Matahari Tepat Atas Kaabah Pada 28 Mei, Ini Cara Semak Arah Kiblat Sendiri Dengan Tepat

Umat Islam di Malaysia boleh membuat semakan tepat arah kiblat dengan hanya melihat bayang matahari pada 28 Mei 2022 (Sabtu) ini. Ia susulan fenomena dikenali sebagai Istiwa’ A’dzam atau kedudukan matahari berada pada titik zenith iaitu atas Kaabah di Masjidil Haram, Mekah, Arab Saudi ketika waktu berkenaan.

Peristiwa bersejarahitu kelazimannya berlaku dia kali setahun. Semakan arah kiblat boleh dilaksanakan dengan menegakkan objek yang lurus di kawasan lapang yang ada menerima cahaya matahari dan kemudian perhatikan pula bayangnya.

Ikuti perkongsian di bawah untuk maklumat lanjut panduan semak arah kiblat dengan tepat apabila matahari tepat di atas Kabaah kelak.

MATAHARI TEPAT DI ATAS KAABAH

Arah kiblat yang tepat boleh diperolehi apabila berlaku fenomena istiwa a’dzam atau istiwa matahari tepat di atas Kabaah. Fenomena ini akan berlaku 2 kali dalam setahun, apabila nilai sudut istiwa matahari (mel syams) bersamaan dengan nilai latitud tempatan.

Ketika fenomena ini, semua bayarang yang terhasil daripada satu objek tegak, menghala ke arah matahari adalah bersamaan dengan arah kiblat.

Bagaimanapun, fenomena ini hanya bersesuaian diguna pakai untuk mana-mana kawasan dunia yang kebetulan berada dalam bahagian waktu siang antaranya Malaysia.

Umat Islam di Malaysia boleh membuat semakan tepat arah kiblat dengan hanya melihat bayang matahari pada:

  • 28 Mei 2022 jam 5.18 petang

PANDUAN SEMAK ARAH KIBLAT

Kaedah Istiwa’ A’dzam dianggap antara cara alamiah paling berkesan untuk penentuan arah kiblat dan sering digunakan umat Islam sejak lebih 1,400 tahun lalu sebelum kompas dicipta.

Berikut adalah panduan membuat semakan arah kiblat apabila matahari tepat di atas Kaabah kelak:

  1. Pastikan Waktu yang tepat berdasarkan waktu standard Malaysia (mst.sirim.my/dail: 1051)
  2. Gunakan objek yang tegak dan lurus
  3. Halakan objek kerarah cahaya Matahari
  4. Bayang yang terhasil daripada objek tersebut akan menunjukkan arah kiblat
  5. Tandakan garis bayang yang terhasil

Garisan daripada bayang matahari tersebut akan terus menunjukkan ke arah Kaabah dan seterusnya boleh ditandakan sebagai rujukan khususnya untuk tujuan ibadah solat.

Kini, pelbagai aplikasi moden dalam talian digunakan bagi merujuk arah Kaabah namun beliau mengingatkan kaedah itu mungkin ada juga khilaf akibat kesan pengaruh paksi magnet bumi. Keadaan tersebut boleh mengakibatkan kedudukan kiblat tersasar kerana beza walaupun kecil hanya 1 darjah itu sebenarnya bersamaan dengan jarak sejauh 122 kilometer.

Sumber

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma