SAPS: Cara Menyemak Keputusan Peperiksaan Sekolah Rendah Anak Oleh Ibu Bapa

Tahukah anda bahawa kini anda boleh menyemak keputusan peperiksaan anak-anak anda secara online. Kementerian Pendidikan Malaysia telah memperkenalkan satu sistem yang dinamakan sebagai SAPS khas buat ibu bapa untuk membuat semakan keputusan peperiksaan anak-anak mereka. 

Usaha ini selaras dengan matlamat KPM untuk membudayakan penggunaan ICT dalam kalangan masyarakat. Selain itu, SAPS juga bertujuan untuk memastikan ibu bapa sentiasa peka terhadap pencapaian anak-anak mereka.

Jika diteliti sistem terdahulu, guru akan menyerahkan kad laporan prestasi kepada pelajar untuk diserahkan kepada ibu bapa. Banyak rungutan diterima daripada ibu bapa mengatakan kad laporan prestasi tersebut tidak sampai ke tangan mereka. Terdapat juga kes pelajar memalsukan tandatangan ibu bapa pada kad laporan tersebut.

Prihatin dengan rungutan ibu bapa itu, KPM telah membuat inovasi dan memperkenalkan SAPS. SAPS bukan sahaja untuk membudayakan ICT dalam kalangan masyarakat tetapi juga untuk menyelesaikan masalah yang menjadi rungutan ibu bapa ini. 

Malangnya, kajian yang dibuat KPM mendapati masih ramai ibu bapa yang tidak tahu bagaimana untuk menyemak keputusan anak-anak mereka menggunakan SAPS ini. 

Jadi, dalam artikel ini kami akan kongsikan SAPS: Cara Menyemak Keputusan Peperiksaan Sekolah Rendah Anak Oleh Ibu Bapa sebagai panduan buat semua ibu bapa.

CARA MENYEMAK KEPUTUSAN ANAK SECARA ONLINE MELALUI SAPS

Berikut adalah cara-cara yang boleh anda ikut untuk menyemak keputusan peperiksaan anak-anak anda secara online melalui SAPS.

1.) Layari laman web rasmi KPM bagi SAPS. Klik link berikut untuk terus ke laman web rasmi KPM bagi SAPS

2.) Isi maklumat-maklumat yang diperlukan dan klik butang ‘SEMAK’.

3.) Keputusan peperiksaan anda akan terpapar secara automatik selepas menekan butang ‘SEMAK’.

MAKLUMAT YANG DIPERLUKAN DALAM SAPS

Untuk menyemak keputusan peperiksaan anak-anak anda menerusi sistem SAPS, anda perlu mengisi beberapa maklumat berkaitan butiran peribadi anak-anak anda. Antara maklumat-maklumat tersebut adalah seperti berikut:

  • Nombor Kad Pengenalan/ Surat Beranak  
  • Pilihan Sekolah Rendah   
  • Tahun Semasa  
  • Nombor Kad Pengesahan

Buat ibu bapa yang masih belum pernah menggunakan serta tidak mengetahui bagaimana menggunakan sistem SAPS, diharapkan semoga artikel ini bermanfaat sebagai panduan buat anda. Selamat mencuba menggunakan sistem SAPS!


Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma