Cara Semak Keadaan Highway Sesak Atau Tidak Sebelum Rentas Negeri

Baru-baru ini kerajaan telah mengumumkan kebenaran untuk rentas negeri berkuatkuasa mulai 11 Oktober 2021 dengan syarat rakyat mestilah lengkap 2 dos vaksin Covid-19. Sejak kebenaran rentas negeri diumumkan, pasti sudah ramai yang pulang ke kampung kan? Bagi yang masih belum pulang ke kampung kerana tunggu hari cuti, pastikan anda rancang perjalanan anda sebaiknya.

Kebenaran rentas negeri bukan sahaja untuk pulang ke kampung, orang ramai juga boleh melancong ke mana-mana negeri yang anda mahu! Nak rentas negeri tapi risau lebuhraya sesak? Ramai tak tahu sebenarnya anda boleh semak keadaan lebuhraya sekarang untuk tahu sesak atau tidak.

Check secara online sahaja dengan mudah! Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui panduan buat semakan status kesesakan lebuh raya sebelum merentas negeri.

CARA CHECK STATUS KESESAKAN LEBUHRAYA

Berikut adalah panduan buat semakan sama ada lebuhraya sesak atau tidak:

  1. Pergi ke Portal Rasmi Lembaga Lebuhraya Malaysia di pautan https://www.llm.gov.my/
  2. Di Status Trafik Semasa, klik Paparan penuh CCTV
  3. Pilih lebuhraya yang anda ingin lihat
  4. Paparan penuh CCTV yang terkini akan dipaparkan

Mudah kan? Kini anda dah boleh lihat gambaran nyata sepanjang lebuhraya yang anda mahu untuk ketahui lebuhraya tersebut sesak atau tidak. Lebih mudah untuk anda buat perancangan perjalanan sebelum rentas negeri dengan kemudahan ini!

Semoga bermanfaat.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma