axis bank horny bhabhi scandal.visit the website xxx videos
yeahporn.top horny man makes al kinds of tricks with shaved wet fur pie.
www.pornforbuddy.com

SPA Kongsi Kriteria Penting Yang Diperlukan Untuk Menjadi Penjawat Awam. Calon Temuduga Sila Alert

Perkhidmatan Awam pada masa ini sentiasa berdepan dengan pelbagai perubahan seperti globalisasi, tadbir urus, teknologi dan sebagainya. Dalam merentasi segala perubahan ini, prestasi perkhidmatan awam bergantung kepada beberapa faktor seperti kompetensi warga kerja, sistem pengurusan dan juga perkembangan teknologi.

Sebab itu Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) sangat terperinci dalam memilih calon untuk lantikan baru sebagai penjawat awam. Sekiranya anda merupakan calon temuduga atau individu yang berminat nak bekerja dalam perkhidmatan awam, pastikan anda ambil tahu kriteria atau kompetensi penting yang diperlukan untuk menjadi penjawat awam.

Semasa temuduga nanti, tonjolkan kriteria-kriteria ini untuk menunjukkan anda calon yang layak untuk menjadi penjawat awam. Nak tahu apa kriteria tersebut? Ikuti perkongsian di bawah.

KRITERIA & KOMPETENSI PENTING UNTUK MENJADI PENJAWAT AWAM

Antara kriteria atau kompetensi penting yang diperlukan untuk menjadi seorang penjawat awam seperti yang dikongsikan oleh pihak SPA dan perlu ada dalam diri setiap calon yang berminat nak bekerja dalam sektor awam adalah:

1 Kemahiran Interpersonal & Komunikasi Lisan

Kemahiran interpersonal  dan komunikasi lisan adalah kemahiran yang diperlukan untuk berkomunikasi, berinteraksi, dan bekerja dengan berkesan dengan individu dan kumpulan. Seorang pekerja yang mempunyai kemahiran interpersonal yang baik mempunyai peluang yang lebih baik untuk melakukan yang terbaik dalam organisasi kerana dapat bekerjasama dan bertukar pendapat dengan pekerja lain dalam membuat keputusan.

Bukan itu sahaja, penjawat awam juga akan terlibat dengan orang ramai atau pelanggan yang ingin mendapatkan sebarang perkhidmatan berkaitan. Oleh itu, seorang penjawat awam mesti mempunyai komunikasi lisan yang baik agar mampu untuk berkomunikasi dengan pelbagai jenis orang dari pelbagai latar belakang.

2 Keupayaan Intelek

Keupayaan intelek adalah berkaitan dengan keupayaan akal dan daya fikir yang dimiliki oleh seseorang. Tidak dapat dinafikan, intelek merupakan unsur penting dalam perkembangan sesuatu bidang ilmu. Penjawat awam yang mempunyai keupayaan intelek berupaya untuk membawa sesuatu jabatan kepada kemakmuran dan kesejahteraan manusia.

Bukan itu sahaja, keupayaan intelek adalah penting perlu diterap dalam diri penjawat awam untuk perkembangan atau pembangunan jabatan/ kementerian yang lebih baik.

3 Kepimpinan

Penjawat awam yang mempunyai sifat kepimpian yang baik adalah mampu dan mempunyai kompetensi berikut:

 • Pengurusan Projek
  – Berkebolehan dalam merancang, mengurus dan melaksanakan projek yang diamanahkan dengan baik dengan mementingkan mutu kerja yang terbaik
 • Pemikiran Strategik
  – Berkebolahan dalam melihat isu-isu dari sudut pandangan yang lebih tinggi dan seterusnya membuat antisipasi ke atas mana-mana permasalahan
 • Deria Perspektif
  – Berkebolehan dalam melihat sesuatu perkara/ isu dari pelbagai sudut dengan berfikiran secara meluas dan mendalam
 • Perancangan Penggantian
  – Mengetahui tentang penggunaan proses perancangan strategik seperti tatacara persediaan perancangan, pensejajaran misi dan nilai dengan perancangan strategik.
 • Kemahiran Kepimpinan
  – Mempunyai kemahiran dalam memimpin dengan mempunyai kriteria-kriteria pemimpin yang berkualiti.
 • Memimpin Pasukan Kerja
  – Berkeupayaan dalam mengetuai dan memastikan pasukan kerja dapat membuat sebarang kerja yang diamanahkan
 • Kemahiran Penyeliaan 
 • Membimbing Rakan Sekerja
 • Membuat Keputusan

4 Semangat Berpasukan

Penjawat awam harus menjadi suri teladan dengan keupayaan bekerja dalam satu pasukan serta tidak mementingkan diri sendiri semata-mata.

Dengan adanya semangat berpasukan, ia akan tertumpu kepada menambah baik pentadbiran dan kecekapan operasi, meningkatkan keupayaan membuat keputusan serta memperkukuhkan ekosistem tadbir urus. Semua ini menagih komitmen luar biasa seluruh penjawat awam.

5 Memudahcara, Berfikiran Terbuka dan Komited

Penjawat awam juga perlu berfikiran lebih terbuka dan komited memperlengkapkan diri dengan ilmu pengetahuan serta memahami dasar-dasar kerajaan semasa supaya dapat bergerak seiring dengan pucuk kepimpinan. Mereka juga perlu positif dalam menerima serta melaksanakan pembaharuan dasar atau peraturan kerajaan.

Peranan penjawat awam dalam konteks pembangunan negara memang tidak dapat dinafikan dan kejayaan satu-satu program kerajaan bergantung sepenuhnya kepada komitmen dan kesungguhan penjawat awam.

6 Produktif, Kreatif & Berinovasi

Penjawat awam perlu menampilkan pelaksanaan tugas yang lebih kreatif dan inovatif bagi menyahut cabaran untuk memenuhi jangkaan rakyat yang semakin bertambah kompleks, pelbagai dan sentiasa berubah.

Inovasi merupakan suatu pembaharuan atau perubahan untuk menghasilkan produk atau perkhidmatan yang lebih baik dan menyampaikan nilai baharu kepada pelanggan. Dalam konteks sektor awam, sesuatu ciptaan yang memberi manfaat nyata dan nilai tambah kepada keadaan sedia ada boleh dikategorikan sebagai inovasi.

7 Cepat & Tepat

Keupayaan membuat keputusan yang betul dan berkualiti oleh penjawat awam sangat-sangat diharapkan oleh rakyat! Ketidakupayaan ini mampu menjadi “duri dalam daging” dalam perkhidmatan awam sekali gus menggagalkan usaha pendekatan keseluruhan kerajaan.

8 Berintegriti

Integriti penjawat awam dalam etika perkhidmatan awam ini ditakrifkan sebagai keupayaan penjawat awam untuk:

 • bersikap jujur, telus dan mempertahankan diri daripada sebarang bentuk penyelewengan demi menjaga nama baik kementerian, jabatan, agensi dan pentadbiran kerajaan secara keseluruhannya;
 • memberikan keutamaan kepada kepentingan awam apabila berlaku konflik; dan
 • menghayati sepenuhnya ikrar integriti perkhidmatan awam dan bertindak tegas terhadap mereka yang melanggar undang-undang dalam memenuhi amanah dan kuasa yang diberikan selaku penjawat awam.

Dah tahu kriteria atau kompetensi yang perlu dalam diri seorang penjawat awam ini, calon yang bakal hadiri temuduga kerajaan perlu tonjolkan sifat-sifat ini dalam temuduga nanti untuk membuka mata penemuduga dan membuktikan anda adalah calon yang terbaik dan bakal menjadi penjawat awam yang bagus.

Semoga bermanfaat!

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.
https://baseofporn.com
https://www.opoptube.com

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma