Tarikh Bayaran BPN 2.0 Untuk Penerima Tunai & Tanpa Akaun Bank

Untuk makluman, pembayaran BPN 2.0 telah mula dilakukan secara berperingkat bagi kesemua pemohon yang layak dan lulus permohonan.

Namun ada juga pemohon yang lulus permohonan tetapi tidak mempunyai akaun bank tidak aktif, gagal kredit dan sebagainya setelah semakan dibuat di portal rasmi BPN Hasil.

Permohonan tanpa akaun bank adalah pemohon yang gagal mengemukakan nombor akaun bank aktif di dalam maklumat permohonan semasa pendaftaran dibuka sebelum ini. Akibatnya pembayaran tidak dapat dilakukan terus secara online ke akaun pemohon.

Persoalannya sekarang bila akan dapat duit BPN bagi yang tiada akaun bank yang aktif?

Berdasarkan kenyataan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kewangan Malaysia, para penerima akan mendapat pembayaran seperti berikut;

Tarikh Bayaran BPN 2.0 Untuk Penerima Tunai & Tanpa Akaun Bank

“Bagi penerima kategori B40, bayaran akan dikreditkan ke dalam akaun bank bermula 21 Januari ini manakala kategori M40 pula bermula 25 Januari 2021.

Bagi penerima yang tidak mempunyai akaun bank pula, pembayaran akan dibuat mulai 25 Januari 2021 di cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN). BSN akan mengeluarkan panduan SOP dari semasa ke semasa.

“Penerima di Sabah dan Sarawak tanpa akaun bank pula, pembayaran akan bermula awal Februari sehingga 1 April 2021 di lokasi yang bakal diumumkan akhir bulan ini,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Bagaimana Buat Semakan BPN?

Untuk semakan anda boleh terus ke portal BPN melalui pautan di bawah;

  • https://bpn.hasil.gov.my/
Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma