Senarai 156 Pusat Pemberian Vaksin Walk In Untuk Remaja Di Seluruh Negara

Sebanyak 156 Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Awam dan Integrasi dikenal pasti bagi menyediakan suntikan vaksin secara ‘walk-in’ kepada remaja, di seluruh negara. Katanya, pelaksanaan kaedah ‘walk-in’ berjadual akan dilakukan mengikut lokasi sekolah berhampiran dengan PPV yang dikenal pasti dan akan dilaksanakan mengikut giliran serta tarikh dan masa yang ditetapkan.

Untuk makluman, kaedah walk in ini membabitkan semua kategori remaja berumur 12 hingga 17 tahun, termasuk mereka yang tidak bersekolah.

Ibu bapa dan para remaja kini dah boleh semak senarai Pusat Pemberian Vaksin (PPV) walk in untuk remaja yang dikongsikan di bawah.

PEMBERIAN VAKSIN REMAJA SECARA WALK IN

Berikut adalah makluman penting pemberian vaksin secara walk in kepada remaja di seluruh negara:

  • Jadual akan dikeluarkan oleh pihak sekolah masing-masing kepada remaja dan ibu bapa
  • Bagi remaja yang tidak bersekolah, mereka dibenarkan untuk datang ke mana-mana 156 PPV yang berdekatan dengan kediaman.
  • Namun, jika kuota vaksin di PPV itu habis untuk hari berkenaan, mereka akan diberi janji temu di PPV yang sama keesokan hari atau di klinik kesihatan swasta berdekatan

JANJI TEMU VAKSINASI

Bagi remaja yang akan menduduki peperiksaan utama dan bersekolah di sekolah asrama penuh atau asrama harian, janji temu dos pertama vaksin Covid-19 akan diberikan di klinik atau sekolah yang berhampiran tempat tinggal mereka, manakala vaksin dos kedua akan diberi di sekolah.

Selain itu, remaja dengan komorbid perlu mendapatkan vaksinasi di hospital atau klinik kesihatan yang merawat mereka. Mereka yang gagal hadir semasa janji temu di sekolah, akan diberi janji temu di klinik kesihatan swasta yang berdekatan melalui aplikasi MySejahtera.

Bagi pelajar yang sudah mendapatkan tarikh vaksinasi di sekolah, mereka perlu mengekalkan janji temu sedia ada di PPV sekolah yang ditetapkan dan tidak dibenarkan ke PPV Awam atau Integrasi.

SENARAI PPV WALK IN REMAJA DI SELURUH NEGARA

Remaja masih tidak mendapat tarikh janji temu atau belum daftar melalui MySejahtera boleh hadir ke Pusat Pemberian Vaksin Remaja yang disediakan untuk walk in. Semak senarai PPV walk in di seluruh negara di bawah:

Senarai 156 Pusat Pemberian Vaksin Walk In Untuk Remaja Di Seluruh Negara Senarai 156 Pusat Pemberian Vaksin Walk In Untuk Remaja Di Seluruh Negara Senarai 156 Pusat Pemberian Vaksin Walk In Untuk Remaja Di Seluruh Negara

Sumber

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma