongsian di bawah.

TIPS MEMILIKI 4 BUAH RUMAH

Berikut adalah tips memiliki 4 buah rumah buat penjawat awam.

Kelebihan Penjawat Awam: Boleh Beli 4 Biji Rumah Jika Ikut Tips Ini

Tips Membeli Rumah Pertama

Kelebihan Penjawat Awam: Boleh Beli 4 Biji Rumah Jika Ikut Tips Ini

Miliki rumah pertama dengan membuat 100% pembiayaan bank dengan Skim Rumah Pertamaku (SRP). Skim ini membolehkan pembeli rumah pertama untuk mendapat pembiayaan sehingga 110% daripada bank-bank yang terlibat dan membolehkan pemilikan rumah tanpa perlu membayar wang pendahuluan. Ini sejajar dengan hasrat Kerajaan untuk meningkatkan pemilikan rumah di kalangan rakyat Malaysia.

Semak kelayakan untuk membuat pembiayaan skim ini di pautan berikut:

Tips Membeli Rumah Kedua

Kelebihan Penjawat Awam: Boleh Beli 4 Biji Rumah Jika Ikut Tips Ini

Miliki rumah kedua anda dengan pinjaman bank 90%. Anda hanya perlu cari deposit sebanyak 10% bawah pasaran dan boleh dapat pinjaman penuh. Pembiayaan bank ini boleh dinikmati oleh semua orang, tidak terhad kepada penjawat awam sahaja. Namun untuk mendapatkan pinjaman bank tidak semudah itu. Rekod CCRIS dan CTOS anda mestilah bersih dan pendapatan anda mestilah relevan

Ketahui faktor utama yang menentukan permohonan pinjaman anda diluluskan atau tidak.

Baca juga: Panduan Asas Membeli Rumah Sesuai Untuk Golongan Bujang & Berkeluarga

Tips Membeli Rumah Ketiga

Kelebihan Penjawat Awam: Boleh Beli 4 Biji Rumah Jika Ikut Tips Ini

Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA) adalah badan yang telah dibuat untuk menyediakan pinjaman perumahan kerajaan untuk penjawat awam yang ingin membeli rumah sehingga RM700,000. Bagi penjawat awam, anda haruslah mengambil kesempatan atas peluang yang ada ini. Rugi jika dibiarkan sahaja!

Untuk maklumat lanjut, anda boleh layari pautan berikut:

Tips Membeli Rumah Keempat

Kelebihan Penjawat Awam: Boleh Beli 4 Biji Rumah Jika Ikut Tips Ini

Dapatkan rumah keempat dengan pembiayaan kedua LPPSA. Bila rumah ketiga sudah mula naik harga dan hutang dah berkurangan, anda boleh aturkan semula kewangan dengan pihak bank dan gunakan kuota kedua LPPSA untuk beli rumah keempat.

Anda boleh semak baki pinjaman anda secara online di pautan berikut:

Jika suami isteri penjawat awam, untunglah! Lebih banyak rumah yang boleh dibeli. Namun cadangan ini bukanlah untuk beli rumah sekaligus, tetapi anda boleh beli secara berperingkat ikut cadangan di atas. Bila dah dapat 4 buah rumah, 3 buah boleh disewakan 1 lagi jadikan rumah kediaman sendiri.

Tidak salah pun memiliki lebih 1 buah rumah. Tak ada istilah ambil hak orang kerana berpuluh ribu lagi rumah yang tidak terjual setiap tahun. Dengan rumah yang ada, boleh dihadiahkan untuk anak-anak kelak. Ini hanyalah perancangan yang boleh kita capai. Rancanglah dari awal. Semoga bermanfaat!

Sumber

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma