“Apa Yang Anda Tahu Mengenai Integriti” Setiap Calon Wajib Tahu, Ini Contoh Jawapan

Perkhidmatan Awam pada masa ini sentiasa berdepan dengan pelbagai perubahan seperti globalisasi, tadbir urus, teknologi dan sebagainya. Dalam merentasi segala perubahan ini, prestasi perkhidmatan awam bergantung kepada beberapa faktor seperti kompetensi warga kerja, sistem pengurusan dan juga perkembangan teknologi.

Sebab itu Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) sangat terperinci dalam memilih calon untuk lantikan baru sebagai penjawat awam. Sekiranya anda merupakan calon temuduga atau individu yang berminat nak bekerja dalam perkhidmatan awam, pastikan anda ambil tahu kriteria atau kompetensi penting yang diperlukan untuk menjadi penjawat awam.

“Integriti” adalah salah satu kriteria penjawat awam yang selalu ditekankan dan boleh dikatakan wajib ada dalam diri penjawat awam. Dalam temuduga kerajaan, pasti akan ditanya tentang tahap integriti diri calon.

KRITERIA PENJAWAT AWAM

Antara kriteria atau kompetensi penting yang diperlukan untuk menjadi seorang penjawat awam seperti yang dikongsikan oleh pihak SPA dan perlu ada dalam diri setiap calon yang berminat nak bekerja dalam sektor awam adalah:

 1. Kemahiran interpersonal dan komunikasi lisan
 2. Keupayaan intelek
 3. Kepimpinan
 4. Semangat berpasukan
 5. Memudahcara, berfikiran terbuka dan komited
 6. Produktif, kreatif dan berinovasi
 7. Cepat dan tepat
 8. Berintegriti

APA YANG BERLAKU JIKA PENJAWAT AWAM TIDAK BERINTEGRITI

Penjawat awam yang tidak berintegriti akan menyebabkan:

 • Penyelewengan
 • Salah guna kuasa
 • Rasuah
 • Salah laku
 • Karenah birokrasi
 • Pelanggaran sistem dan prosedur
 • Pecah amanah

“APA YANG ANDA TAHU MENGENAI INTEGRITI?”

Jika ditanya soalan ini dalam temuduga nanti, pastikan anda tahu nak jawab soalan dengan baik. Apa yang dimaksudkan dengan integriti adalah:

 • Kesempurnaan
 • Kejujuran
 • Keikhlasan
 • Keutuhan

Integriti secara umumnya ialah kualiti unggul yang wujud secara keseluruhan dan pada pada individu. Integriti ini berkait rapat dengan etika.

Dalam menjawab soalan mengenai integriti semasa temuduga, pastikan anda tunjukkan bahawa anda adalah seorang yang berintergriti dan mempunyai sifat-sifat di atas.

CONTOH JAWAPAN

Berikut adalah contoh jawapan yang anda boleh jadikan rujukan jika tanya mengenai integriti:

Integriti adalah sifat jati diri yang merangkumi juga keikhlasan, keterbukaan, ketelusan, amanah, benar, berpegang pada prinsip, tidak mudah dipengaruhi, boleh dipercayai, boleh pegang cakapnya, dll. Dalam sektor awam, nilai integriti yang tinggi amat diperlukan bagi menghasilkan perkhidmatan yang cemerlang yang menjamin kesejahteraan rakyat. Oleh itu, pihak kerajaan amat menerapkan nilai integriti yang kuat kepada penjawat awam.

Tidak dinafikan segelintir kecil penjawat awam di negara kita ada yang terlibat dalam kesalahan rasuah, penyelewengan wang, salah guna kuasa dan lain-lain. Kesalahan yang berlaku kerana tiada nilai integriti dalam diri.

Semoga perkongsian ini dapat membantu calon temuduga menjawab soalan berkenaan integriti nanti. Ingat, jangan sekadar hafal jawapan sahaja. Pastikan anda terapkan nilai integriti dalam diri anda sebelum hadir temuduga kerajaan.

Selamat maju jaya!

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma