Persediaan Segera Yang Calon Kena Lakukan Jika Dapat Panggilan Temuduga Mengejut 

Dah mohon kerja di pelbagai syarikat? Macam mana kalau tiba-tiba ada HR hubungi anda pada waktu pagi untuk panggilan temuduga pada tengahari hari yang sama? Anda pula cakap “Okay” sebab terlalu excited dapat panggilan temuduga. Sebenarnya anda boleh sahaja maklumkan penukaran hari temuduga, tetapi dah jawab “Okay” tak mungkin nak batalkan pula.

Sempat ke anda buat persediaan dalam beberapa jam sebelum temuduga, apa persediaan yang perlu dibuat dalam situasi panggilan temuduga mengejut macam ni?

Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui apa persediaan yang anda perlu lakukan sekiranya dapat panggilan mengejut atau “last minute”.

PERSEDIAAN DAPAT PANGGILAN TEMUDUGA MENGEJUT

Berikut adalah beberapa persediaan yang anda perlu lakukan sekiranya dapat panggilan temuduga mengejut atau  persediaan “last minute” untuk hadapi temuduga dalam masa terdekat.

Website Syarikat

Pertama sekali anda kena tahu semua perkara penting tentang syarikat dan tahu apa yang syarikat itu buat. Daripada laman web syarikat anda dah boleh dapat macam-macam info penting tau! Jadi pastikan anda “study” sikit tentang syarikat yang dimohon.

Social Media

Cuba buka laman sosial media  syarikat tersebut. Jika syarikat itu aktif dalam sosial media, pastikan anda semak post terbaru mereka untuk ketahui apa benda yang terjadi atau aktiviti syarikat serta keutamaan mereka. Bila dah tahu anda bolehlah sebut dalam temuduga nanti untuk menunjukkan anda calon yang ambil tahu perkembangan syarikat.

Kata Kunci Tugas Jawatan Dimohon

Anda tak perlu ambil masa yang lama untuk lihat balik job description kerana pasti anda dah tahu kan tugas bagi jawatan yang anda mohon. Ambil 5 ke 10 minit sebelum temuduga untuk baca balik job description dalam iklan jawatan kosong itu. Align kan keywords ini tadi dengan tanggungjawab tugas atau pengalaman kerja anda.

Tulis Soalan Untuk Ditanya

Jangan lupa untuk tanya soalan dalam temuduga. Anda boleh tulis soalan atas buku atau kertas supaya tidak terlupa masa dalam temuduga. Antara contoh soalan yang boleh ditanya dalam temuduga nanti:

  • What do you like most about working here?
  • How are the biggest challenges someone in the position might face?
  • How would you describe the company culture?
  • What are the next steps in the hiring process?

Baca juga: Guna 32 Soalan Bernas Ini Di Akhir Sesi Temuduga. Pasti Dapat Kerja!

Jangan gelabah ya bila dapat panggilan temuduga mengejut ini! Jika bersedia pasti anda dapat hadapinya dengan tenang. Anda hanya perlu ambil tahu beberapa perkara penting yang dikongsikan di atas. Anda sebenarnya boleh sahaja “reschedule” temuduga, tetapi jika dah bersedia tak perlu pun. Jika dah tertulis rezeki anda bekerja di syarikat tersebut, pasti anda akan dapat kerja.

Semoga bermanfaat!

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma