Senarai SOP Baharu Bagi Aktiviti Umrah Mulai 14 Februari 2022, Dos Penggalak Diwajibkan

Sebelum ini KKM menangguhkan pemergian jemaah umrah berkuat kuasa 8 Januari lalu, berikutan penularan COVID-19 varian Omicron dan telah membenarkan pembukaan semula umrah mulai 8 Februari 2022. Terkini, kerajaan telah menetapkan Prosedur Operasi Standard (SOP) baharu bagi aktiviti umrah bermula 14 Februari 2022.

Individu yang berhasrat nak kerjakan umrah atau sudah ada tarikh, anda dah boleh semak SOP yang ditetapkan oleh kerajaan ini untuk persediaan sebelum dan selepas menunaikan umrah. Anda juga boleh semak senarai Agensi Umrah Berdaftar Di Malaysia untuk kemudahan akan datang.

Ikuti perkongsian di bawah untuk maklumat lanjut pelaksanaan SOP baharu mengerjakan umrah mulai 14 Februari 2022.

SOP BARU MENGERJAKAN UMRAH MULAI 14 FEBRUARI

Berikut adalah anda SOP baharu bagi aktiviti umrah bermula 14 Februari 2022:

  • Individu bertanggungjawab dari ejen pelancongan perlu memantau kepatuhan jemaah umrah semasa di Tanah Suci, perjalanan balik ke Malaysia dan semasa di Pintu Masuk Antarabangsa Malaysia
  • Individu terbabit perlu turut serta dengan jemaah sekiranya melebihi 40 orang atau disediakan bagi setiap tempoh itu untuk jumlah jemaah kurang dari 40 orang
  • Dos penggalak diwajibkan
  • Jemaah dibenarkan  menjalani kuarantin wajib di tempat kediaman tanpa memohon kelulusan Home Quarantine Application (HQA)
  • Jemaah dibenarkan menjalani kuarantin wajib di stesen kuarantin swasta dengan kos penginapan, makan minum dan rawatan ditanggung sendiri

JEMAAH UMRAH YANG BERANGKAT SEBELUM 14 FEBRUARI

Kerajaan tahu bahawa ada jemaah berangkat ke Tanah Suci hari ini. Oleh itu, jemaah umrah yang akan ke Arab Saudi hari ini sehingga 13 Februari 2022:

  • Terikat dengan SOP sedia ada
  • Apabila mereka pulang semula ke tanah air kelak, mereka diwajibkan mematuhi SOP baharu yang dikuatkuasakan

Menteri Kuartet Covid-19 bagi pihak kerajaan ingin mengucapkan selamat berangkat ke Tanah Suci dan selamat menunaikan umrah kepada semua jemaah terbabit. Para jemaah dinasihatkan untuk sentiasa menjaga diri dan keselamatan masing-masing sepanjang pelaksanaan umrah.

Sumber

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma