axis bank horny bhabhi scandal.visit the website xxx videos
yeahporn.top horny man makes al kinds of tricks with shaved wet fur pie.
www.pornforbuddy.com

Senarai Biasiswa/Pinjaman Yang Berbaloi & Kini Dibuka Untuk Mohon Bagi Kemasukan Ke IPT

Pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional atau singkatannya PTPTN adalah antara pinjaman pelajaran yang paling popular di kalangan pelajar Institut Pengajian Tinggi (IPT) atau calon lepasan SPM, STPM atau setaraf yang berhasrat untuk melanjutkan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi.

Tahukah anda, selain PTPTN sebenarnya ada banyak lagi pilihan pinjaman atau biasiswa boleh ubah yang boleh dijadikan pilihan anda bagi mendapatkan bantuan kewangan untuk lanjutkan pengajian ke IPT. Pinjaman boleh ubah adalah pinjaman yang boleh bertukar menjadi biasiswa iaitu pelajar tidak perlu membayar balik pinjaman sekiranya mencapai tahap-tahap tertentu.

Contohnya PTPTN telah menetapkan sekiranya pelajar graduasi dengan “first class degree” pelajar tidak perlu membayar balik pinjaman kerana ia ditukar kepada biasiswa.

SENARAI BIASISWA YANG BOLEH DIMOHON

Berikut adalah senarai biasiswa/ pinjaman boleh ubah yang boleh dimohon oleh pelajar yang akan atau sedang melanjutkan pengajian di IPT:

Pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN)

Pinjaman PTPTN adalah antara pinjaman boleh ubah yang menjadi pilihan ramai pelajar yang melanjutkan pengajian ke IPT di peringkat Ijazah Sarjana Muda ataupun Diploma.

Anda boleh semak tarikh permohonan PTPTN setiap institusi di sini:

Tarikh Tutup Permohonan: Mengikut institusi

Biasiswa Tajaan JPA

Selain PTPTN,  biasiswa atau pinjaman tajaan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) juga adalah pilihan terbaik puat calon yang melanjutkan pengajian ke peringkat Ijazah Pertama. Pelajar yang kini sedang melanjutkan pengajian juga masih boleh mohon biasiswa tajaan JPA.

Info lanjut berkenaan biasiswa ditawarkan dan panduan permohonan boleh dirujuk di sini:

Tarikh tutup permohonan: 23 Mac 2021

Program Tajaan Pengajian Tertiari (TESP) MARA

MARA menawarkan pinjaman pelajaran bagi pelajar lepasan asasi/STPM dan Diploma yang ditawarkan pengajian bagi peringkat Ijazah Pertama dalam bidang dan Institusi Pengajian Tinggi terpilih. Pinjaman pelajaran ditawarkan dalam bentuk pinjaman boleh ubah.

Info lanjut berkenaan biasiswa ditawarkan dan panduan permohonan boleh dirujuk di sini:

Tarikh tutup permohonan: 19 Mac 2021

Pembiayaan Pendidikan Yayasan Bank Rakyat

Pembiayaan Pendidikan Boleh Ubah (PPBU) ditawarkan oleh Yayasan Bank Rakyat dijangka akan dibuka pada Jun 2021 untuk pendidikan peringkat tinggi dari Sijil Kemahiran, Diploma, Ijazah Sarjana Muda, Profesional, Ijazah Sarjana dan Doktor Falsafah (PH.D) bagi warganegara Malaysia yang memenuhi syarat kelayakan.

Info lanjut berkenaan biasiswa ditawarkan dan panduan permohonan boleh dirujuk di sini:

Biasiswa Tunku Abdul Rahman

Yayasan Tunku Abdul Rahman ditubuhkan bertujuan untuk menjadi program biasiswa terkemuka di Malaysia yang berfokuskan pada nilai-nilai murni serta melibatkan komuniti B40. Yayasan Tunku Abdul Rahman kini membuka tawaran Biasiswa Tunku Abdul Rahman (BTAR) bagi tahun 2021.

Biasiswa ini terbuka kepada semua, dan ditumpukan khususnya kepada pelajar berpotensi tinggi yang amat memerlukan bantuan kewangan untuk menampung yuran pengajian universiti dan sara hidup semasa pengajian.

Pemohon yang berjaya mendapat tajaan biasiswa BTAR TIDAK PERLU membayar balik pinjaman yang diterima sepanjang pengajian.

Info lanjut berkenaan biasiswa ditawarkan dan panduan permohonan boleh dirujuk di sini:

Tarikh tutup permohonan: 12 April 2021

Pinjaman Program Graduan Cemerlang (GrEP) MARA

MARA menawarkan pinjaman pelajaran dalam bentuk pinjaman boleh ubah ke peringkat Pasca Siswazah (Sarjana dan Doktor Falsafah) di Institusi Pengajian Tinggi (IPT) terkemuka dalam dan luar negara kepada graduan cemerlang dalam bidang yang memberi impak besar kepada keperluan guna tenaga negara.

Info lanjut berkenaan biasiswa ditawarkan dan panduan permohonan boleh dirujuk di sini:

Tarikh tutup permohonan: 19 Mac 2021

Dah tahu senarai biasiswa/ pinjaman yang ditawarkan oleh pelbagai institusi di atas, semoga ia dapat menjadi panduan untuk pelajar yang akan melanjutkan pengajian ke IPT atau sedang dalam pengajian di IPT.

Rujuk info lanjut pada pautan-pautan yang disediakan di atas untuk maklumat yang lebih terperinci.

https://baseofporn.com
https://www.opoptube.com

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma