MITI: Senarai Perkhidmatan Perlu Yang Dibenarkan Beroperasi Sepanjang Tempoh PKP

Sebelum ini kerajaan telah mengumumkan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan di 6 negeri yang melibatkan Selangor, Wilayah Persekutuan, Johor, Pulau Pinang,  Melaka dan Sabah bermula 13 Januari hingga 26 Januari 2021. Namun susulan peningkatan kes Covid-19 di seluruh negara, kerajaan telah memutuskan untuk melaksanakan PKP di semua negeri kecuali Sarawak.

Selaras dengan pelaksanaan PKP di seluruh negara kecuali Sarawak sehingga satu tarikh yang ditetapkan, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) telah menyenaraikan sektor-sektor ekonomi yang dibenarkan beroperasi sepanjang tempoh ini.

Ikuti perkongsian di bawah untuk semak senarai sektor ekonomi yang dibenarkan beroperasi seperti yang dikongsikan oleh MITI.

5 SEKTOR EKONOMI YANG DIBENARKAN

Sebanyak 5 sektor ekonomi perlu (essential) dibenarkan beroperasi termasuk :

  • Pengilangan dan pembuatan
  • Pembinaan
  • Perkhidmatan
  • Perdagangan dan
  • Pengedaran

SENARAI TERPERINCI PERKHIDMATAN PERLU

Berikut adalah senarai terperinci sektor-sektor ekonomi yang dibenarkan beroperasi sepanjang tempoh PKP 2.0:

MITI: Senarai Perkhidmatan Perlu Yang Dibenarkan Beroperasi Sepanjang Tempoh PKP MITI: Senarai Perkhidmatan Perlu Yang Dibenarkan Beroperasi Sepanjang Tempoh PKP MITI: Senarai Perkhidmatan Perlu Yang Dibenarkan Beroperasi Sepanjang Tempoh PKP

Nota: Pengoperasian kedai makan adalah sehingga 8 malam sahaja. Walaubagaimanapun, pihak MKN dan KKM sedang berbincang dan meneliti lebih lanjut untuk membenarkan kedai makan beroperasi lebih daripada jam 8 malam. Sebarang info terbaru akan dikemaskini.
Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma