axis bank horny bhabhi scandal.visit the website xxx videos
yeahporn.top horny man makes al kinds of tricks with shaved wet fur pie.
www.pornforbuddy.com

Bagaimana Menyemak Maklumat Akaun Anda Pernah Digodam Atau Tidak Secara Online

Dunia sekarang yang serba canggih ini memang banyak masalah godaman (hack) yang dilakukan oleh individu tidak bertanggungjawab yang begitu bijak dan licik menggunakan IT. Baru-baru ini kita dikejutkan dengan isu yang melibatkan aplikasi mesyuarat maya yang terkenal di serata dunia iaitu aplikasi Zoom.

Aplikasi ini menerima kritikan hebat kerana dikatakan memiliki tahap keselamatan yang rendah sehinggakan terdapat banyak isu yang bersifat kontroversi seperti ribuan rakaman sesi persidangan video terdedah di laman web terbuka, data peribadi dan syarikat terdedah kepada orang tidak dikenali, tidak mempunyai penyulitan hujung-ke-hujung, digodam untuk kecurian kata laluan (aplikasi Zoom untuk Windows) dan sebagainya.

Di zaman yang serba canggih ini, pencerobohan data doleh penggodam boleh berlaku kepada sesiapa sahaja tidak mengira jenis peranti, sistem operasi mahupun aplikasi yang digunakan. Malah emel yang selalu anda gunakan pun boleh diceroboh dan maklumat peribadi anda boleh didedahkan.

Bagaimana kita ingin tahu jika maklumat akaun kita pernah digodam atau tidak? Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahu beberapa laman web yang boleh anda gunakan untuk menyemak samada maklumat akaun anda pernah digodam atau tidak.

5 LAMAN WEB UNTUK SEMAK SAMADA AKAUN PERNAH DIGODAM ATAU TIDAK

1 Have I Been Pwned? (HIBP)

Laman web ini merupakan antara yang paling terkenal dan sering dilawati oleh ramai pengguna. Laman ini menyimpan berjuta-juta pangkalan data laman terkemuka seperti Linkedin, Myspace.com dan banyak lagi.

Bagaimana Menyemak Maklumat Akaun Anda Pernah Digodam Atau Tidak Secara Online

Jadi bagaimana ia berfungsi?

 • Ia dibangunkan bagi memudahkan orang ramai untuk memeriksa sama ada akaun emel mereka adalah selamat mahupun sebaliknya.
 • Ia juga membolehkan anda untuk mengetahui jenis data yang tertiris dan pada masa sama menguji kekuatan kata laluan anda.

Cara penggunaan laman web ini adalah mudah.

 •  Anda hanya perlu memasukkan maklumat emel dan ia akan melakukan carian automatik sebelum memberi amaran sekiranya terdapat ancaman penggodaman yang berlaku.
 • Sekiranya akaun anda didapati selamat, ia akan memaparkan label hijau yang memaklumkan bahawa maklumat anda tidak muncul dalam mana-mana pangkalan data.
 • Namun, sekiranya data anda didapati muncul dalam pangkalan penggodaman ia akan memaparkan amaran dengan kotak berwarna merah yang memberitahu bahawa emel anda telah digodam.

Untuk alamat emel, HIBP akan memberi anda sedikit lebih terperinci termasuk maklumat tambahan mengenai laman web atau pelanggaran alamat emel yang dikesan. Atas sebab keselamatan, maklumat mengenai pelanggaran tertentu terhad. Bagaimanapun, sekiranya anda ingin dimaklumkan mengenai sebarang ancaman penggodaman di masa hadapan, klik pada tab “notify me” pada bahagian atas laman web.

Seterusnya, anda akan menerima pemberitahuan e-mel setiap kali ancaman penggodaman yang berlaku pada akaun anda. Anda juga akan dinasihatkan untuk menukar kata laluan dan mengaktifkan sistem pengesahan dua faktor untuk peningkatan keselamatan berganda.

Ramai mendakwa perkhidmatan ini mempunyai tahap ketepatan yang baik ekoran maklumat yang diperoleh adalah dari data Anti Awam dan Exploit.in. Bagaimanapun, laman web secara atas talian tidak semuanya selamat. Jadi, anda masih perlu waspada terhadap keselamatan akaun masing-masing.

Layari: Have I Been Pwned

2 Firefox Monitor

Seterusnya adalah Firefox Monitor iaitu laman web percuma yang dapat mengelakkan anda daripada terdedah dan menjadi mangsa godaman. Perkhidmatan ini dibangunkan oleh Mozilla dengan kerjasama perkhidmatan Have I Been Pwned dan tersedia untuk semua termasuk pengguna Google Chrome. Melaluinya, anda boleh membuat semakan sama ada akaun perkhidmatan Internet yang menggunakan emel dan kata laluan anda terdedah dengan terdedah kepada penggodam atau sebaliknya.

Bagaimana Menyemak Maklumat Akaun Anda Pernah Digodam Atau Tidak Secara Online

Jadi bagaimana ia berfungsi?

 • Perkhidmatan ini akan mengumpul semua maklumat yang merangkumi emel serta kata laluan yang bocor dan dan menyimpannya dalam pangkalan data utama.
 • Ia akan mengimbas secara automatik dan memberi amaran sekiranya terdapat ancaman penggodaman yang berlaku.
 • Anda juga boleh melihat bentuk data yang tertiris, jenis perkhidmatan yang digunakan oleh penggodam dan membuat perubahan yang sepatutnya untuk keselamatan pada masa akan datang.
 • Selain daripada itu, anda turut boleh mendaftar untuk menerima maklumat berkala mengenai keadaan keselamatan semasa.

Layari: Firefox Monitor

3 DeHashed

DeHashed adalah antara enjin carian penggodaman data terbesar dan terpantas. Melaluinya anda bukan sahaja boleh menyemak emel semata-mata tetapi anda juga boleh memeriksa segala jenis data lain seperti alamat IP, nama pengguna, nombor telefon dan banyak lagi. Dengan pengumpulan lebih 11 bilion data, secara tidak langsung ia menawarkan pencarian hasil yang luas buat pengguna.

Bagaimana Menyemak Maklumat Akaun Anda Pernah Digodam Atau Tidak Secara Online

Ketersediaan adalah percuma, namun maklumat pencarian hasil data yang dipaparkan adalah agak terhad. Ini bermakna DeHashed akan memberikan senarai hasil yang sesuai sahaja di halaman carian biasa.

Untuk menikmati akses lengkap, anda perlu melanggan pelan berbayar dengan harga yang berpatutan bagi mempunyai akses untuk melihat perincian tambahan mengenai sebarang penggodaman.

Layari: DeHashed

4 BreachAlarm

Jika anda merasakan penggunaan DeHashed agak merumitkan, anda juga boleh mencuba perkhidmatan lain seperti BreachAlarm. Ia merupakan perkhidmatan carian tunggal yang berfungsi sama seperti Have I Been Pwned? (HIBP) yang mana penggunaan sangat mudah. Perkhidmatan ini akan memantau kata laluan yang bocor dan melaporkan secara automatik kepada anda jika ada alamat emel anda tertiris.

Bagaimana Menyemak Maklumat Akaun Anda Pernah Digodam Atau Tidak Secara Online

Sama seperti DeHashed, ia menawarkan perkhidmatan pemeriksaan emel percuma dan juga pelan pemberitahuan berbayar dengan sejumlah perkhidmatan perlindungan terperinci yang boleh anda manfaatkan. Bagaimanapun, perkhidmatan ini agak terhad dengan hanya kira-kira sebanyak 900 juta maklumat emel sahaja yang disenaraikan dalam pangkalan datanya.

Bagaimana ia berfungsi?

 • Ia akan mengimbas secara automatik, kemudian memberi amaran sekiranya terdapat ancaman penggodaman yang berlaku.
 • Bagaimanapun, BreachAlarm hanya akan memaparkan hasil pencarian yang berkaitan dengan emel diberikan untuk keselamatan anda.
 • Ia juga akan memberi penjelasan ringkas mengenai maklumat yang telah dijumpai dan anda perlu menyemak emel untuk keterangan lebih lanjut.
 • Sekiranya anda ingin menerima pemberitahuan mengenai kemas kini isu penggodaman pada masa akan datang, sila klik pada tab “Active Email Watchdog for Free” pada tetingkap pop-up yang timbul.

Layari: BreachAlarm

5 Sucuri Security Scanner

Sucuri Security Scanner juga adalah salah satu perkhidmatan keselamatan laman web popular yang membantu mengesan masalah berkaitan penggodaman. Selain itu, ia juga menawarkan sejumlah perkhidmatan lain seperti pembersihan untuk laman web yang dijangkiti perisian hasad atau disenarai hitam oleh Google dan banyak lagi.

Bagaimana Menyemak Maklumat Akaun Anda Pernah Digodam Atau Tidak Secara Online

Bukan sekadar membersih, bahkan perkhidmatan ini juga akan melindungi akaun anda secara berterusan. Perkhidmatan ini juga memberi anda pilihan pelan berbayar untuk mempunyai akses perincian tambahan lebih baik.

Layari: Sucuri Security Scanner

Dalam zaman sekarang, jangan pernah sesekali pandang remeh mengenai keselamatan dan privasi akaun anda. Isu ini sebenarnya bukanlah perkara baru yang berlaku sekarang dan ianya sentiasa berlaku tambahan lagi zaman akan menjadi lebih canggih pada masa akan datang. Sentiasa ingat untuk lindungi data peribadi anda atau ia akan tergadai disebabkan oleh tindakan pihak yang tidak bertanggungjawab.

Kongsikan juga perkongsian ini kepada kenalan anda sebagai tanda anda ambil berat dan pastikan mereka juga tidak menjadi mangsa penggodam. Semoga bermanfaat!

Sumber

https://baseofporn.com
https://www.opoptube.com

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma