Syarat Vaksinasi Lengkap Bagi Menghadiri Temuduga SPA Secara Bersemuka

Perhatian calon telah mohon kerja kerajaan melalui SPA9! Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) telah menetapkan syarat vaksinasi lengkap bagi menghadiri temuduga SPA secara bersemuka. Ini bermaksud, calon yang akan menghadiri temuduga mestilah memenuhi syarat vaksinasi seperti yang ditetapkan.

Bagi calon yang belum lengkap vaksinasi, pastikan anda dapatkan segera untuk persediaan sekiranya anda mendapat panggilan temuduga nanti. Bagi yang dah dapat vaksin, tempoh vaksinasi mestilah seperti yang ditetapkan.

Ikuti perkongsian di bawah untuk maklumat lanjut penetapan syarat vaksinasi lengkap bagi menghadiri temuduga SPA secara bersemuka.

MAKSUD VAKSINASI LENGKAP

Maksud vaksinasi lengkap yang dinyatakan oleh pihak SPA adalah melepasi tempoh-tempoh tertentu mengikut jenis vaksin yang diterima:

 • 2 Dos suntikan (Pfizer, AstraZeneca dan Sinovac)
  – Melepasi 14 hari dari tarikh suntikan dos kedua
 • 1 Dos suntikan (CanSino dan Johnson & Johnson)
  – Melepasi 28 hari dari tarikh suntikan

SYARAT VAKSINASI LENGKAP BAGI MENGHADIRI TEMUDUGA SPA

Hanya calon yang memenuhi syarat vaksinasi lengkap yang ditetapkan oleh SPA berikut sahaja dibenarkan untuk menghadiri temuduga SPA:

 • Hanya calon yang telah lengkap divaksin dibenarkan masuk ke Pusat Temuduga SPA
 • Bagi calon yang belum menerima vaksin lengkap, emel ke urus setia yang dinyatakan dalam surat panggilan bagi penjadualan semula Temuduga Secara Online In Situ (TSOI)
 • Tunjukkan Sijil Digital Vaksinasi Covid-19 kepada petugas Pusat Temu Duga SPA sebagai bukti telah divaksinasi lengkap

KESALAHAN INTEGRITI

Untuk peringatan kepada semua calon yang mohon pengambilan anggota Perkhidmatan Awam melalui SPA9, Pihak SPA boleh membatalkan keputusan peperiksaan dan senarai hitam nama anda sekiranya anda terlibat kesalahan integriti seperti:

 • Berbincang semasa peperiksaan berlangsung
 • Meniru jawapan peperiksaan
 • Mengupah orang untuk jawab peperiksaan

Pegawai SPA sedang giat mengesan calon yang sertai chanel Telegram atau group WhatsApp yang berbincang jawapan ketika peperiksaan berlangsung. Baca info lanjut kesan kesalahan integriti kepada calon DI SINI.

Sekiranya anda menghadapi sebarang masalah berkenaan urusan temuduga atau SPA, anda boleh hubungi salah satu talian berikut:

 • Hubungi HOTLINE SPA di talian 03 8091 9000 untuk membuat pertanyaan
 • Hantarkan aduan baharu di dalam ePertanyaan ATAU

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma